Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2019 16:08 - ОЩЕ КАТЕГОРИЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА В ПОДКРЕПА НА ОТКРИТИЕТО,ЧЕ "КАМЪК" И "ПЪРВИ" СА РАВНОЗНАЧНИ. ОЩЕ РАЗСЪЖДЕНИЯ ЗА ИМЕНАТА ПИРЕНЕИ И ПИРИН, АВТ
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 958 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 23.11.2019 17:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
АВТОР: МИЛЕНА ВЪРБАНОВА

В предишните си статии изтъкнах нещо изключително важно,останало незабелязано от досегашните тълкуватели,а именно - КАМЪКЪТ В НАЙ-ДРЕВНИТЕ КУЛТУРИ Е СМЯТАН ЗА ПЪРВИ ЕЛЕМЕНТ НА МИРОЗДАНИЕТО И ЗАТОВА В ТЕХНИТЕ ЕЗИЦИ ПОНЯТИЯТА "КАМЪК"(ПЛАНИНА) И "ПЪРВИ"(ВИСОК,ВИСШ,ВЪРХОВЕН) СА ЕДНОЗНАЧНИ.ВПРОЧЕМ АЗ ЩЕ ПРОДЪЛЖА И В ДРУГИ ТРУДОВЕ ТАЗИ ТЕМА,ЗАЩОТО ТЯ Е НЕИЗЧЕРПАЕМА ЗЛАТНА МИНА.

В двата си текста,посветени на един задълбочен прочит на тракийското понятие "брия",твърдя,че неговият най-древен,първичен смисъл е "камък" и в този контекст,то е синоним на непознатото досега на българските учени генуезко слово pria.Към доказателствата,които изтъквам във въпросните статии,тук ще добавя още някои.

Известно е ,че името на Парвати,възлюблената на бог Шива,означава буквално "планина",макар че смислово се превежда "дъщеря на планината",защото неин баща е Хималайя.

В Сицилия съществува малко селце с име Паравати - "камък","височина" на сицилиански,което е махала(frazione) на малко по-голямото селище Милет и влиза в неговата община.Съвпадението на името Милет с това на древния йонийски град,не е случайно,но не бива да се свързва с гръцки произход.От няколко десетилетия насам,село Паравати нашумя и стана известно,защото там е родена и живяла прочутата италианска ясновидка и лечителка Натуца(Фортуната) Еволо.

Смятам,че българският глагол "правя" произхожда тъкмо от понятието "камък"и вероятно първоначално е означавал "строя"(с камъни).В руския същият глагол "править" значи "управлявам",което е свързано със смисъла на понятието "камък" като "първи".Оттам произлизат и глаголите "fare"(ит.),"faire"(гр.) и пр.като преминаването на "п" във "ф" няма нужда от обяснение.

Известен е митът за героя Пейритой,разказан от мнозина древни автори,включително и от Диодор Сицилийски.Пейритой уговаря Тезей да му помогне да отвлече Персефона,съпругата на бог Хадес, от мрачните владения на мъжа й.Наказанието,постигнало неуспелите похитители, е ужасяващо- те се вкаменяват и остават залепнали на една скала в подземното царство,без да могатв вече да го напуснат.По-късно Херкулес освобождава Тезей,но когато подава ръка на Пейритой,земята страховито се разтриса - знак,че Хадес и Персефона не са му простили - и той остава вкаменен,седнал на камъка.
Смятам,че името Пейритой означава буквално "вкаменен".

На нормандски френски "perriere" означава "каменна кариера".
Шотландското ( келтско)фамилно име Пери също означава "камък".

Думата "кемен" в баския език означава "камък",а в преносен смисъл "твърдост","устойчивост".

А сега внимание:

В своята "География"( кн.II,гл.3,28) Страбон пише:
"(...)Зад тези два залива ( Галатските заливи в Келтика - бел.М.В.),под прав ъгъл на Пиренеите,се простира планински хребет,така наречената Кеменска планина и свършва в самия център на Келтските равнини.."
Това свидетелство отдавна още привлече вниманието ми.
То обаче не указва къде точно е Кеменският хребет - дали това е последната част от Пиренеите около днешния Перпинян или е част от най-южните предмостия на Централния Масив във Франция и по-специално загадъчната Montagne Noire,чието име само на пръв поглед би се превело с простичкото "Черната Планина" ( понятието е многозначно).Най-вероятно Страбон слива всички тези,днес ясно разграничени,форми на релефа,които наистина изглеждат  звена на една планинска верига, успоредна на очертанията на френското средиземноморско крайбрежие.
За мен обаче е много важно това едновременно упоменаване на Пиренеите и на Кеменската планина от древния автор.Възможно ли е имената Пиренеи и Кемен да означават едно и също нещо -"камък"?Нищо чудно,щом древният народ,който е населявал тази област, има в речника си понятието "кемен".
Това,че Диодор Сицилийски споменава за горските пожари,от които Пиренеите носят името си,не е непременно установена веднъж завинаги догма.Ако твърдението му е вярно,тогава колко планини,равнини и долини,в които са бушували горски пожари,би трябвало да се наричат "огнени"?
Има и друг аргумент:
Трудно е да се отрече,че Пиренеите и Пирин носят едно и също име.В такъв случай и произходът на това име трябва да е аналогичен.Как тогава името Пиренеи ще произлиза от "огън" и "пожар",а това на Пирин - от Перун,perwn-to,parwati,скала,камък,планина?
Вярно е,Перун поразява с гръмотевици,но смисълът на името му е ВЪРХОВЕН,ВИСШ,ПЪРВИ - И ПРОИЗЛИЗА ОТ "КАМЪК"."Первам" означава "удрям,бия" ,но не само с гръмотевици - а и с камъни.

Преводът на първите две глави от "Древната Генуа и околностите й" на италианския историк Джулио МИСКОЗИ,ми даде много интересни отправни точки.От този автор научих че най-древното ядро на Генуа е  Пели - столицата на тамошните пеласги,от които произлиза и общественикът Пелий Пелиан,подписал дирижираното от римляните поземлено разделение между генуи и ветурии.
И ето,че,разглеждайки картата на Средиземноморска Франция,се замислих над произхода на името на старинния град Монпелие( със световноизвестния Медицински университет).И се плеснах по челото!Боже мили,та Монпелие - MONTPELLIER  може да означава единствено ВРЪХ(ПЛАНИНА) НА ПЕЛАСГИТЕ!

Откритията бликат непрестанно - самите БЕЛИ БОГОВЕ  и герои отварят очите ни,за да разобличат вековните лъжи за човешката история.

ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ!
ОТКЪСИ И ИДЕИ ОТ ПУБЛИКАЦИЯТА МОГАТ ДА СЕ ПОЛЗВАТ САМО С ИЗРИЧНОТО РАЗРЕШЕНИЕ НА АВТОРА!






 



Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774390
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031