Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2020 19:55 - ТВОЙ ЕДИН СИН,БЪЛГАРИЙО! АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 1761 Коментари: 20 Гласове:
6

Последна промяна: 20.02.2020 06:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
19 февруари 2018

Отбелязваме 145 години от обесването на най-великия син на Отечеството - Васил Левски.И по това как го правим и сме го правили през различните периоди на този почти век и половина,личи възходът или падението на българския народ.Честването на 19 февруари никога не е било "казионно" - на този ден със сърцето си чувстваме как "зимата пее свойта зла песен" дори когато природата ни подарява предпролетно слънце.То винаги е било лично,но и национално съпреживяно чувство,което от ледната безнадеждност, ни издига до разбирането на необходимостта от тая върховна саможертва - да падне най-добрият,за да спечели цял народ.
Тая година докосването ни до Апостола може би беше по-истинско,отколкото в предишните.Народът ни се събуди и усети нещо от силата на комитетските времена и от опиянението на Април 1876-а.Светкавично,само за броени седмици настъпи едно Възраждане,чийто апогей сигурно ще бъде по-трагичен и по-жертвоносен дори от тоя на дедите ни.Светът едва ли ще узнае за него,защото в епохата на свръхбързите комуникации,всяко добро и героично дело се задушава в пълно мълчание.Но за нас,българите,жребият е хвърлен,часът настъпва.
И тъкмо защото душите ни се събудиха и самоуважението ни се възвърна,не можем повече да търпим разгула от кощунствено поругаване на нашите национални ценности и герои.Тези хули се сипят върху всички светли личности от българската история.Но главният им прицел е Васил Иванов Кунчев - Васил Левски.Защото зложелателите ни прекрасно разбират,че той е самото въплъщение на българския дух,стои в ядрото на българския код,представлява светая светих на България.Че докато се свети името му,България ще бъде.Че както Карлово е географски център на Отечеството,така Левски е негова духовна сърцевина.(Чувала съм дори да се твърди,че гробът на майката на Апостола се намира в пресечната точка на диагоналите на днешната ни територия).
Ето защо гнездото на българоубийците - машите на ЦРУ,Сорос,неолиберални НПО-та и гербаджийските малоумни еничари,  го замерят с плоски отвратителни епитети ,съобразно пигмейския си ръст - бил терорист,законно обезвреден от законната(?!) турска власт.Ето защо го премахват от учебните програми на младото българско поколение.Ето защо остават ненаказани циганите,които оскверняват паметниците му ,заливат ги с черна боя ,снимат и въртят в Интернет дивашката си оргия.Най-страшното е,че те са оправдавани и насърчавани от "български магистрати". Всъщност те едва ли изобщо са прочели,че в своите предначертания за управлението на бъдеща свободна България,великият хуманист Левски им отрежда достойно равнопоставено място,ако зачитат върховенството на закона.
Когато една вражеска армия потегли в атака,тя не хвърля главните си сили за унищожението на някой редови солдат,а удря там,където се извисява пълководецът.Враговете на Христа не клеймят някой обикновен светец - те храчат директно по нашия Бог.Вакханалията,в която се е превърнала гаврата с Апостола,ни показва колко много от нашето достойнство сме проспали,колко далеко сме допуснали да стигне светотатството с България.
Сред тая канонада от хули,се откроява гласът на малка групичка пишман-интелектуалци,които без да са свързани със соросоиди като Евгени Дайнов,Калин Янакиев и пр. ,са не по-малко вредни от тях.Това са материалисти,хедонисти,вечни държавни хрантутници,идеолози на авантата,любители на първите триста бутилки от маркови винарски изби и на плюскането до пръсване(в прекия гастрономически смисъл).Най-арогантният сред тях е историкът Божидар Димитров,наскоро пенсионирал се като директор на НИМ.Познавам го отдавна,знам ,че беше един от научните творци на Възродителния процес,чувала съм,че бил офицер или агент или доносник от ДС,или всичко накуп.Това е нелишен от интелектуални качества човек,но пошъл,склонен да смъква всичко до нивото на шкембето си.Нисък и мазен,винаги се е саморекламирал за разбивач на женски сърца, безкрил консуматор,винаги се е самопровъзгласявал за арбитър на духа.Откакто го помня, е фаворит на всяка власт и лочи от нейната копаня.Но с Бойко си паснаха най-много,по свински.В Божидар Димитров има и едно постоянно инфантилно желание да смайва,да се "изцепва", да остава в центъра на вниманието.И това възрастта се засили,имам чувството,че тоя шут дори обезумя от шутовщини,също като своя патрон,и много от изверженията му са плод на сенилна деменция.Разбира се,той е далече от личността на Левски,колкото правото черво е далече от главния мозък.Лапачът на кебапчета сигурно е много сърдит на човек,който преминава Балкана с една порязаница хляб и три маслини дневна дажба.Бай Ганьо и Левски винаги ще бъдат два антипода.
