Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2020 11:13 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО НА ЦАР МИНОС АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 1234 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 20.01.2020 11:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Минос е най-известният от тримата синове на Зевс и Агеноровата дъщеря Европа,цар на Крит,съпруг на Пазифая,господар на Дедал,когото задължава да построи Лабиринта,могъщ,внушаващ трепет властелин,комуто плащат данък атинското и много други царства.След смъртта си (Диодор твърди,че го убива сицилийският цар Кокал), Минос става един от съдиите в подземното царство, редом с Радамант и Еак.Но какво означава името Минос?

 То съществува и днес в България - Мино,Мина - а допреди половин век дори е било много популярно.Среща се и в Италия в абсолютно същата форма - Мино.Няма съмнение,че гръцкото окончание - "ос","с" е привнесен  елемент,а истинското име на критския цар е било Мино или Мин. Християнската църква отдава почит на Св.Мина  - кой знае защо обяснено като "месечина".Името на египетския фараон Менес е в пряка връзка с това на Минос,защото Херодот нарича този египетски владетел Мин.Само ще отбележа - за да не ставам смешна,защото съм пълна невежа в китайската история и езици - съвпадението,поне на пръв поглед,с названието на китайската династия Мин,основана от бившия селянин с име Хуну - може би има над какво да се помисли и в тази посока.
 
 Изглежда,че името Мин е разпространено във всички части на света!

 Честно казано,имената Мин и Менес,винаги са ми навявали спомена за пира на вавилонския цар Балтасар,когато една невидима ръка написва на стената фаталните огнени слова " мене-мене текел упарсин".Тия съдбовни за вавилонското царство думи, обикновено се превеждат като:"преброен претеглен намерен дребен ( или предаден на персите)". Първото словосъчетание "мене мене" странно съответства на името Менес, но " брой" не ми се струваше удачно име за цар.Загадката оставаше.

 Докато не помислих за прадревния израз "АМИН","АМЕН".
Смисълът му на арамейски и иврит е "Да бъде!",но макар че е влязъл в християнската традиция и исляма чрез юдаизма,той не е еврейско,а много по-старо словосъчетание,използвано като хоров отклик в религиозните практики.Най- общо може да се сравни с "Воистина!" В древен Вавилон понятието "омен", "оман" е означавало звездна конфигурация,която е указвала на жреците,че дадено събитие предстои и непременно ще се осъществи.Идва ми наум българският израз "неминуемо". Той има пряка връзка с бъдещето,но произлиза от глагола "минавам",от който произхожда понятието "минало". Оказваме се в странен аспект на времето,във възел,в който минало и бъдеще сякаш се преливат.

  Аз бих тълкувала името Мин,Минос най- общо като "истина". Подобна трактовка е в съзвучие и с израза "мене мене" в смисъл на "преценен според истинската си стойност" или "преброен по истинските си качества" или "с наистина преброени мигове".Или дори само "истина е( това,което следва - " претеглен" и " предаден").Впрочем вижте,че ТЕКЕЛ УПАРСИН може да се преведе директно чрез българския език.

 Следователно ИСТИНА,КОЯТО НЕМИНУЕМО ЩЕ БЪДЕ,ЩЕ СЕ ДОКАЖЕ е ключовият смисъл на името на древния цар Минос.Какво по-точно и по-страховито име би могъл да носи един неподкупен съдник на човешките дела в царството на мъртвите?


ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА НАД СТАТИЯТА СА ЗАПАЗЕНИ!
ИДЕИ И ОТКЪСИ ОТ НЕЯ МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ САМО С ИЗРИЧНОТО РАЗРЕШЕНИЕ И ЦИТИРАНЕ НА АВТОРА И ЗАГЛАВИЕТО!





