Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2021 10:44 - ЮПИТЕР И ЮНОНА - ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА. А СЪЩО - КРАТЪК СПИСЪК НА БОГОВЕ, ЧИИТО ИМЕНА ВЕЧЕ СЪМ РАЗГАДАЛА И ОПОВЕСТИЛА , АВТОР: МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 1841 Коментари: 14 Гласове:
5

Последна промяна: 12.09.2021 19:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Нека започнем с имената на  боговете, които са част от гръцкия класически пантеон, но етимологията на техните названия сочи много по-древен - тракийски произход. Тук съобщавам само моята дешифровка на няколко имена, а мотивите за тълкуването им съм изяснила в статии, които могат да бъдат прочетени в книгите ми и в моя блог.

*АПОЛОН - ЧУМОМОСЕЦ, РАЗБОЛЯВАЩ

*АРЕС - АРИЕЦЪТ
*АСКЛЕПИЙ - БЕЗСМЪРТЕН, БЕЗ СКЛЕП
*АФРОДИТА - ЧЕРНА, ЗЕМНОРОДЕНА
Добавям и моето тълкуване на името на тракийския бог ЗАЛМОКСИС и волската богиня ДЕКЛУНА.Статиите ми, посветени на тези божества, също могат да се открият в блога и в книгите ми.

*ЗАЛМОКСИС - МИРОТВОРЕЦ
*ДЕКЛУНА - ДЕСЕТА ЛУНА ( БОГИНЯ НА СНЕГА - М. ДЕКЕМВРИ )

А сега към значението на имената на върховния бог в римския пантеон ЮПИТЕР и неговата съпруга -  богиня ЮНОНА.

Както е известно, римският пантеон е създаден на базата на етруския, с по-късни заемки от гръцкия класически пантеон. Юпитер и Юнона влизат в състава на началната върховна божествена триада ( третото божество е Минерва ).

Но какво ще рече названието "Юпитер" - IUPPITER на латински? Ясно е, че то се състои от две съставки, като първата IUP произлиза от IOV - IOVIS - ЙОВИС - истинското "име" на Бога, а втората PITER означава PATER - баща. Открит обаче остава въпросът какво е значението на ЙОВИС и дали това е собствено име, след като не ни е позволено да наричаме върховните богове с техните  имена?
 
В новата българска историческа литература, не официалната, а тази на ентусиастите, вече е направен паралелът между названието Йовис и българските традиционни имена Йово, Йовка, а също Йован - което в ново време се употребява предимно в сърбохърватската именна традиция. Арамейското име Йов, носено от библейския персонаж, също директно е свързано с Йовис.Вездесъщото име ИВАН произхожда от Йов, Йовис.

В Италия, както и в България, Джовани - GIOVANNI - ИВАН - векове наред е било най- често срещаното мъжко име. Италианската транскрипция на IOVIS e GIOVE. Паралелът с думата "GIOVANE" ( " млад" ) е безспорен, той е толкова очевиден, че етимолозите буквално отказват да го "видят" - струва им се прекалено просто да изведат IOVIS от "giovane". 

Но нека внимателно вникнем в първата съставка на името IUPPITER  - IUP. Индоевропейският корен, с който се образуват базовите понятия за младост, млад - е  IUN - ЮН - юноша, юнец , юнак и пр. В словообразуването на много древни простонародни говори  звукът "н" е заменен с "в".По този начин кoренът"Юн" се трансформира в "Юв". На латински "млад" е IUVENIS" - коренът е "Iuv". Този корен е загубил своето "v" при сливането си с PITER ( PATER ) в словосъчетанието ( защото става дума именно за словосъчетание ) IUPPITER, поради трудната произносимост на IUVPATER и така звукосъчетанието "VP" мутира в двойно "P". В латинските езици мутацията на съгласната, стояща пред "p" в двусъставните думи, е често явление.

Ето че дешифрираме словосъчетанието IUPPITER - като "МЛАД" и "БАЩА". Но дали веднага трябва да сграбчваме заключението, че Юпитер означава " млад баща" ? Съвсем не.

От митологията ( която всъщност е синтетичен разказ за реални събития ) знаем, че римският Юпитер ( гръцкият Зевс ) стои начело на плеяда или по-точно на фамилия богове, които завземат властта над света след жестока победоносна битка с титаните.Юпитер побеждава Сатурн, Зевс побеждава Кронос.Това е колосална победа на синовете над бащите, това е смяна на епохи и земни раси. Атлантите - титаните- са обречени на гибел. Подир тях идва първата полураса на атлантите-арии. Възцаряват се Юпитер ( Зевс) и неговата съпруга Юнона ( Хера ), която е и негова сестра. Светът е разделен между новия върховен бог и неговите двама братя.Но от своя страна Юпитер и Юнона създават ново семейство от божества - точно тези, които са главните персонажи в класическия пантеон на гръкоримската древност. Това са "младите богове", чийто баща и господар е Юпитер ( Зевс). Разбира се, произходът на множество "млади богове" е много по-стар от този на Юпитер, но тук аз следвам класическата нишка на "наследие" - на "бащи" и " деца".