Неудобно ми е да го оборвам точка по точка,защото трябва да изброявам азбучни истини,които всяко дете знае.Съвременниците на Левски са били напълно наясно с неговото величие и незаменимост като идеолог,организатор,стратег и тактик на българската национална революция.За три години лично той изгражда стройна мрежа от тайни революционни комитети,една истинска държава в държавата,с полиция,хазна,поща и пр. като единствен знае всичко за всички.Освен че повтаря непрекъснато тези факти в " Записки по българските въстания",Захарий Стоянов описва и предизвикващата тръпки на ужас и покруса своя първа среща с бай Иван Арабаджията,всеотдаен сподвижник на Левски,който след гибелта му не може да повярва,че на света може да се роди друг,който да продължи неговото дело.Известна е тежката идейна и психическа криза,в която изпада Любен Каравелов след загубата на Левски и която ведно с туберкулозата,го вкарва без време в гроба.Емигрантските революционни среди единодушно са смятали Левски за двигател на националната борба,ето защо след обесването му,в тях настъпва потрес и се вземат прибързани решения,чийто резултат е Старозагорското въстание 1875 г.Смъртта на Левски кара друг гений,Ботев да напише "Твой един син,Българийо", следователно напълно е съзнавал уникалността на личността и делото му.Организаторите на Априлското въстание заявяват пред народа,че са следовници на Левски и в негово име се наричат апостоли на свободата.Турската полиция е смятала Левски за централна фигура на революционната организация и като такъв го е преследвала,а думите на прокълнатия от българския народ Иванчо Пенчович:" Осъдихме на смърт най-добрия българин",казани след произнасянето на присъдата,ясно говорят какво мислят и турският съд и всички българи за значимостта на Левски.И още,и още.
Вазов поставя образа на Левски в центъра на "Епопея на забравените"не защото е бил незначителна фигура,та народът го е забравил,а защото властниците на нова България са забравили неговите завети,макар че и тогава,както и сега,портретите му са висели над главите им в кабинетите.
Към безсмислиците на Божидар Димитров можем да се отнасяме само като към бръщолевенето на луд или пиян.
Въпросът е защо нашата скотска преса прогърмя ушите ни с пошлостите му?
Защо човек,хулещ Левски може да бъде министър,несменяем директор на НИМ,да продължава да носи титлата " професор по история",че даже и да се стяга за полическа кариера?
Ако бяхме нормална държава,мястото му щеше да бъде в затвора,в една килия с циганите-осквернители.
От детство знам,че който е похулил Левски,е бивал поразен от Провидението.
Нека днес не мислим за неговите хулители,а да се обърнем само към неговия чист и свят образ.Нека приемем за свое неговото верую " ако спечеля,печели цял народ,ако загубя,губя  само мене си.

* Статията е написана преди две години.Гласувай:
7
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, Милена. Приятно впеча...
19.02.2020 22:04
Здравей, Милена. Приятно впечатление ми прави, че по тези дни много хора пишат за Васил Левски. Напълно го заслужава. Трябва да бъде канонизиран за светец, но от църквата се хващат за едно негово прегрешение- убил е дете и не са склонни 'да си затворят очите". Поне така обясниха на последното събиране в една църква, на което присъствах и накрая останах да дискутирам. Стига са писали за Путин. Мислиш ли, че датат трябва да бъде 18 февруари, както много пъти казват по новините и цитират историци. Това няма голямо значение, но ми е интересно. Следващата и тема няма да е за Левски, а коренно различна.