Тагове:   минос,   Менес,   Амин,   свмина,   балтасар,


Гласувай:
8



1. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
21.01.2020 00:02
Както винаги, логика, подкрепена със знания! Смъртоносна комбинация за изясняване на неизвестото в живота!
Но мина, има си го като глагол и съществително от него- минало...
Пак се обръщам към френския Думите за минало са други, нямат връзка с мина
Военните мини са съвременни, случайно съвпадение?
Но, има мини ,за въглища, за руда точно така са и на френски! Миньор- също?
Може да е случайно съвпадение, но мините съществуват отдълбока древност .
Не го твърдя със сигурност, просто съвпадението ме заинтригува Ако не беше написала постинга, щях да подМИНА темата ,без да забележа сходството

Одисей в произведението на Омир има приятел, цар на остров Тафос Той има син, направил след войната пътешествие вТъмното море-Черно море Нарича се Ментес необичайно име, според мен не е гръцко
Впрочем, дълги години се чудех защо морето се нарича Черно? В хубаво време няма и намек за Черно!Но единден разбрах Движех се по бреговата алея Бързах, бяха надвиснали плътнич ерни облаци Неволно хвърлих поглед към морето, да видя дали има лодки? И се ужасих Беше непознато, черно море Явно плътните облаци се отразяваха в него и му предаваха цвета си!?
Иначе ,за бояджии, черен цвят се образува при смес на зелено и червено Нередовен цвят е, червеният е основен, а зеленият спомагателен,образува се при смесване на другитедва основни цвята- син и жълт!

Извинявай за отклонението!

Лека нощ!
цитирай
2. milenavarbanova9 - Благодаря,Иване,
21.01.2020 07:35
"Мина" ми през ума понятието "мина"("миньор"),но не зная откога датира самата дума.Иначе копаенето на руда е старо като света.Ментес,според мен, идва от "съзнание",също както "мант" в името на Радамант.
А за Черно море и аз съм се питала защо носи това доста страшно име.Ти,като морски човек,ми разкриваш тази загадка.Не съм го виждала черно,защото съм била там само през лятото,но веднъж го видях зелено.Не приблизително зелено,а зелено като свежа трева,като ширнало се поле.Имаше вълнение,небето също беше странно.Неописуемо красива гледка!
Добро утро и хубав ден!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Благодаря и аз, Милена!,
21.01.2020 19:26
Права си, френският е нов език Наистина, повлиян е от келтите, живели на нашите земи, но все пак!.....

Наситено черен цвят на морето съм виждал два пъти Първият е описаният! И още веднъж, в квартала валеше ,гърмеше, а в морето се къпеха няколко души Бях намерил подслон ,но се притесних за тях Знаех ,че в момента са гръмоотводи На съсед момчето, световен шампион по модерен петобой за младежи, го уби гръм в морето по време на буря! В това време край мен минаха мрадежи,да се къпят Мокър от дъжд не се бои! Казах им да не влизат, рискуват живота си и да накарат и другите да изляза - т грози ги смъртна опасност На бегом отидоха и другите веднага излязоха!

Явно,в стари времена, при бури, на моряците е правело впечатление промяната в черен на цвета на морето Омир в Одисеята го е нарекъл " Тъмното море" Нямам обяснение,защо при него, нашето море, се проявява този феномен? Някои го отдават на сероводорода, но факт е, че се проявява при буря и при черни облаци, надвиснали ниско над него

ХУБАВА ВЕЧЕР, МИЛЕНА!!
цитирай
4. dobrodan - Значението не е едно :),
23.01.2020 10:44
мин, мине, минем - аз, мой, мен :):):). Няма пречка дворецът да е "Мой" - нали е цар човекът - нито лудото човекоядно теле да е "Негово" или Мине, нито "мина за скъпи неща" да се асоциира със значение за собствено притежание и т. н. Може да се употреби и като глагол, "мини пръв", "мини след мен" и така. Думата е налична и в европейските езици, значението не е силно променяно. В "славянските" става местоимение, в немски и английски също, френски и италиански също...
цитирай
5. milenavarbanova9 - Да,мислих и за местоименията.
23.01.2020 16:23
Това е логична посока.Все пак натежа понятието "истина",тъй като е съобразно с персонажа,а също и думата,която съм поставила в центъра на следващата си статия.Местоимението 1л.ед. число обаче е съзвучно с "истина",защото Бог е "Истина".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 775273
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031