Смятам, че името на върховния римски бог ЮПИТЕР - IUPPITER - означава "БАЩА НА МЛАДИТЕ" - баща на младите богове и господар на новата човешка раса.
 
Колкото до името на неговия етруски праобраз - TINIA - битува един неправилен инфантилен възглед в нашата историческа книжнина, съгласно който то ще рече "ден", " tin". Това е очевидно невярно предположение, защото освен че - по подразбиране - ЮПИТЕР ( съставката PITER/ PATER ) съответства на етруския ТИНИА и следователно смисълът на имената трябва да е подобен - 
за всеки, който има представа от латински и произлезлите от него езици, е ясно, че в нито един от тях думата " ден" не започва с "t".

Какво тогава означава името на ЮНОНА ( IUNO, UNONA ) - съпруга и сестра на Юпитер, която дели с него трона и властта над богове и хора?

Названието ЮНОНА също като ЮПИТЕР се дели на две части. Първата - Ю, IU - значи " млада" или "на младите", а втората - НОНА, NONA - ще разгадаем лесно. В днешния италиански думата NONNA ще рече " баба"- майка на някой от родителите, но в латинския, тя е означавала  "мама" , доколкото nanna, nenne и в латинския, и в древногръцкия означава " майчина кърмяща гърда", а също " кърмачка","няня". Идентични са тези понятия и в българския език. Санскритският термин е nana.
По-късно в средновековните италийски говори и в ренесансовия италиански словото " nona" или "nonna" е добило значението на монахиня, матрона, мадона, мона - уважавана госпожа. На руски "баба",както знаем, е универсална простонародна дума за "жена".

Следователно с пълно основание можем да приемем, че ЮНОНА означава "МАЙКА НА МЛАДИТЕ".  


ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ!
ИДЕИ И АБЗАЦИ ОТ НАСТОЯЩАТА СТАТИЯ МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ САМО С РАЗРЕШЕНИЕ И ЦИТИРАНЕ НА АВТОРА И ЗАГЛАВИЕТО.


Тагове:   млад,   Юпитер,   богове,   Юнона,   nonna,   giovane,   giovanni,


Гласувай:
5



1. dobrodan - "Това е очевидно невярно п...
02.09.2021 11:55
"Това е очевидно невярно предположение, защото освен че - по подразбиране - ЮПИТЕР ( съставката PITER/ PATER ) съответства на етруския ТИНИА и следователно смисълът на имената трябва да е подобен -
за всеки, който има представа от латински и произлезлите от него езици, е ясно, че в нито един от тях думата " ден" не започва с "t"."

Това е наистина невярно предположение :).
Думата "тин" с фонетични варианти "тан", "тен" означава небе.
Думата "питер", "патер" идва от същите езици - батир, бат'р.
Думата "баба" е твърде сродна с думата "бабай", заемка е.

Останалото е добро. :)
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
02.09.2021 13:21
И аз, заради моето име, поразручках връзката между Йови, Йовко Йова ,Иван, Джоване и стигнах до извода ,че тези имена са свързани и съвпаденията при тях не са аслучайни
Споделям и тълкуванията ти за Юпитер и за Юнона Напълно правдоподобни са, за да се търси някакво друго тълкувание Те по начало са родители на боговете, така се и назовават официално, какъв друг, по отличителен белег за тях да се търси в името им?
Да и футболният отбор " Ювентус" означава " Младост" Едно прекрасно име за фугболен отбор Футболът се играе от младите, спорт за тях е!

Хубав ден!

П.П.- Безупречното ти владеене на романските езици би ти помогнало много за едно по- обзорно изследване на връзката на Българския с тях! Ако решиш да го направиш?! Например сум си го има в староБългарската литература, имАно е стара форма на имане, а оттам идват и имам, и иманЕ Или пък обратно, както ми се струва за по- вероятно!? И хиляди други!
Заемки? Едва ли, освен тези от френския, но те се откриват лесно, като революционер, например Защото са съвременни, от Френската революция насам!
Например латинското глуттио- гълтам
Какво да кажем сравнявайки глуттио и глътка? Случайно съвпадение?!
Или пък гибба и гръб?
Хайде холан, както казват в Родопите!

Хубав ден!
цитирай
3. milenavarbanova9 - към добродан
02.09.2021 14:31
Ее, най-после и аз да отбележа точка в тефтера ти!

цитирай
4. ganch - Много интересна игра!
02.09.2021 14:33
Може ли и аз да се включа?

