Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2021 10:57 - ВЪРКОЛАК, LOUP GAROU, LUPO MANNARO - ЕТИМОЛОГИЯ НА ПОНЯТИЕТО , АВТОР: МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 2105 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 07.09.2021 08:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Върколаци, вампири, призраци - днешната епоха е обсебена от нечистите сили. От прокълнати същности, мяркащи се в митовете, те бяха превърнати в главни положителни герои на съвременната лъжекултура. Кой ги легитимира и изкара на повърхността т.е на екрана? Демиурзите от Холивуд, разбира се - и май вместо Hollywood ще бъде по-точно да наречем Damnedwood или Vampirwood  тая люпилня на антихуманни внушения. Четох някъде, че монотонното съществуване на днешната младеж, я кара да търси тръпка във филмовите саги за тия мрачни, отвергнати създания - жестоки, кръвожадни, но и способни на истинска любов, каквато няма днес в прозата на моловете, банките и застрахователните компании. Това са глупости, защото индустрията на Холивуд е другото лице на Световната банка - те са еднакво античовешки, антикултурни и принадлежат на едни и същи господари. Тия господари не ги е еня за "любовта" - целта им е да наложат страха като доминиращо чувство в младите поколения.

Каква "любов" можем да търсим у върколака и вампира?

Всичко, което световната олигархия, печатаща парите и 
налагаща цените, ни принуждава да консумираме - от храната и "медикаментите" до пропагандата и "културата" - се побира в едно слово - фалшификат. Ние се примирихме с фалшификатите, ние станахме роби на фалшификаторите, фалшифицирайки самите себе си, правото и смисъла да бъдем човеци - да ставаме все по-свободни, по-благородни, по-интелигентни, по-състрадателни - все по-близки духом до Твореца, който някога ни е създал по свой образ и подобие. Едно нескончаемо повесмо от сапунки на ужаса е завладяло кината, телевизиите и книжния пазар. Сюжетите на тия антитворби са обидно плоски, плоски до повръщане - те са предназначени за хора под средното равнище, в каквито се стремят да ни превърнат. Една унизителна порнография, реабилитираща злото и издигаща в култ грозното, уродливото, която дебилизира, опустошава,  осакатява младежите, за да ги примири с участта им на жертви.

Тези жертви трябва да приемат като нещо естествено пиенето на човешка кръв, изтезанията и убийствата.

Наскоро прочетох интервю с майката на Нина Добрев, млада холивудска актриса от български произход - всъщност чиста българка, дъщеря на българи, емигрирали в Канада. Нито за дъщерята Добрев, нито за майката Добрев ( в интервюто тя обяснява как и кога се е изпарило финалното "а" от фамилното име ) бях чувала някога, но аз от три десетилетия не влизам в киносалон - първо - защото е срамота "най-демократичното изкуство" да ми иска 10 и повече лева за входен билет, второ - защото съвременните  свръхсръчни оператори и техните отлични камери не могат да компенсират тъпите сценарии и дървената актьорска игра. Лъжи си гледам и по телевизията в къщи. Добрев ( без "а"), за мое удивление, се оказа световна величина, чийто главен, ако не единствен, творчески и житейски успех,  "изстрелял я на върха" и осигурил й лавинообразен финансов приток, е участието в някаква безконечна холивудска сага -" Дневниците на вампира". Майка й с гордост споделя, че когато посетила дъщеря си в хотела й в Париж, срещнала пред него юноши, които цяла нощ прекарали навън, в очакване да се появи на прага му холивудската знаменитост. И разбрала с всяка своя майчина клетка - дъщеря й е звезда!

Погледнах снимките на момичето - нито грозно, нито хубаво, ординерно момиче, приятно с младостта си, изненадващо с безвкусните си провокативни дрехи на фестивалните подиуми - ако момиче с такава външност, облечено в непретенциозна дрешка, мине по някоя провинциална българска улица, никой мъж не би го проследил с поглед. Някога киноактьори ставаха най-красивите мъже и жени, истински полубогове и богини, за чиито непостижими ласки въздишаха юношите ( тогава не съществуваха тийнейджъри като отделна раса ). Казвахме " Красив като киноактьор!" А сега всяка посредственост с ниско чело, крив нос и обратна захапка може за завоюва екрана, стига да има положително отношение към трийсетте пола и гей-браковете. Насреща е естетическата хирургия, насреща са гримьорите с тоновете макиаж, които могат да превърнат жабата в принцеса.

