Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09 17:20 - "РУСИЯ Е ОБЕЗБЪЛГАРИЛА БЪЛГАРИЯ" - КОЙ И ЗАЩО ГО ТВЪРДИ?, АВТОР: МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 2534 Коментари: 7 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На 14 септември сайтът "Площад Славейков" публикува текст, озаглавен "Руско-турската война, в която Русия обезбългари България". С тоя текст сайтът твърди, че отбелязва "годишнината от Одринския мирен договор", подписан на 14 септември 1829 г. между Руската и Османската империи, който слага край на войната от 1828-1829 г. Съмнителна е днес проявяваната от множество сороски сайтове и портали в Интернет стръв да "отбелязват" годишнини от всякакви исторически събития - тия "юбилеи" ( само по дата и месец, а не по кръгла годишнина ) се използват от хора, напълно равнодушни към българската история, с единствената манипулативна цел да бъде представена Русия, по всякакви поводи, като най-зъл враг на България. Още по-съмнителен ми се стори споменатият текст с липсата на името на автора. Бе подписан само "Площад Славейков", но бе ясно, че не е нахвърлян от някой неук журналяга или от дежурно сороско лапацало като Дайнов, а е написан от по-грамотен специалист - вероятно историк, проучил добре документите, отнасящи се до въпросната война и последиците й. 


  Оказа се точно така - антируският текст в "Площад Славейков" бе нескопосано съкращение от голяма статия на "юриста-историк" Янко Гочев, публикувана под заглавие "Защо Русия не освободи България през 1833 г.?"Статията е добре композирана, с четивен език, грабва читателския интерес, цитира документи - но, зад фасадата на "обективност", е манипулативна, с предпоставени заключения, натрапвани на читателя. Преглеждайки заглавията на трудовете на "юриста-историк" Я.Гочев в Интернет и краткото им описание в сайтове, рекламиращи книги, си дадох сметка, че това е и основната му цел - да представи Русия като исторически длъжник на България, който не само е пренебрегнал светотатствено своя дълг, но и е нанесъл най-големите поражения в българското национално битие и душевност. Явно, според "юриста-историк", Русия не може поставя своите имперски интереси на Балканите на първо място - нейната политика трябва да бъде ръководена най-напред от удовлетворяване на очакванията и надеждите на българския народ. Безспорно - на нас, българите, така би ни се искало, но я ми кажете - коя империя е поставяла политиката си на Балканите в услуга на българите? Защо трябва да обвиняваме именно Русия, която в крайна сметка откликна на българските надежди и призиви за Освобождение - и възкреси нашата държава след пет века заличаване от световната политическа карта? Защо не виним тези, които помагаха на Османската империя да ни държи под робство? Същите тези, които ни организираха Берлинския конгрес?Тъкмо в това виждам основния манипулативен пункт в статията на Гочев, препубликувана завчера от сайта "Площад Славейков", защото днес е много изгодна за глобалистката русофобска истерия и влиза в отличен синхрон с евроатлантическата пропаганда за "историческо демаскиране на Русия като враг на България и на човечеството".

    Основното обвинение, което "историческият юрист", хвърля към Русия, е, че като последица от военната кампания от 1828-1829, тя не само е "излъгала" българите - тя е "обезбългарила България". Ето цитат от завоалирано перфидния му текст:

    "След войната Русия организира най-голямото преселение на българи. Член 13 от Одринския мир дава на Русия възможност да организира преселението. Този член дава 18-месечен срок на желаещите българи да продадат имотите си и да се изселят. 
    Въз основа на този член Русия законно си издейства правото да преселва българи османски поданици. 18-те месеца по Одринският мир не са спазени. Фактически преселение има чак до 1835г., макар че интензивността на преселническият поток започва рязко да спада.
    За големия брой преселници може да се съди само по един факт. През април 1830 г. в Айтоското поле се събират около 100 000 българи, подготвящи се за изселване. В някои по-нови изследвания само от Югоизточна България по това време се изселват до 130 000 българи. 