ПУРПУРЕН идва от БУРЯ
ЧЕРВЕН - от КРЪВ
цитирай
5. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
02.09.2021 14:44
Здравей, Ваньо,
Благодаря за коментара и хубавите думи!
Досега се е приемало - всъщност продължава да се приема мнението, че IUP означава "помощник".
Тогава как ще обясним името Юнона - тази,която "помага"? На родилките?
Има някаква логика, но функциите - особено на Юпитер - изглеждат много ограничени, ако приемем подобно обяснение за вярно. Върховният Бог не е само "помощник".
И после нима Йово, Йован и Иван са "помощници"? Звучи глупаво.Такива популярни имена имат много по-общ смисъл.
Има и друго мнение - че Iuppiter ще рече Деус - патер. Тогава Йовис би означавало Деус - бог. Йово, Йован, Иван - също биха значели "бог"? Асоциацията е твърде далечна.

Да, "Баща и Майка на младите" е логично название и от културологична гледна точка.

За паралелите - знаеш ли, мислила съм по този въпрос. Но това е изключително време- и трудоемка работа. Ще видя. Благодаря ти, че ме смяташ способна да я извърша.
Успешен ден, Ваньо!
цитирай
6. milenavarbanova9 - към ганч
02.09.2021 14:56
Не смятам, че е игра, но както и да е.
цитирай
7. ganch - :)
02.09.2021 15:11
Всички ние сме чеда Божии. А децата най-много обичат да играят. И каква по-интересна игра за нас от това да разкриваме загадките на сътвореното в и около нас?
цитирай
8. leonleonovpom2 - 7. ganch - :) 02. 09 15:11 Вс...
03.09.2021 08:12
7. ganch - :)
02.09 15:11
Всички ние сме чеда Божии. А децата най-много обичат да играят. И каква по-интересна игра за нас от това да разкриваме загадките на сътвореното в и около нас?
цитирай

Прав си , Ганч!
Но децата в игрите порасват ,научават житейските закони и действат според тях Изключая престъпниците!
Те си остават на детското ниво-тази играчка е моя!
Някои наистина остават деца, но всички?
По тази логика, деца на боговете сме ,те да имат грижа за нас-за всичко- да ни хранят ,обличат и всичко останало..... Науката не разкрива ли също ,част от това ,което бог е съгтворил? И тя е излишна!
Не се заяждам, просто разсъждавам относно нописаното!

Хубав ден!
цитирай
9. andorey - Няколко бързи коментара и от мен. ...
03.09.2021 19:00
Няколко бързи коментара и от мен.
Аполон е слънчевия бог, едва ли е свързан с чумата. Според мен това начално - а, трябва да се разглежда както в гръцкия, като отрицание и следователно трябва да узнаем какво означава думата "поллон"...
Арес не идва от ариец а от думата ярост. Дори и призивът -ура или -аре идва оттам. Виж по този въпрос книжката на Петко Атанасов, която излезе наскоро - Божествена Тракия. Има я при желание може да я намериш. аз отдавна имам намерение да ви запозная, така или иначе.
Залмоксис или по точно Замолксис означав - Замлъкналият! Това е характерно за този жрец на гетите. а това тълкование Замлъкналият дава още през 1842! Александър Чертков в неговата книга Тракийските племена на север от Дунав. Виж и тази книжка може да намериш при добро желание. Много е ценна - https://m.helikon/198638-%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D0%B4-%D0%94%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%B2.html
За Юпитер съм съгласен :)
Поздрави!
цитирай
10. milenavarbanova9 - Поздрав, Андрей,
03.09.2021 21:23
За Аполон виж статията ми. Абсолютно съм убедена в истинността на твърдението си.
За Арес - също.Това с Ярос-тта - е детска залъгалка, чела съм го и не издържа.
За Залмоксис - "салом" е мир ( покой), "салма" е покойник, тленни останки. Много ясно, че покойникът ще е замлъкнал, не виждам противоречие. Имам статия и за него.
Чаках да се обадиш, защото те моля да ми припомниш името на изследователя, който е разкрил смисъла на името Атина.
Нищо не казваш за Юпитер и Юнона. Споделяш ли мнението ми?
Сърдечни поздрави на теб и Мартин!
цитирай
11. andorey - ПриветМилена, да за Юпитер и Юнона ...
05.09.2021 13:03
ПриветМилена,

да за Юпитер и Юнона съм съгласен. За Атина не знам кой изследовател има предвид. Имаше в интернет написано че Атина значи Татина, таткова. Това съм срещал. също звучи наивно, но може и да има нещо вярно.
Ще ти кажа за епитета Палада обаче какво означава според мен, но в следващия коментар. Поздрави!
цитирай
12. panazea - Здравей !
05.09.2021 13:31
Атина идва от A-ta-na-po-ti-ni-ja - Умът на Бога.
Писала съм по този въпрос.
Атина Божи Ум
Тони
цитирай
13. milenavarbanova9 - към Андрей
06.09.2021 06:46
Добре, Андрей,
Ще чакам.
Честит празник!
цитирай
14. milenavarbanova9 - към Тони
06.09.2021 06:49
Благодаря, Тони,
Божи Ум звучи логично. В блога ли е публикувана статията Ви? Ще я потърся.
Сърдечен поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 775679
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031