Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2019 13:19 - КОЙ Е БОГ САБАЗИЙ? КОЙ Е БОГ ЯНУС? АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 2416 Коментари: 7 Гласове:
8

Последна промяна: 24.11.2019 17:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА НАД ПУБЛИКАЦИЯТА СА ЗАПАЗЕНИ!

В произведението си "Древната Генуа и околностите й",части от която публикувах в мой превод,италианският историк Джулио МИСКОЗИ няколко пъти съобщава за народа САБАЗИИ,чийто главен град е Сабазия Сага(Сака?),днешната Савона.Според Мискози,при  разселването си към северното крайбрежие на Тиренско море,лигурите се оказват непосредствени съседи на сабазиите.Мискози изтъква също,че в района,където по-късно е издигнат град Генуа,още преди идването на лигурите,са живели два тайнствени народа - ветурии и генуати.Ветуриите,чието название Мискози обяснява С названието на колите(колесниците),с които тези хора са се придвижвали( vecturi),но чийто етноним аз разчитам просто като"старите",са пеласги,според автора и са основали първото селищно ядро - Пели - около което впоследствие е построен бъдещият голям лигурийски град.Сведението,съобщено от Мискози,относно генуатите,също звучи загадъчно.Той заявява,че генуатите са автохтони и се наричат "рацени"(разени,расени),което означава свещенослужители на "Янусовото човечество".Свикнала съм да смятам,съгласно установеното в официалната история,че расени е само названието на етруските,но думата лесно може да се свърже  с глагола RASARE - БРЪСНА и в такъв случай  понятието РАЗЕНИ-- БРЪСНАТИТЕ може да се възприеме като названиеие на жреческата каста на определен култ.
Мискози не го казва,а може би не е и стигнал до този извод,но сведенията,които той използва и препредава,ме убеждават,че всъщност генуатите,от памтивека съседи на сабазиите,са идентични с тях и става дума за един и същи народ.Този народ,когото италианският автор загадъчно нарича "Янусово човечество".
Мискози кратко допълва,че Янус е окултен бог,че името му никога не се споменава от страх враговете на генуатите да не го призоват по време на война и че макар той да е основател на Генуа,градът не се нарича Януа(Янова),а Генуа.
Но щом името му е табу,какво тогава означава Янус?
Мисля,че това понятие означава просто "АЗ" - "Я" и в него се съдържа,както себеизразяването на върховния бог,така и изразяването на адептите чрез него,пълното им идентифициране и подчинение на волята на божеството."Аз" на вярващия е слято с божественото "Аз"

Тогава какъв е смисълът на името" на бог Сабазий?
Абсолютно същият,защото означава "себе си" - божественото "себе" и човешкото "себе" като част от божественото.Човешката природа като  подчинена част от божествената.Това название е израз на неизменно присъстващото будно око в действията и помислите на човека,указание,че "Бог вижда всичко" не защото се взира от висините,а защото е вътре в човешкото "себе".

Съботата,която в дълбока древност е била определена като "Ден на Бога",е ден на размисъл и обръщане към "себе си",осмисляне на "аз" и на хармонията или противоречията с Неговото "Аз".
Това е смисълът на понятието "Сабат","Шабат"и първоначално той изобщо не е бил свързан с еврейството.
"Името" на християнския Бог -Саваот - ще рече същото -"Себе си"!

Но ако Янус в зорите на времената е бил "окултен бог"което означава "скрит" и направо"подземен",хтоничен, какъв е тогава Сабазий?
Сабазий също е хтоничен бог в началата на своя култ,който е имал оргиастичен характер  - ярка черта на окултните божества.Но Янус в ипостаса си на Сабазий бързо завоюва небесния свят и принуждава доминиращи те в древността пантеони да го възвеличат като Върховен бог,добавяйки названието му - "СЕБЕ СИ" - към "имената" Зевс и Юпитер.


ОТКЪСИ И ИДЕИ ОТ НАСТОЯЩИЯ ТРУД МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ САМО С ИЗРИЧНОТО РАЗРЕШЕНИЕ НА АВТОРА!






Тагове:   сабазий,   Янус,   сабат,   савона,   сабазия,


Гласувай:
8



1. peperutka - ...? следя те,милена, поздрав...
24.11.2019 17:18
Саваот.. какъв бог е? Христ?
цитирай
2. milenavarbanova9 - Здравей,Юлия,.
24.11.2019 17:37
Така в православната традиция е назоваван Бог-Отец.
Поздрав и приятна вечер!
цитирай
3. krumbelosvet - Не съм срещал
25.11.2019 15:30
как Зевс става Юпитер в Рим.
Поздрави.
цитирай
4. milenavarbanova9 - Зевс си е в Гърция и елинистическите ...
25.11.2019 18:48
Зевс си е в Гърция и елинистическите държави,Юпитер си е в Римската империя.Явно има недоразумение.
цитирай
5. krumbelosvet - О, недоразумение за ГЛАВНИЯ БОГ!!!
26.11.2019 20:53
Ми оти да не пофантазираме малко. Регресия - Юпитер, Йупитер, Жупитер, Жупи-тер, Жупан на Земята (Небесен Жупан). Простонароден произход на върховното име. Май не е ептен невъзможно, щом нема по-определено мнение от "недоразумение"...
цитирай
6. milenavarbanova9 - Здравейте,
27.11.2019 09:43
Исках да кажа,че може би между нас има някакво недоразумение.Сега разбрах мисълта Ви.
Приятен ден!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Е, боговете се водят гръко- римски ...
27.11.2019 11:23
Е, боговете се водят гръко- римски Ще рече ,че на всеки гръцки бог съответства римски-Юпитер на Зевс, Нептун- на Посейдон, Венера- на Афродита, Юнона- на Хера и така нататък....
Имам особено мнение за гръцките богове Че са присвоени тракийски, какъвто очевидно е Дионисий Та и тракийските богове се вместват в гръко-римската класация
Римляните не са наложили гехните богове като единствени ! Напротив, проявявали са търпимост към чуждите богове По тази причина, въпреки ,че Веспасиан е вороятният Христос, даже умирайки се шегува ,че става бог, римляните се противопоставят на християнството! Защото то проповядва монотеизъм, а той противоречи на техните религиозни разбирания

Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774515
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031