  Тази цифра е най-разпространената в повечето изследвания. Според други сведения само от Тракия са 100 000 души. Иван Селимински, който е свидетел на събитията и сам със семейството си е преселник посочва цифрата от 40 000 преселили се семейства. 

  Също според Иван Селимински "половината българско население на Тракия между Одрин,Стара Загора, Балкана и морето и това от Източна България,между Варна,Силистра, Исакча и морето се изсели,поради което тези области опустяха." Това е косвено сведение, което все пак дава известна представа за големите мащаби на преселението. Според пресмятанията на етнолози демографи възрожденското българско семейство отглежда средно по 5-6 деца. Според тези критерии, ако приемем за достоверни сведенията на Иван Селимински излиза , че преселниците са над 200 000 души.Това са живите руски трофеи от войната. Тъкмо в хода на тази преселническа вълна възникват големите български колонии в Бесарабия.
    В заключение могат да се направят няколко основни извода. Войната от 1828-1829г. е едно трагично събитие в българската история. Посрещната е с толкова много надежди от българите, които наивно вярват, че "дядо Иван" идва да ги освобождава. След края й обаче те са обхванати от униние и покруса. Единствени от балканските народи българите нищо не получават. "Освободителката" Русия узаконява турската власт над тях. (...)
    За пръв път става ясно, че има разминаване между руската балканска стратегия и българското освободително движение.(...)
    Но най-тежка с оглед българските интереси последица от тази война е организираното от Русия след нея преселение на българите. "Дядо Иван " не освобождава, а обезбългарява цели български села и градове."

    Я.Гочев се сърди на Русия и за икономическото разорение, което са донесли руско-турските военни действия в земите на българите, както и за любезния тон, с който руският император Николай Втори се обръща в писмо към султана след края на войната. Сякаш изразите на руския цар трябваше да са идентични с тия от писмото на запорожците до султана - за да не го заподозре Гочев в прикрито туркофилство. В съкратения текст, публикуван от "Площад Славейков" се споменава, че след Одринския мир от 1829 г., император Николай I заживял в спокойни приятелски отношения с падишаха - явно в тоя сайт не са и чували за Кримската война.

    Оставям на специалистите по История на Българското Възраждане да анализират дали Руската империя е имала изобщо военните ресурси и политическата възможност да освободи България още през 1829 г. И да се произнесат по "обективността" и на другите трудове на Гочев ( напр. "Руската империя срещу България" ), третиращи руската политика на Балканите и специално по отношение българите. Не съм адвокат на Русия и съм наясно относно грешките на руската имперска политика и дипломация спрямо България - особено когато Русия избра за свой фаворит на Балканите Сърбия - играеща вечната роля на отровен кинжал, забит в гърба ни.

    Но най-малко Русия може да бъде обвинявана за "обезбългаряването на България". Срамно е да се твърди подобно нещо. Нетърпимо мошеничество е да го заявява "историк".

    Русия има древен и средновековен цивилизационен, морален дълг към България. Но тя няма политически дълг да ни вади от всяка яма, в която сме попаднали. Нашите трагедии не са нейни трагедии. Тя няма вина за падането ни под турско робство и НЕ Е ДЛЪЖНА ДА НИ ОСВОБОЖДАВА. Дълг на всяка държава е най- напред да защитава интересите на своя собствен народ. Толкова по-величава е заслугата на Русия, че освободи България през 1878 г. - с цената на 300 000 паднали руски воини - горе-долу толкова, с колкото уж била "обезбългарила земята ни" - и с огромен материален ресурс. Безобразие е да забравяме това, а да се зъбим, че не сме освободени половин век по-рано.

