Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2021 15:40 - ОРАКУЛ - ЗНАЧЕНИЕ НА ПОНЯТИЕТО, АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 620 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 21.12.2021 09:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ето какво съобщение е поместила АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ГР. СИМФЕРОПОЛ, КРИМ на своя официален сайт в 17 ч. на 17.10. 2021г.

У крымских караимов – праздник урожая
17 октября|17:00

19 октября в крымской столице караимы отметят традиционный осенний праздник «Оракъ Тойу» (праздник урожая), празднование состоится в рамках Дней караимской культуры.

Об этом сообщил заместитель главы администрации Симферополя Якуб Зейтулаев.   Праздничное мероприятие будет проходить 19 октября, в 10:00 во дворе молитвенного дома крымских караимов – кенасса, по адресу: г. Симферополь, ул. Караимская, 6. В празднике примут участие представители караимских общин Симферополя, Евпатории, Бахчисарая, Феодосии и Ялты, а также представители национально-культурных и общественных организаций Республики Крым.
(...)
  «Крымские караимы ежегодно отмечают праздник урожая «Оракъ Тойу» для консолидации народа, сохранения исторической памяти и передачи знаний от старейшин молодому поколению», - отметили Якуб Зейтулаев."

Доколкото ми е известно, кримските татари също отбелязват "празника на урожая", но това става в деня на есенното равноденствие - 22 септември. Защо при караимите, кримските юдеи, се отбелязва на 19.10 от 10 ч., не ми е ясно и не съм се интересувала, но от прима виста забелязвам три поредни десетки, което може би ще означава: " на хаирлия". Някъде бях прочела, че караимите са възродили този свой празник през 2017 г. - сто години след т.нар.Октомврийска революция? Впрочем сборът от цифрите на числото 2017 също прави 10.

Не в това обаче е същността на тази статия.

В речника на караимите думата ОРАК е преведена като " сърп" - т.е "празникът на урожая" ще рече "празник на сърпа". Ето поредният случай, в който едно древно и извънредно важно слово се прикрива зад производно, вторично понятие, играещо ролята на негов евфемизъм на базата на външна прилика. Подобен е казусът с "обяснението" на словото "обелиск", за което става дума в предишната ми статия. "Орак" вторично е придобило значение на "сърп", но всъщност означава "змия" и по-точно "дракон". Общото между сърпа и змията е " извитата" форма - serp, serpens, serpente, serpente - и май нищо друго. Разисквахме произхода на това двойнствено понятие в коментари под статията на Иван Симеонов, озаглавена "Размисли". Следователно названието  Орак тойу би могло да се преведе съвсем логично и като  ПРАЗНИК НА ЗМИЯТА.

Известно е, че в Крим се намират няколко прастари пещерни градове като Чифут кале, Мангуп кале и др. Името на първия се превежда като Еврейска крепост, но някой вниквал ли е по-дълбоко в произхода на названието "чифут" или "чуфут"( преди то да се превърне в обидно прозвище )? Може би модерната дума "чип" също има нещо общо в случая, но това е страничен въпрос.

Използвах варианта ОРАК на древното понятие УРАК - змей, само защото звучи максимално близко до ОРАКУЛ. Те означават едно и също, между тях няма разлика. В текста си "ОКОТО НА УРАГАНА. ДРАГ И ВРАГ" , публикуван в блога ми на 23.01.2020 и в книгата "Злато за смет"( 27 февруари 2020 г.), обяснявам понятия и имена със значение " змей, дракон", като Уран, Ур, Урук, Урал, Урга, ураган, б-уря, Уркус и т.н. Уркус или Оркус е прастаро етруско божество, дух на злото, изобразяван  като " брадат демон, покрит с козина", представян понякога и с  криле. В римския пантеон той се отъждествява с Плутон, но е наричан и Диспатер, обратното на Патер, баща. Най-старинните му названия са URAGUS или URGUS.  

Нека заместим началния звук "U" с "V"- нашето "В". Получава се "ВРАГУС" - ВРАГ. Ако го направим с "D"(Д), ще се получи DRAGUS - ДРАКУС. Ето още едно откритие, произтичащо от тази етимологична връзка - думата ВЪЛК първоначално е означавала ВРАГ - vrka на санскритски.  

Следователно ДРАКОН, ДРАКУЛ и ВРАГ са идентични понятия, свързани не само смислово, но и езиково.    

От същото слово "urg","urag" произлиза и понятието "уроки",като, разбира се, такъв е и произходът на думата "урок". На италиански "orco" означава "демон", "злодей". Италианското възклицание "urca!" ще рече "по дяволите!".  

Как наричаме дракона в българската традиция?   ЗМЕЙ! И дори "крилат змей.

От казаното дотук, заключаваме, че УРАК или ОРАК безусловно ще рече "ДРАКОН, ЗМЕЙ". Но защо думата ОРАКУЛ, чийто първоначален смисъл е "дракон", с времето е добила значението на "акт на пророчество, прорицание" и дори на "място" - "прорицалище, светилище, в което се правят прорицания, пророчества за бъдещето"?

Нека си спомним дракона Питон, първи владелец на светилището в подножието на Парнас, Делфи, което първоначално също се е наричало Питон. Там той е давал отговор на въпроси за бъдещето, защото хтоничните сили  владеят ясновидството - неслучайно думата " маг", "магьосник", е свързана с тях. Прорицанията, въздавани от дракона в най-стари времена, са назовавани по неговото име - ОРАКУЛ - и това название е останало и подир убийството му от бог Аполон, който ведно със светилището наследява и страховитите хтонични функции на Питон.


ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ!




 

 



Гласувай:
5



1. anonimen65 - a kakvo sa
20.12.2021 13:45
dumite jrets,faraon,kolobar
цитирай
2. milenavarbanova9 - Наистина
20.12.2021 14:13
е интересно.
цитирай
3. milenavarbanova9 - За "фараон"
20.12.2021 14:15
сме учили в СУ, че означава " господарят на големия дом", но е почти сигурно, че смисълът не е този.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 791859
Постинги: 331
Коментари: 1812
Гласове: 1901
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930