цитирай
2. milenavarbanova9 - към барин
19.02.2020 22:39
Благодаря,барин,
Става дума не за дете,а за 24 - годишен момък,който е слугувал във въпросната къща.Въпреки опитите на Левски и другаря му да го уговорят да спре да вика, той,обзет от паника при вида на непознатите въоръжени хора,влезли в имота на господаря му,продължавал да крещи.С това е поставил в непосредствена опасност не само живота на Левски,а изобщо самото съществуване на революционната организация.Стигнало се е до едно нежелано от никого убийство.Левски е преценил ситуацията и е постъпил правилно.
А за спора дали датата е 18 или 19,не мога да кажа нищо.Важно е величието на делото на Васил Левски,важно е,че днес такава личност отчаяно липсва на България! Само той би имал силите и енергията да спаси народа ни от гибел!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздрави, Милена!
20.02.2020 00:01
Левски е значим и с нещо на пръв поглед дребно! Отбелязал е в тефтерчето си, че с комитетските пари си е купил една бозичка?!
Шамар за тези, които грабят безотчентно народни милиони! И правилно слагат портрета му зад гърба си, защото не биха могли да издържат погледа му! Осъдителния!
Той е подготвил основите за Освобождението на България- с комитетите, които е основал Следва Априлското въстание с неговите герои, със саможертвата на Ботев, Петлешков ,Батак, Перущица...
И пламенните речи на Юго, че в Европа има един храбър и измъчен народ и тази Европа трябва и е длъжна да се намеси в негова защита!
И Европа, в лицето на Русия, и с одобрението на останалите Велики сили, този път се намесва!
Никой не може да се мери с Левски!
Само духовни и всякакъв род други джуджета смятат ,че са в правото си, да му правят отрицателни оценки?
Впрочем това си е наша черта, маркирана от Иречек- по- малко можещият, знаещият смята ,че е в правото си да е съдник и водещ на този, който го превъзхожда!

Поклон пред паметта на Великия Левски!
цитирай
4. krumbelosvet - "Народът ни се събуди"
20.02.2020 06:25
Още Смирненски отбелязва, че ДУШЕВНО БОЛНИТЕ деца на народа, го виждат като стадо овце. Спящо стадо хора не е много различно. Прословутите думи на Левски, че "българите искат свободата да им падне отгоре", са ИНЦИДЕНТ, ЛОКАЛЕН във времето и мястото, просто е казано ВЕДНЪЖ, В КОНКРЕТЕН СЛУЧАЙ, на ЕДНО място, където вероятно е взел думата някой ТИКВЕНИК, Левски е казал НА МЯСТО и навреме тия думи. Иначе, всички знаем, че под игото ВИНАГИ е имало хайдути, и през 20години са избухвали големи въстания. Но един народ, след като е победена ВОЙСКАТА му, ИЗКЛАНИ са боларите в Търново, победилата чужда сган е грабила, робила и клала на воля, тоя народ НЕ МОЖЕ НЕПРЕКЪСНАТО да се съпротивлява на врага. Щото трябва да ХРАНИ ДЕЦА, а значи да поддържа дом, добитък, да оре, копае, сее, жъне...ТОВА НЕ Е СЪН
ТОВА НЕ Е СЪН.
цитирай
5. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
20.02.2020 07:05
Благодаря ти,Иване,
Казал си го - не мога да добавя нищо.
Поклон пред Сина на България!
цитирай
6. milenavarbanova9 - към krumbelosvet
20.02.2020 07:12
Благодаря ти!
Анализът е точен.Но има и нещо друго - народът се събужда,когато сред него се явява изключителната личност - водачът! Тъкмо там е въпросът - роден ли е нашият водач, поне отчасти съизмерим с Левски?Ще ни го прати ли Бог?