    Питам "юриста-историк":

    1. Турция не "обезбългари ли България", след като само по време на завладяването на страната ни през 14 в. са избити и продадени в робство 2 милиона българи - по данни на проф. Николай Генчев, най-блестящият български учен, занимавал се с периода на Възраждането. Колко българи щяха да се родят от тия изгубени завинаги още през 14 в. два милиона мъже, жени и деца - през следващите векове? Тези неродени животи ни ги е отнела Турция! А колко българи са избити по време на турските междуособици и при насилственото включване на българите в аскера, с който османлиите са воювали срещу други държави? А колко българи са избити при потурчванията, при въстанията, при всяка народна или лична съпротива срещу дивия поробител? Колко българи - цветът на България - е избит по време на борбата за църковна независимост? Колко бяха изтребени след Априлското въстание и в хода на Руско-турската война, по време на настъплението на Сюлейман паша - Соломон Леви Явиш - в Тракия? А колко българи бяха унищожени от турците в Македония и Тракия след Берлинския конгрес - до Балканската война? Или това не е "обезбългаряване"?

  2. Гърция не "обезбългари ли България"? Колко българи бяха изклани от византийците? Колко българи загинаха по вина на гръцкото духовенство през петте века турско робство? Колко българи бяха зверски инквизирани и изклани от андартите? Колко българи бяха избити и изгонени от родните си огнища в Тесалия, Егейска Македония, островите? Или това не е "обезбългаряване"?

    3. Сърбия не "обезбългари ли България"? Колко българи бяха избити, изгонени и лишени от българска идентичност във Вардарска Македония, Нишка област, Западните покрайнини? Защо и днес зее, гние и заразява като трупна рана конфликтът между Република Македония и Майка България? Или това не е "обезбългаряване"?

    4. Британската империя, вечният защитник на Турция, без чиято закрила в новите времена, "Болният човек край Босфора" нямаше да просъществува и пет години, не "обезбългари ли България" - продължавайки с поне две и половина столетия турското робство и обезкръвявайки цялото източно християнство? Британската империя, която въоръжаваше турската армия и я снабдяваше с военни специалисти и съветници? Британската империя, под чиято мълчалива протекция се извърши чудовищният турски геноцид над най-древните народи в света? Как да наречем тая кървава оргия? Има ли названия за нея?

    5. А днешните български управници - слуги на най-мрачните глобалистки интереси, не "обезбългариха ли България"? Три милиона българи бяха прокудени в чужбина, извърши се невиждан и нечуван в нашата история демографски погром, българската народност бе превърната в унизено безправно малцинство в държавата, носеща името България? Как да назовем това адско посегателство?

    Изброените държави и фактори не само "обезбългариха" земята ни. Те извършиха геноцид над нашата нация - и почти я унищожиха.

    Защо "юристът-историк" е пропуснал да съобщи истинската очевидна причина за "обезбългаряването на България" от Русия след войната от 1828-1829? А тя е, че българите, които помагат на руските войски, доброволно бягат с руската армия, защото се страхуват от зверското отмъщение на турците, нашите "любезни съжители" ( според сороската историография ) - и особено от дивия турски башибузук Защото, ако не бяха напуснали родната земя, щяха да бъдат изклани - и селищата им пак щяха да се "обезбългарят", но след като по тях потекат реки от кръв, както в Батак и Перущица.

    И още една причина за доброволното преселение на българите - те искат да живеят като свободни хора, а не като роби. Искат да живеят в християнска цивилизована страна. И наистина са настанени с огромни преференции в Русия, оказани им лично от императора. Михаил Хаджийски пише, че на пристигналите в Таврия българи, са дадени големи поземлени имоти и собствениците са били освободени от задължения към руската държава в течение на двайсет години. В навечерието на Октомврийския преврат, всички кримски българи са били богати хора.

