Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08 13:13 - ОТНОВО ЗА ХЕБРИЗЕЛМ.ИЗПЪЛНЕНО ОБЕЩАНИЕ. АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 287 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 28.08 09:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В статията,в която давам тълкуване на смисъла на имената КОТИС,ХЕБРИЗЕЛМ и ЗАЛМОКСИС, признавам,че все още не съм напълно убедена в предложеното от мен значение на Хебризелм и обещавам  отново и по- издълбоко да се постарая  да проникна в етимологията му.Това никак не беше лесно,по причини,които няма да разяснявам тук, но те са свързани с липсата на адекватна информация,целево наложена по отношение на някои основни древни понятия.
  Търсенето на податки за обяснение на името ХЕБРИЗЕЛМ,се оказа като опит да бъде разгадана АБРА- КАДАБРА - нищо чудно двете думи да се окажат даже с общ произход.
  Удивително е колко много слова с такъв корен или поне със звуковия му еквивалент,могат да се намерят в древните езици!Предлагам тези,които успях да открия аз:
 
 *HAVRE -в келтските езици и в съвременния френски - защитено,укрепено пристанище.Това име носи град Хавр, един от най-важните европейски портове,отправна точка за Новия свят.,Пристанището и непревзимаемата крепост, са построени по нареждане на Франсоа I и са били чудо на  военното строителство и отбранителната техника в онази епоха.

* АBRI - келтски и френски -  "подслон","завет".

*АБРИТУС - името на древния римски град край Разград.Официалната информация твърди,че то означава "крепост" - Хисар.

ОМОНИМЕН ДРЕВЕН КОРЕН,НО С ДРУГ НАБОР ОТ ЗНАЧЕНИЯ:

*ХАВРА - иврит- "Синагога",сбор,сборище,глъчка.

* АВРАМ,АВРААМ - иврит - "отец","отец на всички"

*АVER,АВЕР - арамейски,български,турски - "приятел","съратник","съдружник".А може би "авери" произхожда от "ловна  дружина"?

*АVERE - латински и производните му езици - "имам","имане","блага".А може би първоначалното значение на глагола е "придобивам ловна плячка"?

*ГАВРА - вероятно арамейско понятие - "уста".Това е и смисълът на името на Архангел ГАВРАИЛ  -  ГАВРА - ИЛ ,уста - Божия,защото той възвестява най- важните събития от името на Бог.

*ГАВРА - български - зъл присмех,подигравка.

*PARLARE,HABLAR - латински езици - "говоря".

НО В ЕДНА МНОГО ПОДРОБНА СТАТИЯ ОТ РУСКАТА СТРАНИЦА Луга Врана,чийто автор е предпочел да остане анонимен - и има защо - се твърди,че това е коренът и думата,с която се обозначава понятието "глиган".

Запазените понятия в италиански и френски език "avorio" и " ivoire" - слонова кост,може би означават и бивни на друго животно,освен слон,а именно "глиги".
 
Ако вникнем в звученето на думата ВЕПЪР,ще усетим,че тази транскрипция не е далеч от истината.То е идентично или поне омонимно с името на р.ХЕБЪР- МАРИЦА и с името на р.Ебро.

Едно прастаро име на исполин,засвидетелствано в Библията,може би ще ни даде отправна точка.В книга "Исус Навин",гл.14 се казва,че осемдесетгодишният Халев,син на Ефония Кенезов( но внимание: кенезците са споменати като предеврейски ,ханаански народ),се явява при пълководеца Исус Навин и му съобщава,че някога Мойсей е обещал да даде нему и на потомците му Хеврон,задето е бил един от най-верните Господни бойци и не е побоял от страховития вид на войската на исполините.Исус Навин изпълнява обещанието на Мойсей и дава Хеврон на Халев.Разказът уточнява:
"А изпърво името на Хеврон беше Кириат - Арва;а Арва беше голям човек между енакимите(...)"(14:15)

"Енакими"е едно от библейските названия на исполините,пеласгите,атлантите - в Палестина,днешна Йордания и окръжаващи те ги земи.Палестинските топоними, чиято странна първа част е КИРИАТ всъщност означават" Господарство" на - в случая "ГОСПОДАРСТВО НА АРВА".Много вероятно е този потомък на атлантите ,заради мощта и непримиримия си нрав,да е носил името или.прякора " ГЛИГАН".
  В гл.15 от кн.Исус Навин,библейският разказ дава още няколко подробности за наследниците  на Арва,защото всъщност епизодът се разиграва по времето на неговите внуци:
   "И според заповядано то от Господа на Исуса (Исус Навин),той даде на Халева Ефониевия син за дял между юдейците,града на Арва,Енаковия баща,който град е Хеврон."(15:13)
  " И Халев изпъди оттам тримата Енакови сина :Сесая,Ахимана и Толмая,Енакови чеда"(15:14).
   