цитирай
7. krumbelosvet - В момента
20.02.2020 08:14
В момента държавата ни така е СРИНАТА от победителите в Студената война (РАЗОРЪЖИХА ни не само военно, но и ВСЯКАК ни стъпкаха), и ДУХЪТ на народа е така смазан от ЕЖЕМИНУТНАТА АНТИБЪЛГАРСКА ПРОПАГАНДА, че намирането на конкретен път за избавление, е отишло в областта на гениалността, чудесата и ПРЯКАТА Божия намеса. Но врагът и тая възможност е предвидил, и БДИ да не се появи ВОДАЧ С ХАРИЗМА. Няма да спомена ДВАМА потенциални водачи, които бяха размазани с ЦЯЛАТА МОЩ на свръх-науката, свръх-технологията и неограничените финансови възможности на Господарите. Хватката е желязна. И в Библията го пише "ще ги пасе с жезъл железен, като глинени съдове ще се строшат". Реално, само Китай и Русия имат някакви шансове да се спасят, и който успее покрай тях...
цитирай
8. leonleonovpom2 - Красимире, ти четеш моите постинги ...
20.02.2020 08:49
Красимире, ти четеш моите постинги и не би трябвало да си пропуснал отразяването в тях на Освободителните ни борби
Първо, националнят герой на Гърция Ипсиланти е с Български произход За освобождението на Гърция се е борил Български корпус ,под командването на ген. Липранди-италианец на руска служба Той казва, че Бълтарите са най- добрите войници на Балканите Хиляди Бълтари са се борили за освобождението на Гърция, но не знам един грък за нас да се е борил!?
Същото е и за Сърбия Най голямото въстание в Османската империя е Нишкото В Белград е отразявано като Българското Ами Буе, Ламартин, също описват Българите като най- качествения и достоен народ на Балканите Че превъзхождат и презират победителя И ,въпреки сметките на Великите сили, че ще се освободят!
Критичните бележки са за отношенията помежду им За тарикатлъка, друг да свърши работата, а тарикатите да оберат парсата!
Хаджи Иванчо Пенчович !Наместил се е веднага след Освобождението,вместо да бъде осъден Не бил осъдил той Левски? Не го познавал, считал го за нехранимайко? Даже не се разкайва, да каже,че е сбъркал,търси оправдание за себе си И подобни нему,сега се мъчат да го оправдаят и да го изкарат ....герой? Не Левски, Пенчович!?
Ей за това става дума и при героите не бива да отива Пенчович ! И да се правим, че всички са герои!~
Всяко стадо си има мърша Къде повече, къде по-малко!

Хубав ден!
цитирай
9. krumbelosvet - Моля, какъв Иванчо Пенчович.
20.02.2020 11:26
Иванчо е ФИГУРАНТ. Съдът, пардон ИЗВЪНРЕДНИЯТ съд, именуван КОМИСИЯ, се ръководи от ИСТАНБУЛСКИ Г Е Н Е Р А Л. Комитетското дело е в провал. Очакват се бесилки.
Драга колежке, вие сте сериозен историк. Как сте се подвели по инерцията, че горкият Иванчо е можел да промени нещо? Пасувал е, поддаквал е, какво друго? Всяко "дрего" би го окачило на въжето или - в Диарбекир. А човекът ХРАНИ ДЕЦА!!!!
И след освобождението, когато тълпата иска да линчува поп Кръстю (вероятно невинен), да тръгне тоя Иванчо да прави признания и разкаяния? Чудя се, каква е тая инерция у РАЗУМНИ ХОРА.
цитирай
10. milenavarbanova9 - към krumbelosvet
20.02.2020 14:37
Странното е,че пуснах коментара ти/Ви ( започнахме да си говорим на "ти",но ти премина на "Ви" - както и да е), обаче той поне досега не се появи.
Не искам да те карам да чакаш отговора ми,а той е възможно най-простият:
Аз не акцентирам върху ролята на Иванчо Пенчович в съда и присъдата,това изобщо не е цел на статията ми.В текста си,написан преди две години,когато Божидар беше жив и си позволи да нарече Левски "бутафорен герой",измислен от Вазов ( това беше само един от недопустимите му изрази), аз разобличавам днешните хулители на Апостола.А те от година на година се множат и стават все по-отвратителни.
Това е!
