Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2021 08:54 - КАРАВАДЖО - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО , АВТОР: МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 3398 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 01.11.2021 09:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Само на 42 км от ломбардската метрополия Милано се намира скромно градче, бивше селце, чието име нямаше да стане известно никога и никому извън близката околност, ако не го носеше най-вулканичният гений на световната живопис - Караваджо.

През 20 век славата на Микеланджело Меризи, наречен Караваджо, надхвърли дори тази на Рафаело Санти, а в последните години се превърна в религиозна истерия, в идолопоклонство. Нашата измъчена трагична епоха търси измъчени трагични гении - а нима има творец,който по-могъщо от Караваджо, въплъщава в изкуството и в битието си , огнената сплав от бунт, насилие и мъченичество? Гърчът на тела и лица, на жили и мускули, в неговите композиции, е потопен в безвъздушен мрак, в който формите се открояват с оскъдна бакърена светлина, извряла сякаш от пъкъла или от гръдта на самия художник.

Караваджизмът не е само оригиналният почерк на великия живописец, превърнал се в неподражаем пример за тенебристите, а и начин на живот - пълна непримиримост към всякакво, дори едва намекнато, унижение от страна на "меценатите", които държат "хляба и ножа", сиромашия, скитничество, кръчми, лоши компании, побоища, проститутки, ревност, неистовост, ярост, водеща до престъпление, безконтролност - но едновременно с всичко това - фантастична воля за работа, дисциплина и отговорност пред платното.

   Характерното лице с бледомаслинова кожа, с тъмни очи, лъчисти в юношеството и оловнотежки в по-късната възраст, с плътни черни вежди и ярки устни, което познаваме от автопортретите на Караваджо, се повтаря многократно в персонажите от неговите картини и някога ние с дъщеря ми си фантазирахме, че живописецът, прекалено беден, за да плаща на модели, е използвал за модел самия себе си. Но това едва ли е точно така, защото особено в зрелите си години, измъчен от преследване и бягства, художникът настойчиво впечатва собствения си образ в няколкото отрязани глави на персонажи от религиозните си композиции. Негово е и конвулсивно изкривеното лице, с виещи се змии вместо къдрици, в щита, изобразяващ горгоната Медуза, който би трябвало да се възприема като програмна творба. Тия повтарящи се автопортрети, в които няма нито капка разкрасяване, грандомания и честолюбиво вторачване в собствената персона, говорят само едно : че Караваджо възприема живота и смъртта от първо лице и е готов за страдание и възмездие.

   Страховито съдбовен е фактът, че враговете на художника атакуват тъкмо лицето му и го обезобразяват до неузнаваемост. С дълбоки инфектирани рани, горящ от треска, Караваджо блуждае из блатата край малкото тосканско  пристанище Порто Ерколе ( днес в провинцията на Гросето ),  в търсене на трите си платна - вероятно тези, на които най-много е държал, тези, които е пожелал да подари на племенника на папата в знак на благодарност за дългоочакваната отмяна на смъртната присъда, произнесена срещу него в Рим - и които може би съвсем преднамерено са му откраднати. Тук, в летния зной, сред  сухите безутешни тръстики, той пада в несвяст и подир няколко дни умира, ненавършил 39-години.

   Много по-късно, когато се подготвя паметник за лобното място на художника и се разкопава гробището Сан Себастиано в търсене на неговите тленни останки, в некрополната църква е открита кратка записка от неумела ръка, с правописа на Сейчентото. От нея се разбира, че точната дата на смъртта на Микеланджело Меризи, наречен Караваджо, е 18 юли - годината е сгрешена, но днес се знае, че това е лето Господне 1610.

   Колкото до неговата рождена дата - тя е 29 септември 1571.Роден е в деня на Св.Архангел Михаил и в негово име е кръстен Микеланджело. Небесният покровител е превелик - дали това не обяснява необуздания темперамент на протежето? Тъкмо откриването на кръщелното му свидетелство през февруари 2007 г., според което младенецът е роден в Милано, сякаш формално лишава село Караваджо от цялата му гордост, отстоявана през вековете - честта да бъде родно място на гения. Но малцина са чували фамилното име Меризи - а прякорът Караваджо гърми все по-мощно в изкуството и в умовете на днешните хора. В селото са родени бащата и майката на художника , тук е коренът и на двата му рода - бащин и майчин. В детството си самият той за кратко се премества  да живее в село Караваджо заедно със семейството си - търсят спасение от поредната чумна епидемия, вилнееща по-безмилостно в големите градове. Но на семейство Меризи спотаяването в тихия роден край не помага особено - от чума загиват бащата,чичото и дядото на бъдещия велик живописец . Като причина за гибелта на бащата - Фермо Меризи, се изтъква и друга версия, но по-интересно е името му. Фермо в доста рядко собствено име в Италия и означава "спри!".Това е прилагателно в м.р.ед.ч., чието значение е "неподвижен" или причастие от глагола "fermare"-"спирам", но в италианския език се използва най-вече в императивна форма - fermo! - спри! (стой на място!) като се съгласува по род и число -  ferma! - когато заповедта е отправена към жена и съответно - fermi! ( мн.ч )  - когато е отнесена към повече лица. Смятам, че подобно име се дава на новородени, чиито родители са губели своите дечица в съвсем ранна младенческа възраст - като заклинание към фатума - "спри!", "остани жив!". Съответствие в българската традиция са имена като Стоян, Стойко и пр.
   
