Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2022 09:55 - БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА НА РЕКИТЕ В СТАРИЯ СВЯТ, АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 1318 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 13.01.2022 09:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  По повод статията ми за амазонките, археологът Андрей Киряков ми писа, че имената на споменатите в текста реки - Дунав - Данубис, Данубиус и Дон - Танаис, етимологически произхождат от "вода":  

"Сигурно си срещала тази теория, че всички реки -Танаис, Днестър, Днепър, Данубис и т.н. все с думата Дон - били свързани с вода - на иранските езици".  

В общи линии това е вярно. В случая Андрей не изразява мнение, а само цитира добилата популярност теория. Но смисловият път от "вода" до имената на важните реки в Стария свят, споменати от древните автори, е доста по-сложен и се нуждае от обяснение. Ето защо реших да събера в кратък текст разсъждения си за древните имена на реките, които досега не бях оформяла в нарочна статия. С нея ще докажа също, че речните имена, включващи съставката "дон" произлизат не от друг, а от нашия роден майчин и бащин, тракийски и български език.  


Да си спомним имената на някои от най-известните реки: Иордан, Паданус ( днес По ), Роданус ( днес Рона ), Браданус - реката в Южна Италия, добила трагична слава, тъй като край нея се е състояла Браданската битка, в която армията на Спартак е окончателно разбита от Марк Крас. Във всички изброени имена присъства съставката "данус" - "дан", същата, която виждаме в името на Дунав - Данубис, Данубиус. Същата присъства и в името на река Танаис, чието оригинално име на тракийски език е Данаис - гърците "потъмняват" звучните съгласни в думите от тракийски произход. Очевидно понятията "Дан" и " Дон" в случая са идентични.  

Тези понятия - "дан" и "дон", образуващи всички гореизброени речни названия, не означават нищо друго, освен "ДЪНО". Не на ирански, не на гръцки - а на ТРАКИЙСКИ и БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! Това е "безпощадно ясно" и от имената на реките ДНЕпър и ДНЕстър. Името на река Дунав - Данубис, за което Страбон съобщава, че било дадено от гетите, подир едно нещастие, случило се с тях, при преминаването й ( несъмнено удавяне на голяма група хора ), означава същото - "дъно". Името на река По - Паданус, чиято връзка с тракийското и българско понятие "падина" е повече от очевидна, идва от глагола "падам" - надолу, в ниското, "към дъното". В имената на реките древните са съхранили безспорната истина, че водата в своето течение търси най-ниските точки в релефа и че леглата на реките са най-ниските места в даден район. Следователно "дъно" е еднозначно с легло на река, а постепенно се превръща и в понятие, означаващо "река".  

Името Дон ще рече буквално ДЪНО.  

В скоби ще отбележа известния за специалистите факт, че древните имена на реките са в мъжки род. Римляните обясняват този феномен с довода, че реките са "синове" на Земята.   

Това е обяснението, според мен, на факта, че понятието "дон", "дан" - дъно, легло на река, а с течение на времето и директно "река" - е идентично с "дон", "дан" в смисъл на дар - дарение, подарък. Така чрез самата реч се отъждествяват висшият световен дар - водата, без която животът на земята е невъзможен - и върховното благо в човешкото съществуване - децата, рожбите, продължението на рода. Тази тъждественост е един от примерите за божествения произход на словото. Човешката мъдрост не би могла да се домогне до подобно съвършенство.   

Същият е случаят и с понятието "дере" - легло на река. В днешния български то е добило леко изменения смисъл на "пресъхнало речно корито", но имената на известните реки Сър-даря и Аму-даря свидетелстват, че "даря" ( "дере" ) означава тъкмо река - дълбока клисура, в която тече река, вода. И по същия начин словото "дар" ( река ) е свързано с понятието "дар" - дарение, подарък. Този, който ги смята за случайни омоними, е повърхностен човек.  

Защо обяснявам всички тези имена и понятия чрез българския език? Ами защото самата памет на земята го твърди. Топонимите и хидронимите в дадена земя пазят вечния спомен за първия народ, заселил се в нея и могат да бъдат преведени най-точно чрез неговия език. Защо имената на реките Тича в България, Тиса в днешна Унгария и Тичино в днешни Швейцария ( кантон Тичино ) и Северна Италия, звучат идентично и означават едно и също - тичам, бързам, тека? Защото и в древна Панония и в териториите, обитавани от лигурите, се е говорил вездесъщият език на дедите ни.


ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ!
КЪМ СПАРОТОЦИТЕ, ЗАПЪРТОЦИТЕ И СБИРОТОЦИТЕ - НЕ СЕ ХАБЕТЕ, ПЛАГИАТОРИ, СТАТИЯТА ВЕЧЕ Е ПУБЛИКУВАНА!  



Гласувай:
3



1. dobrodan - Милена, река Дунав (Данубе) носи името си от
13.01.2022 11:42
даните. Дановият род.
Тан, тин - небе. Защо са обърнали смисловото значение през времето, не мога със сигурност да знам.
Поздрави.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
13.01.2022 14:13
Всичко е много точно и убедително!
Както се казва в научните кръгове, правдоподобно е/ за неща, за които няма други доказателства ,освен тук приложените/!

Трудно ще се възприеме, защото е в пълен противовес на лансираната хипотеза за произхода ни! Не е местен, следователно, на какъв Български ще говорят тук, че и в Европата, в дълбока древност? Това рикошира от бетонните глави!
В подкрепа на даденото от тебе, бих добавил и името на персийският цар Дарий Ясно, какво означава!
Някой ще каже, ами Кир, какво означава, обикновена кир ли? Не, вероятно то е резултат от името, от действията на този цар! А, всъщност означава господин, защото царят е пръв след Господа!

А да добавим ли фригийските царе Гордий и Мидас? Първият е ясно, какво означава, да не говорят ,че думата е руска,а вторият?
Мида ли?
Всъщност, Мидас е известен с особените си уши А има и медицински термин- ушна мида!
А, не е случайна връзката на Мидас с ушите!

Безусловно съм съгласен с твоите изводи и ги подкрепям!

Всичко най- добро!
цитирай
3. milenavarbanova9 - Великолепни проникновения, Ваньо!
13.01.2022 18:14
Благодаря ти!
Чудесно прозрение е това с ушите на Мидас!
Признателна съм ти за хубавите думи за моята статия!
Поздрав за чудесния ти текст за България и за първия вариант на българския химн! Никога преди не бях попадала на него. Отново благодаря!
Желая ти приятна вечер!
цитирай
4. milenavarbanova9 - Благодаря, Краси,
13.01.2022 18:19
но името на Дунав идва от "дъно" -Данубиус. Или от "вълк" -Даусис ( Страбон).
Хубава вечер!
цитирай
5. doktora757 - "ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ...
15.01.2022 20:47
"ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ!
КЪМ СПАРОТОЦИТЕ, ЗАПЪРТОЦИТЕ И СБИРОТОЦИТЕ - НЕ СЕ ХАБЕТЕ, ПЛАГИАТОРИ, СТАТИЯТА ВЕЧЕ Е ПУБЛИКУВАНА!" Милена, не е много любезно да обиждаш без основание съратници, независими изследователи и историци ревизионисти. Може да има разногласие в общността по дадени въпроси, но всички се борим за обща кауза и това е общобългарска кауза!
цитирай
6. milenavarbanova9 - Здравей,
16.01.2022 08:43
Едва ли е обида да наречеш дърводелеца дърводелец и плагиатора плагиатор. Хиляда пъти съм казвала, че нечистоплътни плагиатори не могат да бъдат защитници на чисти идеи.
Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774591
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031