Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2021 13:31 - ЕТНОНИМЪТ "ГЪРЦИ", АВТОР: МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 1622 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 08.01.2022 06:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Гърция е една от съвсем малобройните държави в Европа, чието име на политическата карта не съответства на самоназванието на нейните жители. Нещо повече, между етнонимите елини и гърци - няма никаква връзка. Други примери за подобно разминаване са Финландия, която самите "финландци" наричат Суоми и Албания, чието население зове себе си "шиптери". Но докато финландският и албанският случай имат някакво обяснение, което изобщо не може да се "вмени във вина" на тези народи, енигмата с елините - гърци е част от най-дълготрайната мистификация, съществувала някога на земята.

Как е възможно прекрасното напевно название "ЕЛИН" и името "ЕЛАДА" да са равнозначни на грубото неблагозвучно "ГРЪК" ( GREC ) и  ГЪРЦИЯ ( GRECIA ). Има ли нещо общо между тях?

В своята " Митологическа Библиотека", Книга I , гл. 7, Аполодор обяснява кой е Елин и проследява неговото потомство. Оказва се, че Елин е извънредно важна фигура, първороден син на Девкалион, който е цар на Фтия и син на Прометей. Девкалион е човекът, който се е спасил от Потопа ( Аполодор смесва два потопа, Всемирния и локалния - т. нар. Девкалионов ) и заедно с жена си Пира, е възсъздал човешкия род. Аполодор не само обявява Елин за син на Девкалион, но и споменава, че според други автори, негов баща е самият Зевс:

"Пира родила на Девкалион деца и първият бил Елин ( роден, както казват други, от Зевс ), след него Амфиктион, който се възцарил в Атика подир Кранай, и дъщеря Протогения, която родила Аетлий от Зевс. От Елин и нимфата Орсеида се родили Дор, Ксуф и Еол. Елин по своето име нарекъл гърците елини и разделил между децата си земята..."

От следващите редове на Аполодор се разбира, че под израза "земята", той има предвид
полуостров Пелопонес, срещулежащите му земи и Тесалия. Значи те са "изконно елински", т.е. гръцки? Това противоречи на доста твърдения на самия Аполодор, заявени от него в същата творба.

Какво славно родословие имат елините, сиреч гърците"! Те са преки потомци на върховния бог Зевс по няколко линии! Другите народи биха могли само благородно да им завиждат! И действително, в продължение на хилядолетия, подобни твърдения са поставяли гърците на пиедестала на "първородните" и "цивилизаторите" на останалите етноси. Земите на "Елада" им принадлежат по рождено право! Върху техните културни достояния е изградена и цялата духовна империя на човечеството!

Всичко щеше да е чудесно, ако, въпреки блестящата тирада, у самия Аполодор не съществуваше следното, съвсем несъвместимо с останалия текст, изречение:

"Елин по своето име нарекъл гърците елини" (!)

Хм, че откъде се появиха в текста тези "гърци"?!
Очевидно Аполодор не поставя знак за равенство между тях и възможните наследници на Елин. Казва само, че " Елин нарекъл по своето име" тези кой знае как паднали от небето "гърци"! Как са се появили те, след като, според него, Девкалион и Пира били единствените хора, оцелели от Потопа, които са възсъздали човешкия род - следователно те и техните наследници, би трябвало да са единствените човеци на опустошената земя ( или поне върху цитираните от Аполодор територии, ако приемем потопа за локален ). Явно в този текст нещо не е наред, нещо не пасва.

Много пъти съм писала, че се доверявам на древните автори, защото за тях писаното слово е било свещено и е било кущунство да оставят на потомството неверни сведения. Да, но за по-късните фалшификатори, лишени от морал, е било детска игра да включат някоя лъжлива приписка в творбите на старите хронисти, за да оправдаят завоевателската си идеология с "рождено право". "Светотатството" никога не ги е спирало. И ето тук, според мен, сме изправени тъкмо пред такъв казус, който с груба ръка цели да маскира "гърците" като "елини". Но дързостта на фалшификатора все пак не отива докрай, защото знак за равенство в произхода на тези два етнонима не е поставен. 