  Съвременният Кириат-Арва е друго селище,малък град,който се намира в близост до Хеврон(древният Кириат-Арва).

 Име,подобно на  прякора(или името) на исполина Авра,откриваме и в тракийската традиция - например Евриал,троянският воин и спътник на Еней,който се заселва на Италийския полуостров ведно с другите бежанци,след унищожението на Приамовия град.
  Следователно достатъчно вероятна е възможността първата част от името ХЕБРИЗЕЛМ да означава  ГЛИГАН.
Още повече,че прочитът на проф.А.Фол на това име е АБРЮ - ЗЕЛМ.
  Но какво тогава ще рече втората част на това съставно име, ЗЕЛМ?
  Явно пак няма да минем без помощта на арамейския език.А едно от неговите основни понятия е ZILAM - MЪЖ.Смисълът на това слово,много ясен в българския език,ще се разкрие напълно,ако заменим z(нашето "з") с "ж" -ЖИЛАМ ,жив,живеещ.Следователно можем да преведем името ХЕБРИЗЕЛМ като ГЛИГАН - МЪЖ или МЪЖЪТ ГЛИГАН.
   Колкото до интерпретацията ми на името ЗАЛМОКСИС,продължавам да държа на нея и да смятам,че то означава "САЛМОК" - "носещият МИР","МИРОТВОРЕЦЪТ". 
    Разбира се ,всички други удачни предложения са добре дошли!


ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ!

 Тагове:   енакими,   хебризелм,   авра,


Гласувай:
3
11. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
27.08 14:53
Възхищавам се от изследователския ти нюх!
И като прочетох за Абри, в ушите ми зазвуча песента на Жо Дасен, в която той се скита без подслон-санзабри! Да, Абритус е подслон, точно си го превела
Спомням си думите и на родителите ми като деца, когато вдигахме голяма аларма-каква е тази хавра тука! Разбирахме ,че е нещо много неприятно и веднага млъквахме!
Правилно!
Може да не е 100% доказано, но е правдоподобно, така ,че с пълно право го защитавай!

Желая ти творчески успехи!
цитирай
2. milenavarbanova9 - Благодаря, господин Симеонов !...
27.08 15:25
Благодаря,господин Симеонов !
Желая успех и на Вашите изследвания!
цитирай
3. dobrodan - Нека и от мен едно рамо :)
27.08 15:54
Поскольку древние греки/эфиопы не знали хорошо языка предков болгар, многое они понимали неправильно. Так и залмус/залмос не просто означает медвежая шкура, а одежду/покрывало/кров/что-то, что сохраняет/защищает. Вариант ЗАЛМОС также ЗЕЛМОС, точнее ШЕЛМОС. Для эллинов/данайцев звук Ш чужой, и у них нет буквы для него, поэтому шаломос/шелмос они записали как ζαλμος, ζελμος-залмос, зелмос.

Шелмос означает кров/защита и это не слово, которое исчезло. В староболгарском/церковнославянским, мы находим слово шеломъ/шлем. Шлем - это не что иное, как кров/защита головы. Значение тракийской глосы залмос/зелмос, со значением защита признано линнистом Димитар Дечевым - «Die Thrakischen Sprachreste», z. 181. Владимир Георгиев предлагает подобное значение ζαλμος, ζελμος - защитник - «Траките и техния език», с.101.

Подчертавам дебело, че с втория пасаж не съм съгласен :) изобщо :), но в случая не е важно. Мисля, че няма нужда от превод.
цитирай
4. milenavarbanova9 - Благодаря,barin,благодаря,dobrodan,
28.08 09:40
Тук само потвърждавам превода,който направих на името ЗАЛМОКСИС в един от предишните ми постове.Основавам се на имена,които съществуват в тракийската традиция,напр.Салмоней.То едва ли произлиза от меча кожа,кръв и шлемове,защото на арамейски означава "мир"( възприето в иврит).Погледнете моя предишен пост.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 56887
Постинги: 59
Коментари: 432
Гласове: 502
Архив
Календар
«  Ноември, 2019  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930