Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2021 14:03 - ТУКУЛТИНИНУРТА ( ТУКУЛТИ-НИНУРТА ) - ЩО ЗА ИМЕ И КАКВО ОЗНАЧАВА ТО? АВТОР: МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 2741 Коментари: 8 Гласове:
3

Последна промяна: 13.08.2021 22:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Съмнявам се,че днешните студенти, бъдещи "специалисти", са изслушали каквато и да било университетска лекция и са разлистили каквато и да било книжка. Самата държавна и глобална политика им го забранява - те трябва да се превърнат в сган от невежи простаци с дипломи за висше образование, които се гордеят с невежеството и простащината си - бъдещи вождове на страните си - доверени роби,които ще отведат своите народи в точно в указания им цифров пъкъл.

  Но стига! Обръщам се към завършилите история в далечните години, когато четенето и знанието бяха все още дълг и страст на бъдещия дипломант. Помните ли преподавателите си по история на стария свят? Помните ли някои от първите им лекции, посветени на историята на Древния Изток? Е,тогава няма как да сте забравили асирийския цар с най-дълго име - Тукултининурта. 

   Когато доц.Владимир Попов за първи път тържествено го произнесе пред новобранците от първи курс, в аудиторията настъпи пълна тишина, а после гръмна рев от възторг. Някои изръкопляскаха.Владо Попов  очакваше такъв ефект, беше го наблюдавал всяка година точно на тази лекция и се усмихна с едното ъгълче на устата си. Името Тукултининурта надхвърляше по брой на сричките всяка логика и въображение, то бе по-дълго от разстоянието София-Своге, то надминаваше дори името на царя-законодател Хамурапи - прякор на доцента, лепнат му от студентите,който той с непризната гордост носеше. Тукултининурта напомняше детска скоропоговорка като тия в "Пипи Дългото чорапче", езикът неминуемо се заплиташе на фльонга в неговата сложност и девет десети от студентите никога не можаха да го произнесат правилно. То се превърна във весел препъни - камък на първите ни семестриални изпити. Студентите,както винаги, шумно преговаряха материала пред вратата на кабинета и току някой запецваше още на Токул. Аз се славех с неизтощимата си памет, бях повторила без грешка тая скоробърборка още на първата лекция, веднага след Владо Попов и приятелката ми Лари ме развеждаше от групичка на групичка - "Ето го единственият човек, който ще ви каже всичко за въпросния цар - даже името му!"

  За царя тогава се знаеше твърде малко и почти всичко, което можеше да се каже за него, бе името му, но и то стигаше. Лари ме накара да се почувствам нещо като приближена на горкия Тукултининурта, хибрид между секретарка и покровителка - пиарка, както бихме се изразили днес. Сърцето ми болезнено се свиваше за този невинен син на Асирия, така онеправдан от родителите и държавата си с това предълго и не съвсем благозвучно име, което на всичко отгоре се римуваше  с "турта". Негласно поех шефство ( така се изразявахме в соца ) над нещастния човек, усещах се отговорна за случващото се с него постмортем.

 В епохата, в която учените все още с мъка разчитаха клинописа, учебниците и университетските преподаватели май знаеха само за един Тукултининурта синът на Салманасар, царувал между 1243 и 1207 г. пр.Хр. После се оказа, че на света се е пръкнал още един царски отрок, озлочестен със същото име,който е живял много по-късно - през 9 в. преди Христа.Той също се шмугна в сърцето ми, широко отворено за клетниците с грозни неразбираеми имена. Тези сенки, бродещи отколе сред полята с асфодели, можеха да бъдат утешени само по един начин - като разбуля загадката на името им.

  Когато някой древен персонаж е представен в съвременната историческа литература с някакво идиотски сложно неизговоримо име, това означава само едно - че става дума не за отделно име, а за цяло словосъчетание, което може да включва титли, произход и прочие.Просто учените не са имали достатъчно познания или интуиция да отделят отделните думи една от друга и ни ги предават в насипно състояние. На посредствените хора, които под интуиция разбират "безпочвена фантазия", ще заявя,че интуицията в науката е най-важният коз в откритията и че тя се формира само с огромни знания и опит.Само когато си натрупал достатъчно информация, можеш да сърфираш с успех. В езикознанието това означава да си изучавал много древни и да владееш отлично няколко живи езика, а не като просяк да вадиш данни от сайта "персеус".

  Опитвах да си представя как "херолдите"( не зная как са ги наричали в Асирия) на моя нещастен древен  владетел са се провиквали, за да пробият път в множеството: "Негово Величество Тукултининурта!" Или как наложниците му са ласкаели голата му гръд :" Мили, обични Тукултининурта!" Нещо чегърташе и скърцаше в тия сцени, окарикатуряваше ги. Никой - бил той и всемогъщ цар, не можеше да носи такова дълго и трудно за изговаряне име.

  Мина доста време, откакто разгадах името на Кетцалкоатл - друга невъзможна главоблъсканица, която бяхме приели на доверие за собственото име на ацтекския бог. Но още преди да се занимавам с Кетцалкоатл, бях открила смисъла на хилядолетната гатанка Тукултининурта.

  Изследователят не бива да се бави да оповести откритието си дори с риск да го изложи на пагубните апетити на глутниците плагиатори, които клечат в засада, точат лиги и чакат плячка. Ако се забави, загубата е още по-голяма, защото друг някой мислещ човек ще разкрие загадката. В случая с Тукултининурта се получи нещо средно - една част бе разгадана, а другата си остана покрита с мрак. Ето какво имам предвид:

  В сайтовете името Тукултининурта вече се изписва "Тукулти-Нинурта" - логично е, защото изследователите са отгатнали в думата "тукул" словото "син", " дете", "наследник". При цялото ми уважение към ст.н.с.Петър Добрев, не мога да приема тълкуването на Авитохол като " син на сърната". "Тохол" означава "дете","син","потомък", а "ави" -"предци", същата дума я има в арамейския, същата дума е в употреба и съвременния италиански -"avo",ед.ч.," avi" - мн.ч. Авитохол значи "син ( наследник,потомък ) на предците" - но мисля,че това име вече е обяснено в съвременната наша историческа наука. Срещала съм името Tochel ( Токел  ) като фамилно име със същото значение в аналите на с.Болгаре в Ломбардия. 