Дали пък Аполодор не е обозначил като "гърци" синовете на Елин от нимфата Орсеида - Дор, Ксуф и Еол? Подозренията ми падаха най-вече върху Ксуф, заради необичайното и извънредно грозно име. Някои митологически енциклопедии се стремят да внушат, че тъкмо тези тримата е "имал предвид Аполодор" под названието "гърци". Но прочитайки внимателно текста, ще се убедим, че фразата "с гърците" е написана по начин, от който е пределно ясно, че става дума за някакви "други гърци", някакво странично множество, което изобщо не се разглежда поименно в повествованието на автора. Усещането за фалшификат се натрапва отвсякъде.

Тук трябва да спомена, че за разлика от Аполодор, Павзаний в "Нещата в Аркадия" не говори за никакъв потоп и радикална етническа промяна след времето на Никтим, син на Ликаон, син на Пеласг, а изрежда царуването на всички Пеласгови потомци, без прекъсване на родословната нишка.

Очевидното несъответствие между понятията "елини" и " гърци", което етимологически не може да бъде обяснено по никакъв начин, отдавна не ми даваше мира. Ето какво пиша още в началото на 2016 г. в гл." Познай себе си" на първата ми книга "Връх България":

"Често съм се питала откъде е дошло това неблагозвучно име "Гърция" и "гърци", щом самите те се наричат "елини". Сега съм убедена, че идва от "грак" - "graek" - "грек" ( дифтонгът "ае" ), думата, с която древните тракийци не само са оприличили с "грачене" неразбираемия говор на завоевателите, но и са определили като налитане на ята гарвани, като бич божий, техните нашествия. По законите на тракийския и българския език Graecia се е превърнала в Гърция."

Наистина, особено важно е, че тъкмо траките и българите са назовали гърците "гарвани", "гарги" и това обидно прозвище - не народностно, не тяхно, не етноним - е добило гражданственост в целия свят още в древността. Наричането на завоевателите с този прякор означава, че траките и българите ( мизи, тевкри, фриги, ликийци ) - са били техните най-пострадали жертви.

В Овидиевата творба " Метаморфози", в " Хекуба", намерих потвърждението на великия римски поет на това мое тълкуване. В нея той нееднократно нарича гърците "граи" т.е. "грачещи":

" ... но за завиден трофей тях отвличат надвилите ГРАИ"
(  Отвличането на знатните троянки в робство от гърците подир падането на Троя ).

В случая Овидий има предвид тъкмо гърците, макар че новите историци смятат Троянската война за сблъсък между пеласги, в който гърците изобщо не са участвали. Те кротичко и незабелязано са си "приписали" участието в това грандиозно събитие.

Интересното е, че понятието "граи"  е употребено от Аполодор като название на чудовищните "тризначки", дъщери на Форкас и Кето и сестри на горгоните, в описанието на похода на героя Персей срещу Медуза - и убийството й от неговата ръка. Там съвсем точно тълкувам смисъла на древния термин "граи" като " грачещи", в статията си "Чудовища и машини" - част от книгата ми " Атланти и чудовища".

-------------
* На името Ксуф в своя статия се спира и А.Щапаров.


ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ.
СТАТИЯТА ВЕЧЕ Е ПУБЛИКУВАНА В БЪЛГАРСКА МЕДИЯ.

 






 



Гласувай:
6



1. nedovolen - На гърчавите трудно може да се на...
27.12.2021 15:08
На гърчавите трудно може да се намери нещо истинско.
Умрял един мързелив гърчав. Св. Петър трябвало да му изпълни три желания. Поискал магаре - магаре. После да го качи - качил го. Сега му кажи дий, че много ме мързи.
Весела Коледа!
:)))
цитирай
2. milenavarbanova9 - Благодаря ти!
27.12.2021 16:50
Светли празници и на теб!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Честита Коледа, Милена!
27.12.2021 18:53
Гениална си!
На италиански грачи, ако не бъркам е грачидаре
Още едно, езиково доказателство за близостта ни с населението на Апенините в древността!

Хубави празници и всичко най- добро!
цитирай
4. milenavarbanova9 - Ее, Ваньо,
27.12.2021 22:19
Гениална не съм, но за някои неща понякога се сещам.
Много е странно, че гърците, известни като страшни шовинисти и хитреци, са възприели това прозвище, дадено им от нас, за свой етноним.
Сърдечна благодарност и Светли Празници!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 786111
Постинги: 331
Коментари: 1812
Гласове: 1901
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930