    Накрая се обръщам към младото българско поколение - написах този текст не за сайта "Площад Славейков", не за "юриста-историк" Я.Гочев и тия, които му плащат за сръчните фалшификати ( не съм му светила и не мога да със сигурност да твърдя последното, но логичните знаци сочат в тая посока ), а за вас, мили българчета. Вие сте прицел на непрекъснати лъжи, които се стремят да извратят и опорочат българската ви свяст. Любовта към Русия е част от личността на българина и тя не зависи от имперски политики или българо-съветски дружби и ползите или вредите от тях. Тази любов не е продиктувана от материален интерес, тя не е зависима от времеви периоди. Тя е извън времето. Тя се корени в нашия ген, в нашето ДНК. А тъкмо на ДНК-то се силят да посегнат демоните и техните слуги - за да създадат небългари и нечовеци. Ако нашата младеж възневиди и се отрече от Русия - каквато с целта на подобни "историци" - тя ще изгуби и духовната си връзка с Отечеството.        Гласувай:
121. morskipesni - Клъвнал е в някое от многобройните бъларомразки НПО-та
19.09 19:27
Такива пропагандни четива "Америка за България" печата без почивка. Ама ние си знаем, надсмиваме се и продължаваме да се отърсваме от подобни "исторически" паразити. ТАЗИ информация на българина е ГЕНЕТИЧНА!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
19.09 19:55
Преди време някой ми препоръча да чета Янко Гочев, за да стъпя на правилни позиции?! Стана ми ,меко сазано, смешно !Познавам такива многознайковци в професията На длъжност "папагал" Нищо повече Може да го слушаш,, за забавление!
За съжаление, бях чел вече неща от него Зад лъсканата фасада на писанията му прозираше ловък манипулатор, искащ да те води за носа, като някакво паленце? И не особевно компетентен по въпроса човек Или, по-скоро, разчиташ на чужда некомпетентност, за да прокара своето манипулиране

България, във войната за освобождаване на Гърция, като такава е определена тя , има корпус, командван от генерал Липранди- италианеч на руска служба Той прави и първата карта на Българските земи, която с тази на Ами Буе е на масата в Сан Стефано! Казва ,че Българите са най-добрите войници на Балканите!
Янко Гочев ,се прави ,че не знае ,че Отоманската империя е необходимия болник на Европа И Англия решава ,кое парче от нея да се откъсне Тогава е решила да е Гърция Нищо повече Руснаците в ход се надяват за нещо повече, но тя зорко бди И не разрешава!
Делегации, Български отиват при Дибич Задбалкански-Русия да ни освободи Той ги гони първоначално, но после ги връща Няма как да им обясни ,че Русия, ако освободи на своя глава България , това означава война с Англия и Франция-вероятно Казва им, че не е дошъл моментът/ да се разбира, че Русия не може да си го позволи сега/
Българите казват ,че в момента, в който той се оттегли, турците ще почнат кланета ,за отмъщение, заради помощта която са оказали на армията му! Тя е особоно голяма в Сливенски район! Той се замисля и казва, че единственото, което може да предложи, има заповед да се оттегли, който иска, да тръгне с него Никой не е каран насила в Русия Това и Ами Буе го е описал А и от рода ми има хора мв молдовската Твърдица и в още пет села с това име!
Та ,това хабилитирано недоразумение, кое от двете неща смята за по доброто Да си далече от България, но жив , или в нея, но обезглавен?
Ако е второто е явен садист или ненормалник?
Що се отнася до заробването на България от Русия най точен отговор му дават сръбски и гръцки делегации в Петербург -Уверяващи царя ,че прави грешка с Българите Те са неблагодарно племе и утре ще се обявят срещу благодетеля си!
Интересно, не казват поробителя си,а благодетеля?
Просто нямам думи за такива предатели и неблагодарници! Изгониха младите Българи заради некадърността и алчността си и търсят други виновни!
Сигурен съм ,че дедите на такива са били слуги на агаларите!
Сега те самите са слуги на наши ,в никакъв случай приятели!