 "Тукул" следователно правилно е дешифрирано от изследователите като "син"("наследник"). Оттук нататък започва абсолютна какофония и  са изписани огромни глупости, сякаш е имало конкурс за нелепи предложения.
А ето и моят прочит на името на двамата асирийски царе - Тукулти - Нинурта Първи и Втори:

  Тукул - ти - Нин - Ур - та
  което ще рече:

  СИН - ЪТ ( "наследникът")- НИН - (от) УР
  където:

  " ти"  след "Тукул" и "та" след "Ур" са членни форми. "Ти" явно е членна форма за мъжки род -"синът", а "та" за женски, защото в много езици имената на градовете, дори когато завършват за съгласна, всъщност са от женски род. Възможен е прочит " Уриеца" т.е. " от Ур".

  Следователно асирийските царе, за които до този момент се смяташе, че носят безобразното име Тукултининурта, всъщност се казват НИН - име, което все още съществува на много места по света, в това число в България и Италия - Нино. Нин се е наричал и съпругът на царица Семирамида (Шамурамат).

  Името на бащата на първия цар НИН пък е Салманасар, словосъчетание, в което трябва да разграничим титлата " сар"- " зар" - " цар" и самото собствено име Салман. Това  потвърждава, че произходът на името Салман, упоменато и от Аполодор Атински като име ( с малки вариации) на ред  прадревни пеласгийски и тракийски владетели, не е нито еврейски,нито арабски, а арамейски, тракийски.


  ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ!
  

  

 
  
  



Гласувай:
4



1. dobrodan - Милена, името Токулнинурта означава
11.08.2021 16:38
"Изцяло се е метнал на баба си, царицата"......
Да ти спестя малко труд, както и на "изследователите".
Асар означава мъж от асите. Салман - твърд, силен, действен.
Възможно е и да не съм прав, разбира се.
Доста вероятно е обаче нещата да стоят точно така.
цитирай
2. milenavarbanova9 - Здравей, Добродан,
11.08.2021 17:40
Не разбрах за бабата,но карай. За "асар" има и мнение,че всъщност е "ашур". Аз тълкувам името Салманасар от гледна точка на древната арийска именна традиция, според която мъжките имена окончават на "а" - Салмана - и остава "сар",което смятам за първообраз на титлата "цар"- светъл, светозарен. Всъщност и "асар" означава светъл ( бял).
Защо смяташ, че Салман значи " действен"?
Според мен означава " спокоен." Писала съм за това.
ТУкултининурта все пак се пише с "у".
Колкото до труда, не съм свикнала никой да ми го "спестява", няма нужда от това, не върви дори като шега.
цитирай
3. dobrodan - За бабата е малко по-сложно, но думата нине е запазена и днес,
11.08.2021 17:56
в нашия език - ненка, нянка. Може и няня, с вече леко променено значение.
Салман. Коренови части на думата сал и ман.
Салльi - дава значенията, които ти написах. А ман е мъж дори и в европейските езици :).
цитирай
4. leonleonovpom2 - Красимире, разгеле!
11.08.2021 23:24
Ненка е гърда! Но баба ми имаше сестра, бяха 10, баба ми беше девета по ред! Най - голямата де казмаше Ньони Имаше и Латинка! Всички бяха с умалителни имена Цветка, Невенка...., баба ми- Любенка, но я наричаха просто Любка! Та си мислех ,че баба Ньони означава девета? Но не се връзва- баба ми беше деветата!
Родопско име е- ориентир! Какво означва според тебе?Имаха типични, български имена
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
11.08.2021 23:33
Е, влязал съм в блога ти ,ще се отчета поне с коментар....
Ако си спомняш, в книгата за анхиалските монети , има един цитат във връзка с темата ти? Който също е в подкрепа на твоите твърдения!
По памет-Киликийското Анхиало е основано от асириеца Сарданапал/ Ашурбанипал/,който в същия ден основал и още един град- Тарсус?
Така че наистина цар, произхожда от асирийското Сар

Лека нощ!
цитирай
6. saankii - ...мисля, да добавиш, и Вавилонската Империя..
12.08.2021 10:44
и Царете на Вавилон и Шумер - Нинурта, е един от тях -
Бог Ануннаки...
/ Хрониките на земята- Зикария Съчин, има 12 книги,преведени и на бг език

поздрав за темата, ще следя, много е интересна..
цитирай
7. milenavarbanova9 - Благодаря, приятелю!
12.08.2021 14:13
Ето тъкмо името на Сарданапал търсех! Име, в което "сар" е начална сричка, а не суфикс - тъкмо то е доказателство , че става дума за титлата "цар"!
Иване, извини ме, че невинаги навреме отговарям на коментарите - твои и на другите приятели. Чувствам нечовешка умора. Едва смогвам да напиша статиите си и вече нямам физически сили.
Сърдечно ти желая приятен и спокоен ден!
цитирай
8. milenavarbanova9 - към saankii
12.08.2021 14:21
Благодаря за коментара, saankii.
Все пак смятам, че аннунаки означава нещо доста по- различно от Нин. А може би не съм разбрала добре мисълта ти?
Приятен ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 791183
Постинги: 331
Коментари: 1812
Гласове: 1901
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930