Красотата, истинската красота, а не дегизировката, е дар Божи, по-рядък от таланта, но пък вероятно Добрев и най-новата холивудска генерация са удостоени свише с някакъв уникален  актьорски талант да интерпретират сложни образи във вълнуващи сценарии? Намерих в Интернет сюжета на сериала, донесъл на актьорския си състав такава гръмка слава, самочувствие, лично щастие и многомилионни постъпления в банковите сметки - с тях се измерва творческият успех, " изкуството е стока" ( обичахме да повтаряме като папагали това срамно американско клише в зората на нашата " демокрация) - хвърлих му поглед и плюнах ( извинете!). Това е нелепа, обидно глупава история, писана от кретен и поправяна от шизофреник, отвсякъде висят бели конци и зеят кратери от малоумие. Това ли гледат днешните деца, от това ли се възхищават? Този ли преждевременен Алцхаймер превръща случайните джуджета в звезди? Интелектуалната нищета, натрапена от екрана, сама по себе си е много опасно оръжие за масово поразяване, но съчетана с плановете на една злокобна секта, която в най-къси срокове възнамерява да съкрати с две трети броя на човечеството и да унищожи човешката душа, тя се превръща в делириум на мрака, във вакханалия на сатанизма.

Защо поощряваш дъщеря си да бъде съучастник в това тъмно дело,  българска майко Добрев? Ако имаш капка разсъдък, трябваше отдавна да си й забранила да подскача в този мъртвешки танц! Не се ли сещаш, че там, където раздават много и лесни пари, винаги смърди на мърша? Твоето фамилно име идва от словото "добро" - помисли дали дъщеря ти служи на "доброто"?

Но млъкни, сърце! Имахме си и Кеми Тодоров, преди да кротне в България, да види, че "от  българското по-хубаво няма" и отново да си върне не само "а"-то, но и кръщелното име.

Нормалните хора знаят, че освен злонамерени, сценаристите в Холивуд са и комично невежи - техните исторически и митологически недоносчета разчитат на безкритичното ответно невежество на зрителите. Получава се затворен кръг - продукцията става все по-тъпа, потребителите й стават все по-тъпи, светът се превръща в тъпилня, която маргинализира интелигентния и образован индивид. Дори когато борави с любимия си сенчест фолклор, населяван от върколаци, вампири и всякаква черна сволоч, холивудският писач показва умопомрачително невежество - спомнете си примера със зомбитата, живи мъртъвци с кървави ченета, обелени скалпове и висящи парцали плът, които на ята превземат градовете, нахлуват в къщите на порядъчните граждани и глозгат човешки кокали. Преди няколко години, бившият български посланик в Мексико Богомил Герасимов разказа в пресата за срещата си с хаитянски професор, който му разкрива истинския смисъл на понятието "зомби"- човек, чиято памет е заличена по престъпен начин от бокор ( помощник на вуду- магьосник ) посредством отровата на вид морска жаба. Магьосникът си е магьосник, но в превръщането на човека в зомби няма нищо мистично - има само  отвратителен престъпен акт. Подобна трагедия предлага огромни възможности за създаване на истински, разтърсващи творби, а Холивуд я превърна в долна порнография, в пошъл анекдот.
Аналогична е ситуацията с вампирите и върколаците - романтичните любовници в холивудските бъркочи. Да, вампири и върколаци са съществували, те неслучайно присъстват в преданията на всички народи по света. Нещо повече - те със сигурност съществуват и днес! Но това е жестока участ, сполетяла нещастника заради сторено от него зло или връхлетяла го случайно, поради трагично стечение на обстоятелствата. Понякога във върколаци се превръщат и злодеи по свое собствено желание. Но аз няма да припомням всички тези пазени в народната памет или документирани от хронистите  случаи - важното е, че те нямат нищо общо с плоската холивудска трактовка, поглъщана като наркотик от съвременните младежи.

Моята задача в тази статия е езиковедска - да изследвам формирането на словото " върколак" в три езика - българския, френския и италианския. Извинете ме за предългия пролог - длъжна съм да го напиша, защото престъпният начин на употреба на въпросния " митологически" персонаж ( и нему подобните ) в днешната епоха, е по-важен от начина на физиологическото и историческото му възникване.