   Но нека подир това несъразмерно дълго въведение, породено от моята страстна обсебеност от личността на гения Караваджо, се върна към зададената в заглавието тема - какво означава името Караваджо и главно - има ли то нещо общо с древния тракийски етнос и език? Оказва се, че има!

   Името на градчето Караваджо - Caravaggio в Ломбардия - има своя точен паралел на остров Кипър - малкият пристанищен град Karavaz в област Кирения, който днес се намира в Севернокипърската турска република и вече се нарича Алсанджак в област Гирне.Според обясненията в гръцките сайтове името на кипърския град означава "кораб". Руските етимолози обясняват произхода на думата "кораб" - " корабль" - тя логично произлиза от "кора" - от издълбания дънер на дърво, служещ за изработване на лодки - в зората на корабоплаването. Аз бих добавила още по- красноречивото българско слово "коруба" като праобраз на понятието " кораб". Латинското название на село Караваджо, споменато за първи път през 10 в. е Caravagium. Латинският глагол "vagio"- крещя, издавам вопли - по-скоро няма нищо общо и в не в тази посока трябва да се търси смисълът на името. Но виж "vago"  е нещо друго - този глагол означава " блуждая", "странствам", "пътешествам", "скитам" ( оттук идва италианският глагол vagare, субстантивът " vagabondo"- скитник ). 
  
  Така в името Karavaz разпознаваме словото "кораб" - средство за воден транспорт на хора и стоки. А предвид прадревния произход на населението на остров Кипър ( самото име на острова означава "кипър" - строен, гъвкав - откъдето произлиза и названието на кипариса), можем да бъдем сигурни, че и названието на град Karavaz има тракийски корен и смисъл. Това тракийско име са възприели гърците ( гръцкият език е дериват от тракийския ) и то се е запазило през вековете до момента, в който турците са го променили в унилото Алсанджак.

"Стемата" - гербът на градчето Караваджо - представлява щит, разделен на четири полета - две червени и две бели, шахматно разположени. Щитът е обрамчен с лаврови клонки и увенчан с корона - впрочем короната е атрибут в гербовете на почти всички италиански села. Мегаломания или спомен от монархическата епоха - не е важно. Важното е, че този величав символ на царската власт също произхожда от "КОРА". Какъв е първообразът на  "КОРОНАТА"? -  Венец от сплетени клонки.

  Много пъти съм казвала, че на Апенинския полуостров е по-лесно да намериш селище с древен тракийски произход, отколкото поселение, нямащо нищо общо с траките. Но как тракийският "кораб" е заседнал в Паданската равнина?

Ето някои варианти на отговора :

1. Жители на Кипърския Karavaz още в древността са се установили в Северна Италия и са създали селище, което са нарекли с името на родния си град. Обратното - италийци да са положили основите на кипърското селище по ред причини е по-малко възможно. 
  Вариантът "преселение", който съвременните учени винаги изтъкват като причина за сходствата в имената или елементите на културата на отдалечени един от друг обекти, обаче никога не е звучал сериозно в моите уши. Много по-уместно е да се съгласим, че цялото Средиземноморие и неговият хинтерланд в прастари времена са били населени от групи на един и същи етнос, говорещи сходни езици.

2. Преди два милиона години сегашната Паданска равнина е била част от т.нар. Паданско море ( доказан научен  факт). При по-нататъшното оттегляне на водите, са останали плавателни водни  басейни и в крайбрежните селища, едно от които е днешното Караваджо, са били използвани кораби.

3. При основаването на село ( днес градче ) Караваджо, е намерен изкопаем кораб и този факт е определил името на селището.

4. Река Серио ( Serio ), която тече в близост до градчето  Караваджо, както и езерцата по нейното течение, които формират днешния "Регионален природен парк Серио", в далечното минало са били много по-пълноводни и съответно плавателни.