Няма подтекст и оценка на самия турски съд като историческо събитие,нито се занимавам с лицата ,участвали в съда. Турците са искали да ликвидират мотора на българската революционна организация,давали са си сметка за мястото и значението на Левски.Това,че уж са го осъдили на смърт заради слугата,са глупости,разнасяни от днешните мекерета.А Иванчо Пенчович е мерзка гад,турска подлога,какво ще го изследвам?Той е ясен.
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
20.02.2020 20:12
Споделям мнението ти за Б. Д. Беше някакъв комбинатор в историята Проф Карайотов, Б.Д. му е бил дипломант си отиде с огорчение от него На погребението му търсих определено един човек - Б. Д. Нямаше го Може да е бил болен, малко по- късно и той почина?...

Точна си и за Иванчо хаджиПенчович
Страхливец и подлец Турските съдии си разделят наравно гласовете-за обесване и за помилване! Оставят той да реши присъдата Като трепери за животецът си,може да не гласува- това е единият вариант, как да постъпи! Но и да гласува, да пусне празна бюлетина-другият! Има и сериозно оправдание-на противниците на падишаха се полага заточение, не смъртна присъда! Левски е търсен и заловен за тази си дейност Не е съгласен с исканата смъртна присъда, в нарушение на закона е!
Аслед години, когато Захари Стоянов от упор го пита, защо е гласувал за смъртната присъда,гузно отговаря, че не познавал Левски, мислел го за нехранимайко!?
Левски е спечелил и съдиите на своя страна, половината от тях! Не е проста игра такова гласуване, както се представя! Пенчович има сериозно оправдание в лицето на тримата, гласували за помилване! Като му потърсят отговорност,както се опасява, посочва тях и пита,защо търсят отговорност от него, след като и съдиите на падишаха гласуват като него!?
Просто поведението му е на страхливец, а не на истински мъж!
А Левски, като Христос, знае ,че ще умре и вдъхва кураж на разтреперания палач, да си свърши работата!

Хубава вечер, Милена!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Извинявам се!
21.02.2020 07:46
Виждам, че в недоглеждането съм сбъркал имената на хаджи Иванчо Пенчович Дори и при отрицателното ми мнение към личността му, това е недопустимо! Грешката е механична, но е факт

Хубав ден, Милена!
цитирай
13. krumbelosvet - Не ви ли минава през ум
21.02.2020 08:59
Не ви ли минава през ум, че е МНОГО ИЗГОДНО за съда и МНОГО МЕРЗКО за българите (ако е имало ИСТИНСКО гласуване), БЪЛГАРИН да осъди Левски? Вие вярвате в благородството на съда? В разкапаната от корупция империя?,
Съдът чудесно знае, ЦЕЛИЯТ СЪД, че Левски е съден за ПОЛИТИЧЕСКО престъпление, и че е незаконно да го осъди на смърт.
Най-вероятно, на горкия Иванчо е било казано да си опича акъла, че лошо го чака.
А епитетите по негов адрес, с какво са подкрепени? Познавате го лично? Изяли сте торба сол с него? Само ИНЕРЦИЯТА подкрепя тия епитети. Същата инерция, заради която и поп Кръстю е окичен от Вазов "тоя мръсен червяк, тоя низък роб, тоз позор за Бога, туй питно за храма... И кого родила една майка луда, който равен в ада има само Юда...
Апропо, Юда НЕ Е ПРЕДАЛ Исус. По причина, че Исус не се е крил. По цял ден е в храма, и в четвъртъка на ареста също. Дълга и широка...
цитирай
14. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
21.02.2020 09:04
Благодаря,Иване,
Това с хаджи - то пред Иванчо или пред Пенчович няколко пъти се променяше от специалистите,занимаващи се с Възраждането.Виждала съм го написано дори като хаджи Иванчо хаджиПенчович.Но с хаджи или без, тая фигура си остава скверна.
Приятен ден и сърдечни поздрави!
цитирай
15. milenavarbanova9 - към krumbelosvet
21.02.2020 09:32
Избирам да си говорим на "ти".
Аз и с теб не съм изяла "една торба сол",но написаното досега от теб, ме кара да предполагам,че си почтен българин и културен човек.