Не се знае с точност дали българското съществително ВЪРКОЛАК е едно единствено слово или съдържа две съставки. Очевидно то произхожда от ВЪЛК, като по един законите на словообразуването, звукът "л" е преминал в "р". В западнославянските езици ( използвам термина "славянски" в традиционния му контекст, полемиките в случая са излишни ) думата, означаваща "върколак" е с непроменено "л" и звучи като: "vlkodlak" - на чешки, "wilkolak "- на полски, vilkolak, vlkolak  и т.н. Ако приемем, че понятието, което на български би се произнасяло "ВЪЛКОЛАК" ( в случай, че "л" бе останала на мястото си ), е едноставна дума, то в нейното образуване не би имало нищо извънредно - ВЪЛКОЛАК ( ВЪРКОЛАК)  би означавало някакъв особен вълк, без името да дава повече информация.

Но ако думата се състои от две части - ВЪЛК и КОЛАК - нещата се променят. Какво би могло да означава " колак"? Същото, което етимолозите са открили като корен на понятието "Коледа" - "КОЛ" - колело, завъртане, обръщане. Същото, което означава и "КОЛАК, КОЛАЧЕ" - "КОЛЕЛО, КОЛЕЛЦЕ". Следователно ВЪЛК - КОЛАК ще рече " този, който се обръща във вълк" ( подразбира се, че става дума за човек, превръщащ се във вълк). Този израз се съдържа цял целеничък в генералното понятие в руския език - ОБОРОТЕНЬ - което обхваща всички метаморфози на човек в животно ( и обратно ) и на животно в животно. А че такива превръщания на материалната форма не са плод на развинтената фантазия на средновековните разказвачи край печката в ледените зимни нощи, е повече от сигурно. Спомнете си как фриволната Фотида превръща в магаре красивия римски патриций Луций в "Златното магаре" на Апулей ( любимо четиво на лицеиста Пушкин ).

Точно това е значението и на френския израз LOUP GAROU. Целият израз означава "върколак" на френски, а  първата дума в него - loup - е известна на всекиму -"вълк". Да, но какво ще рече "garou" - виж тук френските етимолози удрят на камък.Те единодушно посочват, че в окситанския и в други старофренски говори, думата "garou" се произнасяла "garoufl", но смисълът на "garoufl" остава неизвестен. Ако обаче потърсим словото "garofalo"  в италианския език - твърде близко по звучене с френското "garoufle" - ще видим, че то означава  "водовъртеж". Месинският проток, поради многото водовъртежи и други явления, затрудняващи корабоплаването, е наричан "Il Garofalo". Водовъртеж - завъртане, "обръщане" на водата. Следователно "loup garou" ще рече " този, който се обръща във вълк"- -" оборотень".

Колкото до LUPO MANNARO - ВЪРКОЛАК на италиански, тук почти няма какво да търся, всичко е ясно. Lupo е "lupus" - "вълк", а mannaro - брадва, секира, МАНАРА. Много глупости са изписали италианските етимолози - че mannaro произлиза от man -"човек" и прочие. Но mannaro еднозначно.произлиза от брадва - МАНАРА, същото слово, което и днес скромно си употребяваме ние, българите. В съвременния италиански език то е леко променено - MANNAIA, но в малтийския италиански съществува непокътнато - MANNARA.

На някои средновековни изображения ВЪРКОЛАКЪТ е представен като изправено на два крака същество с вълча муцуна и с тяло, покрито с гъста вълча козина. Той носи през рамо МАНАРА, а погледът му ... Погледът му е човешки - пълен с отчаяние и самота.






 


Тагове:   върколак,   добрев,   Hollywood,   loup garou,   lupo mannaro,


Гласувай:
7



1. milady - бравоо..хубава..Тема..
23.08.2021 16:35

аз,си падам по антропология, и Психология, на Хомо Сапиенса..