Всички изброени "възможности" обаче си остават само докадки. В околностите на градчето Караваджо не са предприемани хидро-геоложки изследвания с голям размах, нито са правени езикови дирения, за да се установи произходът на името. Но "словесната археология" много често изпреварва реалната и проправя път към откритията на бъдещето.





  

   


   



Гласувай:
6



1. notfun - милена, Каравджо, е много любим, заедно с Ел Греко..!!
09.08.2021 09:49
за първи път чувам,за 'караваджизъм'..ще го запазя.
Благодаря ти!

Караваджизмът не е само оригиналният почерк на великия живописец, превърнал се в неподражаем пример за тенебристите, а и начин на живот - начин на употреба на света, на околните и на собствената личност - пълна непримиримост към всякакво, дори едва намекнато, унижение, от страна на "меценатите", които държат "хляба и ножа", сиромашия, скитничество, кръчми, лоши компании, побоища, проститутки, ревност, неистовост, ярост, водеща до престъпление, безконтролност - но едновременно с всичко това - фантастична воля за работа, дисциплина и отговорност пред платното.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
09.08.2021 17:43
Интересно изследване/ както винаги/, впечатли ме!
Имаш право според мен, нали и корабите от Средновековието са каравели! Но ми се струва ,че и в кар има заложен смисъл! И се намесва един, струва ми, се стар Български глагол, който вероятно, според изводите ти, води до тракийско начало- карам, возя! Директно води, според мен, до тракийския и Каруца например Някои я свързват с четири колела, но тя кара и хора! Както и автобус на съвременен френски-кар!-заложено в старите Икаруси! Ето и каравелата...
Интересна тема, пораздвижи мисловната ми дейност!

Поздравления за интересно поднесения материал!

Хубава вечер!
цитирай
3. milenavarbanova9 - Благодаря ти,Иване,
09.08.2021 19:19
За "car" имам отдавнашна идея, но кой знае кога ще напиша нещо.Радвам се на хубавите ти думи!
Най-сърдечни пожелания за приятна вечер!
цитирай
4. milenavarbanova9 - Благодаря,notfun,
09.08.2021 19:42
"Караваджизъм" е понятие, което доста изкуствоведи използват. Желая ти хубава вечер!
цитирай
5. 1997 - Свободните асоциации- метод в психоанализата, а не в историята.
09.08.2021 23:01
Не, не. Караваджо произлиза от турски кара+ваджия (ВАДЖЍЯ, -ѝята, мн. -ѝи, м. Простонар. Укорно или гальовно название на нещо; пущина. Еле тази солунска митница — на сърцето ми е израснала, ваджията!). Караваджо е турчин!
А Karavaz е родно място на родителите на Карабас Барабас, щото гърците нямат звук бъ.
цитирай
6. milenavarbanova9 - към 1997
10.08.2021 06:28
В италианския език чуждите съществителни - нарицателни или собствени имена, които окончават на "з" или "ж", приемат окончание "-aggio","oggio" и т.н. Например името на Св.Амброзий, покровителят на Милано, се произнася Амброджо - Ambroggio. А колкото до гърците - те в древността са имали "б" - бета. Четенето на бета като вита започва през Средновековието.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
10.08.2021 07:49
Крайно време е за нова категория-" Тюркофилия"
В тази връзка , интересно ми е да чуя, те, тюркофилите, какъв смисъл врагат в каравана, какво и е турското тълкувание?

А в историята методите са предимно папагалски! Когато се наложи нечие мнение, дори и грешно да е, останалите се занимават не с коригирането , а с повтарянето му! С възхвалата му!
И, ако все пак, някой се осмели да го оспори, останалите като глутница се нахвърлят върху ниго? Крещящ пример- Ганчо Ценов
Какво, той е антиБългарин , а видиш ли, антибългарите срещу него са истинските Българи?
Е до такива извращения водят" методите" в историята!
Била консервативна наука?Тя по природа е като всяка друга наука, подобни методи я правят, меко казано консервативна!

Хубав ден, Милена!
цитирай
8. milenavarbanova9 - Здравей, Иване,
10.08.2021 08:34
Нямам представа кой е 1997, но ми се струва, че коментарът му съдържа по-скоро ирония към моето тълкуване,отколкото защита на някаква тюркофилска версия. Но кой знае, може би имаш основание. Аз никога не съм се впечатлявала от присмеха над моите идеи. Ако учените и хората на изкуството се движеха винаги в рамките на общоприетия канон, нямаше да има наука и творчество. Впрочем откритията в последните две десетилетия доказват, че постулатите на т.нар. официална наука, които сме изучавали в училище, са пълен блъф, предназначен за дураци.
Сърдечно ти благодаря и ти желая приятен ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 793272
Постинги: 331
Коментари: 1812
Гласове: 1901
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930