Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2021 11:43 - СВЯТ НА "КОРАТА", ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА "КОЛАТА", ИКОНОМИКА НА "ГОРАТА" - АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 2795 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 01.09.2021 12:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Неведнъж съм споделяла, че словото е кристализирала история и днес то ни помага да разкрием истината за произхода на нашата цивилизация, въпреки колосалните усилия на една злокобна секта да ограби и подмени тази истина. Материалните паметници са унищожени, писанията са изгорени, представителите на класите, носители на знание, са избити, но речта, езикът на народите остава, защото той е най-консервативният елемент на културата. И ето - истината за историята на човечеството е намерила последно убежище именно в словото, стига то да бъде проучено интелигентно и непредубедено. Моят ключ към истината, съдържаща се в древните понятия, е българският език - универсален шперц, който никога не ме е подвеждал. Слово и Истина са другите имена на Бога.

Нека изследваме словото" кора" - обвивка, кожа, тяло ( в санскритския тези понятия са идентични). То представлява плодно ядро, от което се разклонява безкрайна понятийна система, свързана с нашия генезис и смисъла на земното битие.
Основополагащото понятие "КАРма" - възгледът за превъплъщение на душите с цел духовна еволюция на съществата, което логично свързваме с "кара" - "наказание"," съдба" - ( от него произхождат глаголите " карам" - привеждам в движение - и " карам се" - упреквам, ругая ), е също толкова обвързано с "кора" - получаване на ново тяло, нова обвивка. "Съдба" означава " съд", осъждане, присъда - " кара" на душата да приеме ново тяло, нова " кора" за изпитанията в поредното си раждане в самсара - нашия свят. "Кора" и " кара" - " КОР" и " КАР" непрестанно се преливат едно в друго, формирайки грандиозно количество понятия. Нашият свят, видимият свят, с пълно основание може да бъде наречен СВЯТ НА КОРАТА, доколкото той е "свят на телата" - МАТЕРИАЛЕН СВЯТ. 

"КОР" и "КАР" на семантично ниво изразява закона за движението и метаморфозите на материята.

Думите " corpus"( лат.) - респективно "corpo" (ит.) и "corps"( фр.) произлизат от "кора". Думата "крак" също е производна от "кора" - доказателство е сърбохърватското и словенско понятие  "КОРак", което освен " крак" - "крайник" означава и "клон". Думата "сърце", която в българския и в славянските езици е породена от средищното, централното място на сърцето като най-важен за физизиологията орган, в латинския и произлезлите от него западноевропейски езици е "COR" ( КОР), съответно cuore, coeur, corazon, coracao. С "кора" са свързани думата "корем" и основните понятия в храненето - "кърмя", "кормить", които във висша степен отразяват материалното у живите същества. Думата  "carogne" ( фр.) , carogna ( ит.) ще рече "мърша", а буквално - "гадна, непотребна кора". Понятията "Кора" и "Курос" ( "каруз" -  момче на сицилиански ) в гръцката архаика също произхождат от "кора"- тяло.  Нещо повече - самото понятие "хора" е производно от "кора". Словото "хореи" или "хореяни" е употребено в Петокнижието на Мойсей като самоназвание на исполините - амореите, които аз смятам за преки наследници на атлантите, в древен Ханаан и Галаад ( област, намираща се на изток от р. Йордан, разделена между аморейските царства на Ог и Сион ).

От "кора" произхожда понятието "ГОРА" и съответно  "горе ( а оттам "горя"-"изгарям"). Неслучайно другото название на "гора" в българския език е "кория". Дърветата са покрити с "кора" - това е тяхната кожа. В предпластмасовата епоха дървото е вторият по значение и трайност материал след камъка. От дърво -"кора" се правят " КАРуци" и "КОРаби". Понятието "КОЛА" ( в което  звукът " р" е преминал в "л" ), съответстващо на "CAR" - което идва директно от "кара" в смисъл на "привеждам в движение" - очевидно показва смисловото преплитане на "КОР" и "КАР" и стои в основата на названието на древната тракийска държава КАРИЯ, свързана и с българския етногенезис. КАРИЙЦИТЕ - стопани, пътуващи с коли и воини, управляващи бойни колесници, са едни от най-древните цивилизовани народи в света, те са създатели на най-висока за своето време технология за транспорт и 
водене на военни действия, която са предали на другите народи. Прочуто в древността е било тяхното богатство и неслучайно Омир описва техните вождове, двама братя, довели войските си в Троада в помощ на родствените им троянци и по-точно единия от тях, Наст, със следния израз:

"Наст с Амфимах, синове именити на вожд Номиона,
като момиче нагизден, Наст влизаше в боя.
....
падна в реката, убит от ръцете на внука Еаков, 
който му златото взе и отнесе във своята шатра"
                              Илиада, Втора песен

                     
Може би от Кария  произхожда понятието "caro" - скъпо.

