Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2019 23:24 - ПРОИЗХОДЪТ НА ЛИГУРИТЕ , СПОРЕД ИТАЛИАНСКИЯ ИСТОРИК ДЖУЛИО МИСКОЗИ - 2 ЧАСТ,ПРЕВОД : МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 792 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 15.11.2019 18:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"ДРЕВНАТА ГЕНУА И НЕЙНИТЕ ОКОЛНОСТИ"
Джулио МИСКОЗИ Изд.Мондани,1972г

ГЛ.II
ГЕНУАТИ И ВЕТУРИИ

Известно е,че темата,третирана в текста на римската Табула,намерена във Вал Полчевера през 16в. е определянето на границите между генуатите и ветуриите.Римските умиротворители  слагат край на споровете между тези два народа в генуезкия район,определяйки по взаимно споразумение,територията на всеки един от тях - и когато всяко нещо е било измерено,начертано и турено на мястото си,го гравират на бронзова плочка,текстът се подписва и от двете страни и табулата се вгражда някъде на граничната черта във Вал Полчевера,така че да се вижда от всички и да се чете и спазва в бъдеще.
Ето как се появяват имената на двата отколе забравени народа,за които никой повече не си е спомнял,нито в препредавани стари истории,нито в писанията на древни историци.
Действително,ако някой историк,преди откриването на бронзовата табула,бе споменал за генуати и ветурии,критиците щяха да попитат с насмешка и недоверие откъде е измъкнал тези две имена и специално това на ветуриите.Но с намирането на плочката, вече всички приемат,че в I в.пр.Хр. в генуезката зона ( genovesato),са съществували два отделни народа - генуати и ветурии.
Какъв обаче е произходът на тези хора?По този въпрос плочката мълчи,защото е логично,че този,който е подписвал пакта,е знаел априори произхода на едните и на другите,но подир двайсет века трябва да разследваме  кои са и откъде идват те.
Да започнем от по-загадъчния народ,т.е.от ветуриите.Те обитават на запад от Генуа,от Сан Пиер д"Арена почти до Коголето и от тази страна граничат със статиелите,което вероятноозначава стелати ( "покрити със звезди"),ате отсвоя страна,граничат със сабазиите.
На север стигат до Волтаджо,име,означаващо може би "древен (vol)прорез (taggiu),т.е.древният прорез на прохода Бокета (...).Но тяхното главно обиталище е Пели - според други -Волтри.Според нас Пеласгийската Пели е столицата на ветуриите ,а че ветуриите са аргонавти -пеласги ни съобщава не само Есхил,в трагедията "Медея",когато с устата на Медея казва на Язон:"Scytas Pelasgis junge"(...),но и историческите доказателства,и топонимите,които са пред погледа на всички ни.
На първо време се смяташе,че етимологията на думата "veturii" означава "най-старите на това място",но думата всъщност произлиза от ветулонии,т.е.тези от Ветулонии,град,който днес се нарича Витербо(...)
Словото ветурии е латинизация,която произхожда от Вейтула или Веттура (Vettura - кола,превозно средство - бел.моя),тъй като тези хора са живели в своите коли по скитски маниер.(издигайкии обаче в центъра на малката си метрополия една нурагска кула),от което произлиза името Ветулонии( днес витербези - жители на Витербо)
Цар Форк е населил острова Кадо-Сене (Cado-Sene),днес Сардиния,с ветулонски колонисти, - оставяйки една част за потомците на лигурите масалиоти - и те издигат тук нурагите.
Пелий Пелиан от Пели,който е подписал текста,определящ границите,гравиран върху плочката от Полчевера,с което потвърждава,че Пели е столица на пеласгите в Лигурия,не е сън или фантазия,а реалност.
Не са били лишени от вкус тези хора,които първи са внесли в Италия изкуството на грънчарството и това се доказва от фалическите вази,намерени в Спина Пеласгийска ( дн.Форли),но освен това са имали и големи познания в навигацията,отправяйки се и усядайки във Волтри,т.е.в най-северната точка на Тиренско море,а също и нюх за откриване на удобни места за живеене,каквото е Пели,което те са предпочитали пред прословутия Ulterium Волтри)винаги измъчван през зимата от трамонтаната ( местен вятър).
Генуатите ,от своя страна са аборигени( автохтонни) и са  рацени ( расени) или свещенослужители на янусовото човечество.Янус(Giano),основателят на техния град,е бил окултен бог,чието име никога не се е споменавало публично от страх,че ще го узнаят враговете на Генуа (Genova) и ще го призоват в случай на война.
Ето защо Генуа никога не е била наричана Януа,въпреки,че нейният създател е Янус,а Генуа или Зенуа,както древните й жители са произнасяло името й - или още по-точно Зена ( Zena).Гласувай:
3
01. milenavarbanova9 - КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ
15.11.2019 00:29
Приятели,моля,извинете ме за ужасните печатни грешки,които блогът фабрикува,те просто не могат да се поправят напълно.
Моля ви,прегледайте отново текста с поправките,които можах да направя.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
15.11.2019 11:34
Изключителен материал!
Страхотно поле за действие имаш! От една страна нагласата за Работа- от друга-познаване на терена, езика и не на последно място- творчески възможности
Благородно ти завиждам
Хубав град е Генуа Имам комичен но и интересен бих казал спомен от нея Търсехме тоалетна и коментирахме с жена ми, да отседнем в първото кафене , по тази причина В това време от входа на внушителна сграда мъж, вероятно портиер, учтиво ни покани Изненадахме се, но приехме Благодарихме след това за услугата, но той каза ,че тоалетните на кметството са свободни за гражданите!?
Както е било на времето в Рим, докато Веспасиан не ги направил платени!

Впрочем , името на Генуа е модифицирано, на италиански е Дженова/Genova/ Вярно, Българин, писмено, с известни уговорки, може да го разчете като Генуа
Запомнил съм къщата на Колумб, впечатли ме и мостът, който малко след посещението , падна Имали сме късмет!

Желая ти успех!
цитирай
3. milenavarbanova9 - Благодаря ти! Текстът наистина е ...
15.11.2019 12:11
Благодаря ти!
Текстът наистина е благодатен с информацията,която дава.Да,Генуа на италиански е Дженова(Genova),но,ако имаш време,прочети края на 2-ра глава.Там се обяснява точно откъде произхожда името и излиза,че правилното е тъкмо Генуа!
Италианците са много толерантни,рядко влизат в пререкания - някога и ние,българите бяхме такива.И днес не само в Италия,но и в Тичино можеш свободно да влезеш в кафене или ресторант,чийто клиент не си - и да ползваш тоалетната.Но италианците си имат други недостатъци - лъжа,подлост,пълзене пред висшестоящия.Уви,българите бързо ги настигнаха в това и май ще ги надминат.Приятен ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 223506
Постинги: 137
Коментари: 997
Гласове: 1044
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930