Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01 12:01 - СЕРДИ,МИЗИ И МЕДИ - ЕДИН И СЪЩ НАРОД. АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 661 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 25.01 16:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Можем да приемем за сигурно,че етимологично обяснение на етнонима "СЕРДИ" е "средни",- живеещи в средата,народ,чиято територия заема средищно,централно географско положение.Това се потвърждава от средновековното име на град Сердика -  Средец.Тъй като названията на лидийската столица САРДИ ( прадревната Тарна,Търна) и на остров Сардиния ( наричан Кадо Сене в най-стари времена), са свързани с етнонима на тракийския народ СЕРДИ,твърдение,което се основава на много сериозни следи,можем да приемем,че Сарди и Сардиния също означават "средни","средищни".

Но има поне още два тракийски народа,чиито етноним могат да се преведат като "среден" - това са мизите и медите,като народностното име на последните логично се свързва и с Мидийското царство,предшественик на Персийската държава.

Свикнали сме да разпознаваме мизите,които в някои исторически извори неслучайно са отъждествявани с българите, само на Балканите и в Мала Азия.Но названия с много подобно звучене,водещо до идеята за идентичност,съществуват и на други места в Европа.

Едно от тях е името на река Meuse - Мьоз,Моаза, която прекосява Франция,Белгия,Нидерландия и се влива в Северно море.Тя се ражда в Пуий-ан Насини,дължината й е 950 км и някои учени са я нарекли най-старата река в света(!?).Патетична и може би незаслужена титла,но латинското й име е показателно - Maesa.

В Южна Швейцария също откриваме река с подобно название - Moesa.Тя е приток на р.Тичино(Тича,тека) и оформя Мезолчинската долина ( Val Mesolcina), която днес е част от Кантон Гриджони,чието население води произхода си от древните лигури ( либури - за тях,както вече ви е известно, подробно пише генуезкият историк Джулио Мискози,с чието произведение"Древната Генуа и околностите й",ви запознах).
 
Въпросът е дали названието Мьоза,Моаза не означава само "река"? Съдя по името на Мойсей,за когото е известно,че е поставен от майка си в кошница и пуснат по течението на река Нил,където по-късно го намерила фараонската дъщеря,къпеща се с дружките си.Името Мойсей традиционно се превежда като "донесен от реката",но аз си го обяснявам като "измит-мия се",тъй като оригиналният му вариант е Моше,а се среща и като Моис.Но дори " meuse","moesa" да означава "река"("миеща"),това не изключва значението "среда","средищен","център".

Латинското название на френската река Мьоз - maesa - mesa e потвърждение на идеята,че хидронимът означава "средна".

Може би словото "месия" -" машиах",въпреки  че в традицията се обяснява като "помазаник",първоначално е означавало "посредник" ( между божеството и народа).

 Идеята,че МИЗИ и МЕДИ,а съответно и СЕРДИ(САРДИ),са названия с идентичен смисъл, но на различни клонове на тракийския език, отнасящи се към един и същи народ не е лишена от основания.Нека това бъде сигнална лампа в бъдещите изследвания на нашата  древност.

А дали понятието "средищни" се ограничава само до географското положение на тези народи - или по-точно на този народ? Дали то не означава "централен" в смисъл на главен,най-важен,избран?Или кръвен и културен медиатор между две цивилизационни ери?Сведенията,които изтръгваме от мрака на забравеното българско минало ,сочат в тази посока.

ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ!Тагове:   Мойсей,   mois,   Меди,   мизи,   сарди,   moasa,   meusa,


Гласувай:
4
01. milenavarbanova9 - КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ:
25.01 12:08
ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ДОПУСНАТИТЕ ПЕЧАТНИ ГРЕШКИ.
КАКТО КАЗАХ И ПРЕДИ,НЕВЪЗМОЖНО МИ Е ДА РЕДАКТИРАМ - НИТО ПО ВРЕМЕ НА ПИСАНЕТО НА НОВ ПОСТ,НИТО СЛЕД ПУБЛИКАЦИЯТА МУ.
В ХОДА НА ПИСАНЕТО НА ТЕКСТА,ВСЯКА ПОПРАВКА ВОДИ ДО ЧАСТИЧНО ЗАЛИЧАВАНЕ НА АБЗАЦИТЕ И ДО НОВИ ПЕЧАТНИ ГРЕШКИ,А СЛЕД ПУБЛИКАЦИЯТА, БЛОГЪТ НЕ МЕ ДОПУСКА ДА РЕДАКТИРАМ - С МОТИВА "ГРЕШНА КАПТЧА".
Пуий-ан Насини - да се чете Пуий-ан Басини
цитирай
2. balkan1 - Още нещо интересно -
25.01 12:20
http://balkan1.blog/politika/2019/02/15/bylgarskata-imperiia.1645934
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
25.01 16:14
Латинското название на Милано- Медиоланум също включва меди
Спомням си, преди години, че някой обясняваше името с наличието на овце, но не можеше да намери точната му връзка с овцете И като се замислих, подкрепих го Средище за вълна, явно там се е събирала и продавала вълната от овцете!
Както медианата, която съединява средата на страната на триъгълника с насрещния връх
Да, аз също, независимо преди години, съм стигнал до извода, че серди е среда Така е и преведена Сердика- Средец Може да е свързанао и с развитието на езика-например-Блъгари и Българи Въпреки ,че за Блъгари имам друго обяснение Че те са военизираните Българи- така наречените власи или валахи, занимаващи се със скотовъдство-овчари са били Като ги привикат под знамената ,да продадат стоката или да я вземат със себе си и да я оставят другаде На латински се наличат благхори, много близко до блъгари?
Поздравления за написаното!

Хубав ден! Хубава вечер!
цитирай
4. milenavarbanova9 - Здравей,Иване,
25.01 17:10
Благодаря ти!
Серди,мизи,меди - това натрупване на имена със значение "средищен","централен" взе да ми се вижда неслучайно още това лято.От историята знаем,че няма нищо случайно,а от истинската лингвистика,а не от господстващата алабалистика, става ясно,че всяка прилика в имената( дълбока,смислова,а не повърхностна),също рано или късно,ще докаже някакъв общ произход.Някога се смееха на такива прилики,окарикатуряваха Раковски - сега се видя колко е бил прав! Приятна вечер!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей отново, Милена!
25.01 20:35
Да, няма нищо случайно на този свят Особено в езика, вижда се как думите са навързани и свързани една с друга Затова се запалих Вярно, имах езикова подготовка, наричаха ме французина ,когато бях в гимназията Кой Иван- Французина и повече обяснения бяха излишни!

В тази връзка си мисля ,че думата мизи е жива и днес, във френския-mise и mise en scene/ миз и мизансен/- поставяне и постановка
Някой ще каже, какво общо имат те с мизите?
Моето тълкувание ,че те са поставени,мизите, над другите са!Превъзхождат ги! И затова са оцелели до днес, в нас

Харесва ми аналитичността в мисленето ти! И друг път съм го казвал Харесвам мислещи хора!
Като студент не бях на върха, но бях мислещ И често поставях преподавателите в затруднено положение Те си отмъщаваха с оценката, но ме запомниха След години се срещнах с един преподавател, известен професор, на Пловдивското изложение, на научна конференция! Казах му, имам идея, можем ли да я обсъдим? Определи среща Отидох по- рано, но той вече ме чакаше Представих се кой съм, че съм му бивш студент Но той ме прекъсна, каза ,че много добре знае кой съм, да говорим по същество...И започнахме съвместна работа!
По- късно стана зам. министър на промишлеността,гарантира за мен във Валядолид, че съм човекът, когото търсят!
На срещата му напомних, питаше кой е директорът ни, че е един колега от нашият випуск, дълго му обяснявах кой е, но така и не се сети за него?!

Хубава вечер, Милена!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 143000
Постинги: 102
Коментари: 735
Гласове: 799
Архив
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031