по повод, слугинажа, на т н БГ ЗВезди в ХолииУд, нишо ново...
скоро, давах "примера" , за още една М Бакалова...резил и гавра..какво друго..
гладни, и тщеславни..е имало винаги предостатъчно..
не ще ги нахрани никаква Слава,нито Сцена ,ни черни Пари $$$$$$

поздрави,миленка..
цитирай
2. milenavarbanova9 - Благодаря, milady,
23.08.2021 16:52
Моля те да прочетеш и останалата част от статията.
цитирай
3. marana69 - ...аз, чета..бързо ) все пак, това ми е хоби..
23.08.2021 17:36


преди 10г гледах един сериал, в Германия, бях ,още..True Blood, 10 15 серийки по 30мин..аз, се залепих, даже ) скука, самота, мързел..и така )

разбира се, че Холивуд, нарочно разработва тези теми,за да зомбира, и
изкушава / най вече/ младата публика, която, не е така критична...
целият Холиууд е Фабрика..за Майна,без извинение..и многоо хора, неусетно
стават следовници на тези ментални/ и емоционални когнитивни модели..

просто, защото, е много лесно, да легнеш пред ТВ, и да щракащ каналите..
или, още по зле - СмАртфоните, денонощноо!!

ужасно е..Бъдещето!..ако, не се "обърнат" Полюсите )
вървим към Тотална деградация, и нихилизъм, Ентропия на Света
такъв, какъво, го познаваме..

виж и Протоколите на Сионските мъдреци!
ТЕ са го заложили там, като Програма..която, се спазва "точ в точ"..
многоо сериозен материал.малко..е разтеглив ,извини..
цитирай
4. leonleonovpom2 - Поздравления Милена, за материала!
23.08.2021 18:43
Както винаги, устремено към целта, с доводи , трудно опровержими, дори и от страна на злонамерени!
Сега си давам сметка ,че манная, секира ,произлиза от мано- ръка, защото ръката я рязмахва И в много други, ръчно задвижвани инструменти ръка е вградена в наименованието им- манивела, например!
Справила си се чудесно с предизвикателството!

Хубава вечер!
цитирай
5. milenavarbanova9 - Благодаря, marana 69!
23.08.2021 19:30
Коментарът Ви ме заинтригува!
цитирай
6. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
23.08.2021 19:37
Благодаря ти, Иване,
Темата е интересна и се радвам, че най-сетне седнах да напиша нещо по нея. Разнородна излезе - първата част е доста различна от втората. Нещо, което е интересно, но щеше да удължи прекалено текста, е какво представлява върколакът - за разлика от вампира, той е жив човек. Не мога да помествам и изображения - това също е минус. Бях издирила интересни рисунки. Но както и да е!
Сърдечни поздрави и успешна седмица!


цитирай
7. dobrodan - Милена, пак здравей и погледни тук.
25.08.2021 17:10
https://books.google.bg/books?id=SRu1AAAAQBAJ&pg=PT122&lpg=PT122&dq=%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%8E%D1%80%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE&source=bl&ots=RInks7DMp8&sig=ACfU3U2x5ZJ6sbbXZiYVebfKKxjogREVVg&hl=bg&sa=X&ved=2ahUKEwjP-sL7qszyAhXVhf0HHZiACokQ6AF6BAgCEAM#v=onepage&q=%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%20%D1%82%D1%8E%D1%80%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5%20%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE&f=false

Ще намериш интересни неща за думата "корона".
"Корона впрочем е тюркска дума, дословно означава "предпазвай". Това е бил древен символ на Изтока".
"Както е известно, на Запад не са познавали нито титлата "цар", нито короната преди идването на тюрките. Римските императори са носели диадеми, а това е съвсем друго нещо".

Винаги, когато става дума за романски езици, си прави проверка. Никога не е излишно.
В основата на думата "върколак" стои думата бурек; бури, буре - вълк.
Харесва ми това, че се стараеш да мислиш обемно.
Остава да разшириш кръгозора :).
цитирай
8. milenavarbanova9 - Благодаря, добродан, много мило, но
25.08.2021 17:37
Защо ти е това буре, щом думата си е върколак - ясно е,че произлиза от вълк. Не казваме "бурколак". Защо зорлем усложняваш понятията?
Сещам се за "Приключенията на Лукчо" от Джани Родари. Граф Черешко се разболява и му водят лекари - доктор Мушмула го маже с мушмули и не смята, че извън мушмулите има лечение. Доктор Коприва го търка с коприва и за него съществува само копривата. И т.н., и т.н. Та и ние в блога сме така - хванали сме се за нещо и не го пускаме.
Особено твоя милост - изопачаваш, за да натикаш фактите в твоите си схеми.
Ще прочета домашното - но ти всеки ден ми даваш ново - не смогвам.
Поздрави!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 788646
Постинги: 331
Коментари: 1812
Гласове: 1901
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930