Според мен думата "КОРист" - и всички понятия, свързани с нея - плячка, богатство, алчност, подлост, завист, злоба - произлизат от " кора"- материя, обвивка, вещ, лишена от истинска стойност, заради която могат да продадат съвестта си само нищите духом. Мисля, че "корист" и " горест" са близки понятия не само по звучене, а и по смисъл. "Горестта" - горчилката, болката - е неизменен спътник на материята и твърде често е породена от корист.

Един извънредно интересен елемент на това изследване е разкриването на понятието, породило словото "вехт"- "стар". В своята книга "Древната Генуа и нейните околности", която често съм цитирала по други поводи, генуезкият историк Джулио Мискози, пише, че единият от двата изначални, най-стари народа, които лигурите заварват при идването си в земята на днешната област Лигурия и в територията на самия Пели ( ядрото на бъдещата Генуа ), са вектуриите ( другият народ са сабините ). Името си "вектурии" , "vecturii ", този народ носи от колите, с които се придвижва и воюва -  "vectura", "vectures" на латински","vettura"- "vetture" ( мн.ч.) на италиански. Ето го произходът на словото "вехт" - от "кола", "колесница", тъй като те са изобретения на най-стария народ. Смятам, че под  названието "ветурии" можем да разпознаем именно карийците, разселили се по целия европейски континент. Другото им име, както сочи названието на древния им град Пели - е пеласги, беласги, наследници на атлантите.

Има селище Кария в Португалия, има селище Кария в Индия ( щат Мадхя Прадеш), има крепост със същото име на нос Шабла в България. Това потвърждава убеждението ми, че карийците, наречени така заради транспортното и бойно средство, с което са били прочути, са всъщност пеласги, атланти.

Дали името на Икар - един от най- прекрасните и трагични образи в митологията, символ на човешкия стремеж за полет, е свързан с Кария и карийците? Твърде възможно, тъй като остров Икария, на който, според легендата, е погребан синът на Дедал се намира в близост до бреговете на тази древна страна. Икар всъщност е било разпространено име сред пеласгите и тракийския етнос - бащата на Пенелопа се е казвал Икарий.

Някой логично би опонирал, че "кола" в българския език не идва от "кар" (car - карам, управлявам), а от "колело". Да, но я си спомнете думата "хоро" - тя също означава "колело", при това семантиката й указва древност, по-дълбока от тази на "кола".

В изследването си на произхода на името на село Караваджо в Ломбардия ( родно място на родителите на великия художник ), чийто точен паралел е названието на кипърското пристанище Караваз  - и двете означават "кораб" - разкривам и първоначалния смисъл на думата " КОРона - венец от сплетени клонки -" КОРА". А от "КАР" - "карам" произлиза названието " каран" - пълководец в древна Персия.

Ето как от " КРАката" до сърцето - "COR" и от "КОРените" до "КОРоната", нашият свят се състои от "КОРА" , сиреч от "тела", от материя. За да съществува, той използва дървото, "ГОРАТА" - от корените до короната. Той пътешества в пространството с карети и коли , той влиза в бой с колесници - КАР. Той полита в небето и рухва на земята като ИКАР. Защото това е неговата земна участ - КАРма или КАРА - неслучайно думата означава и "ЧЕРЕН". И така ще бъде живот след живот, епоха подир епоха - докато духът, пленник на обвивката и "КОРистта", не се освободи окончателно от материалното - чрез вяра в Бога и вярност към Словото.


ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ !
КЪМ СПАРОТОК И НЕМУ ПОДОБНИТЕ- НЕ КРАДИ, ПЛАГИАТОРЕ, КОЛКОТО И ДА ТЕ "ИЗБИВА ОТВЪТРЕ"!

 



Гласувай:
3



1. dobrodan - Грешка.
30.08.2021 15:41
"Курос" ( "каруз" - момче на сицилиански ) в гръцката архаика също произхождат от "кора"- тяло. Нещо повече - самото понятие "хора" е производно от "кора".

"стои в основата на названието на древната тракийска държава КАРИЯ,"....
Милена, сметни си сама къде е Карелия.