А сега за Иванчо.
Не зная защо си се захванал толкова здраво с него.Пак повтарям,че целта на статията ми е съвсем друга, занимавам се със съвременните иванчопенчовци.Какъв е бил Иванчо и колко евентуално е страдал от наложената му от турците роля,изобщо не ме интересува.Честните хора предполагат,че в душите на мизерниците се разиграват някакви шекспирови драми,но това почти никога не отговаря на истината.Погледни днешните еничари - българоубийци, местните колониални властници на Колония България! Според теб те страдат ли от предателството си? Напротив,радват се,че изборът на господарите е паднал върху тях и всячески се престарават да им служат. Мислят ли,че с ролята си ще предизвикват само погнуса у бъдните български поколения( ако България продължи да съществува)? Ни най- малко, интересува ги само звонка,непосредствената материална печалба. И тук не говоря само за кретените - продажници. Даже и тия,които имат щипка мозък,разсъждават така: и без друго отвъдокеанските повелители ще наложат интересите си и ще си намерят мекеретата, по-добре да съм аз,за да взема парсата.
Иванчо Пенчович и подобните му СА ИЗБРАЛИ да бъдат ибрикчии и всякакви разсъждения около " душевните им колизии" са празни приказки и губене на време!
цитирай
16. milenavarbanova9 - към krumbelosvet
21.02.2020 09:41
Историята с поп Кръстю е съвсем различна.
За жалост и след разобличението на истинските предатели на Левски, лъжата продължава да се разпространява.Причините за това са очевидни.
цитирай
17. krumbelosvet - Прощавай, съжалявам
21.02.2020 14:48
Понеже нас ни УБИВАТ ЧУЖДИ СИЛИ, убиват ни по десетки начини със свръх-науки, свръх-технологии и неограничени финанси, ЗАТОВА считам за 10-то степенен и ВРЕДЕН въпроса за хорицата, назначени от убийците. Във всеки народ има такива хорица. Нашият ББ например стана премиер НЕ ПО СВОЕ ЖЕЛАНИЕ. И сега "играе хорото". И няма никакво значение кой УТРЕ ще го смени.
цитирай
18. milenavarbanova9 - Не, не е 10-то степенен!
21.02.2020 16:52
Виж какво става в Унгария,там не се намериха ибрикчии, готови да лижат з@дника на Световното правителство. Това,че в България винаги има огромно число гнусльовци,които се надпреварват да обслужват интересите на българоубийците,си е наш национален проблем и затова сме на това дередже.
Но Петър Дънов го е казал: в България има два типа хора - чисти души с огромен потенциал и отвратителна престъпна гмеж.Изглежда средно положение при нас няма. Стигнали сме отдавна критичния праг - кой кого!
цитирай
19. barin - Здравей, Милена. За "пред...
23.02.2020 21:39
Здравей, Милена. За "предателя поп Кръстьо" от Ловеч, по-точно църквата, в която е бил свещенник се опитват от години да изчистят името му. Преди година си говорихме много със свещенниците по този въпрос. Дори името поп Кръстьо е станало нарицателно за долен предател, почти както Брут за Цезар. Аз мисля, че други са предали Левски.
Поздрави!
цитирай
20. milenavarbanova9 - Здравей,barin,
23.02.2020 23:06
Да,имаше и комитет начело с писателя Георги Мишев,чиято цел бе да изчисти името на поп Кръстю от клеветата и да разобличи истинските предатели.Но май,поне засега,инерцията продължава или може би разпространението на лъжата се шири не само по инерция,а и по други очевидни причини.Снощи в централната емисия на btv имаше репортаж за откриването на непознат досега масив от документи в османските архиви,отнасящ се до Левски,революционната организация и специално ловешкия комитет.Пламен Митев каза,че според тези документи имало внедрен шпионин в комитета - някой си Зиа бей ( или нещо подобно),което ми прозвуча доста нелепо. Кое разузнаване би изготвило документ,че е изпратило някъде шпионин и би вписало името на шпионина?Доста странно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 223526
Постинги: 137
Коментари: 997
Гласове: 1044
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930