Всичко най-добро , Милена!
цитирай
3. zemja - Почитания!
19.09 20:40
С благодарност към автора за този ценен материал!
цитирай
4. milenavarbanova9 - към morskipesni и zemja
20.09 16:54
Благодаря за коментарите и хубавите думи!
цитирай
5. milenavarbanova9 - Ваньо, страхотен коментар!
20.09 17:01
Моля те, напиши го отделен текст и го прати на"Свободно слово", защото там е публикувана и моята статия. Допълненията, които ти правиш, са крайно необходими, те са именно документалното разобличение на въпросния Гочев. Особено важният момент е, че Русия в този момент не е имала възможност да разгърне толкова мащабни действия, не е било възможно всички балкански територии дасе изтръгнат от Турция. Тук е псновната манипулация на Гочев. И в заявлението му "Русия узаконява турската власт над България" ( в цитата ). Никога не бях срещала името на тоя човек, но видях, че е някакъв подгласник на Пламен Павлов, който пък отдавна се прехвърли в лагера на войнствите русофоби. Но на теб явно е известен. Сърдечен поздрав!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей Милена, отново!
20.09 22:27
За мен той е езин манипулатор и словоблудец!
Харесван от промитите мозъци, за които говорят сърби и гърци-неблагодарно племе, което ще се обърне срещу благодетеля си!?
Премълчава , защо, в зверски условия, руската армия преминава през Троянския Балкан? За да влезе в София На билото на Балкана има огромен паметник ,посветен вна загиналите при прехода Петко Славейков е бил един от водачите Оръдията са пренасяни по тесни пътеки на ръце! Малко отклонение и оръдието заедно с носещите го отива в пропастта Жертвите на студа са стотици При минус седем традуса ръцете залепват за метала!
Отиват, защото Сърбия се е включила във войната и войските и тръгват към София Тя е поставила условия, заради войната, безславно загубена от Турция през 1876г., че иска Българският град Ниш? Руснаците знаят, че влезат ли в София, ще искат и София Затова загиват няколко хиляди души, да не допуснат в София сърби!
В предварителното споразумение с Англия София е определена за столица! Велико Търново- на автономната област
Това предварително споразумение/ на него е кандисала Англия, за да приеме войната/ е извадено в Берлин и на негова база се прекроява Санстефанска България

Това е черна неблагодарност Бисмарк е казал, че ще подпише всичко за нас, предложено от царя на Русия Но за нас няма да пролее кръвта и на дин прусак
И ние да оплюваме единствените, които са се загрижили истински за нас!?
Много е долно и мръсно, нямам думи!
И до днес ме боли от един такъв случай на черна неблагодарност Направих услуга на един бивш приятел, нямаше кой друг Вложих всичко от себе си, това беше върхът на възможностите ми!
Усетих ,че нещо е недоволен
Попитах! Можело и по-добре Призля ми Изрази и някакви смешни съмнения Нищо не казах, въпреки ,че беше на езика ми! Като е можело, какво е чакал, защо не го е направил сам?
Но от този момент го изключих от кръга на приятелита
И ние ,за нашето поведение заслужаваме това от Русия! Чудеса е направила за нас, сама! Такъв е и руснакът За приятел- в огъня влиза!
Но към предател е жесток! Такъв ще е и към нас!
Пламен Павлов е просто един ветропоказател Възползвал се от намалението и станал професор
Сега професорите у нас са повече от войниците?
Всеки университет си ги произвеждаше сам, на принципа-Ти на мене, аз - на тебе"
Даже и аз можех да стана, с онази студия! Нарочно не бях дал размери ,грамажи, но можех да пипна нещо, което свързваше химията с историята Всичко с допълнителните изслледвания, новото набиране и докладване, за шест месеца и ми гарантираха професорска титла Засмях се и казах, че никога не е късно човек да стане за кашмер Ще помислят ,че съм си купил титлата!? Не, не искам! Искам спокойствие и не искам да дразня неможещи и некадърници с оценки по мой адрес!

Хубава вечер, Милена!
цитирай
7. zdravgr - Уважаема Милена,
25.09 11:56
В защитата си на истината, преминавате в открита пропаганда за другата страна. Моля цитирате източника за 300 000 жертви от руска страна. Или това е открита проруска пропаганда, а не критика към Гочев. Цялата руска армия на Балканите е 200000 като 130000 от тях стоят бездейни в Добруджа цялата война. Или може би се борите с манипулатор използвайки собствени манипулации. Между другото руските жертви в бойни действия са 11500 тоест 28 пъти по=малко от Вашия цитат. Или това не е манипулация. А иначе вечна. Слава на Александър II и руските войски.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 523156
Постинги: 297
Коментари: 1760
Гласове: 1789
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031