Не, няма да продължавам.
Извинявай.
Пиши си.
Просто нито за минута не забравяй, че пишеш само хиперболизирани предположения.
И най-често прекалено далеч от истината.
Ти си същата като Серафимов.
При дадени насоки, информация, доказателства си пеете едно и също.
Щом ви харесва :).
Ако искаш, изтрий коментара.
Няма никакво значение.
цитирай
2. milenavarbanova9 - Здравей, Красимире,
30.08.2021 16:31
Сигурно така са се смели и над заключенията на Раковски, породени от очевидните паралели между българския и санскритския. Аз не съм Раковски, но съм смела, когато съм убедена в нещо. Не знам откъде идва името на Карелия, но съм сигурна, че Кария произлиза от кола, колесница.
Как искаш да ти изготвям "библиография" по темата, след като никой не е писал по тая тема? Тя тепърва ще завладява умовете.
А между мен и "серафимов" зее дълбока пропаст, разликата е огромна. Аз пиша оригинални текстове, правя оригинални анализи на понятията, а той преписва.
Защо пък няма да пускам коментара ти? Той ми прави чест - помисли и ще разбереш.
цитирай
3. milenavarbanova9 - към добродан - послепис
30.08.2021 16:37
А, ето видях официалните сведения за етимологията на названието Карелия - "гора" или "добитък". Отговаря на определението ми за "кора" - материя, не мислиш ли?
цитирай
4. leonleonovpom2 - Върховно!
30.08.2021 17:15
Здравей, Милена!
"Неведнъж съм споделяла, че словото е кристализирала история и днес то ни помага да разкрием истината за произхода на нашата цивилизация, въпреки колосалните усилия на една злокобна секта да ограби и подмени тази истина"

По-добре не може да се формулира! А някои считат,че езикът не носи никаква информация? Ами той е основната ни отлика от животните, въпреки ,че и те общуват на някакъв, примитивен за нас език!
Словото- думите, те са тухлите на езика! Строят го! Не може да се подминават с безразличие
Същата роля играят и монетите в историята Не си правех тази сметка, докато не тръгнах да ги обобщавам Тогава изумях-Ами те дават информация за всичко в едно селище, откъдето произлизат-за поминъка, за икономиката, за търговията, за градското устройство, за крепостта, за пристанищата! За всичко!
Така ,че, продължавай смело, без да се влияеш, особено от негативни оценки!
В професията си победих такива, категорично! В историята- 50:50!? Важното е, че ме признават специалистите и ме цитират! Незнаещите- те първо трябва да се научат ,да ценят знанието! За тях разбирането е трудно! Простено им е, това им са възможностите!

Хубава вечер!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей отново, Милена!
30.08.2021 17:32
Бих допълнил с карапас- черупка на костенурка, ако не бъркам ! На френски! Кар и каравана, ами основното им предназначение е да карат хора!
Или отново на френски-cour/двор/ Но той е на къщата, кората, която я отделя от външния свят
А, къща, на италиански -каза! Нима не е максимално близко до къща? Дом вече напълно съвпада с латинското
Но това е отклонение.

Хубава вечер, Милена!
цитирай
6. dobrodan - Милена, карие глаза означава черни очи.
30.08.2021 18:09
Карелия означава страната на черния народ. Имаме думата като горя, горене.
За "кора" в смисъл на повърхност се въздържам да дам точна етимология.
Още повече се получава омофония с "кур" и "кор" - това не е гавра или шега - кур означава стена, ограда, преграда в стария език. Вероятно затова казваме "корав".
Не е напълно изключена връзката между двете морфеми, но не бих я описал като доказуема, в далеч не всички случаи.
Склонен съм да мисля, че car е индоевропейска дума.
Но. Ар е думата за мъж, човек.
Отново имаме конструкция с неуточнен произход.
цитирай
7. milenavarbanova9 - Добродане,
30.08.2021 19:12
"Корав" не произлиза от "ограда", а от "кора".
"-Ар" като суфикс образува съществителни, които означават хора, упражняващи професии или членове на един етнос.
цитирай
8. milenavarbanova9 - към leonlronovpom2
30.08.2021 19:16
Благодаря, Ваньо,
Подкрепата ти е важна за мен.
Знам, че много хора няма да бъдат съгласни с мнението ми,
но работата продължава. Думите са наистина като монетите - малки, но пълни с информация исторически паметници!
"Черупка" е много интересна дума!
Заслужава внимание!
Приятен ден и успешна седмица!
цитирай
9. dobrodan - В европейските езици -ар е суфикс със значението, което си написала.
31.08.2021 16:37
Показах ти какво е било първоначалното му значение като ДУМА :).

Ето ти помощ за черупката.
Много интересно е как думата я намират в индоевропейски езици, а е започнала да се използва през XI- ти век ;:):):).
Роднина е дори с латинската corpus.

https://lexicography.online/etymology/%D1%87/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BF
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774929
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031