Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2019 14:18 - "ДУМИ ЗА РОДНИНИ"?
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 1561 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 15.09.2019 19:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  •  Току-що прочетох новата статия на г-н Спароток "Колко древни са българските ДУМИ ЗА РОДНИНИ (...)",публикувана в неговия сайт.Още самото заглавие показва незавидната ерудиция на автора,тъй като в езикознанието не съществува израз "думи за роднини",а примерно "понятия,означаващи роднинство".Но може би с подобно заглавие "народният вожд и учител" просто е пожелал да приземи посланията си и да ги нагоди към сленга на читателската си аудитория.Както винаги "самоукият учен"( немислима словесна комбинация,освен ако не се отнася до някой преродил се Хермес Трисмегист) отправя текста си към най-несведущите и безкритичните,които и този път се мятат по корем,в простернация пред своя гуру.Уви,четейки статията,аз открих само един компилативен текст,основан върху изследванията на автори,някои от които г-н Спароток е благоволил да цитира,а други потапя в оловно мълчание.Темата,която куражлийски ни предлага съименникът(или quasi) на великия Спартак е фундаментално разработена от проф.Петър Добрев и захващането наново с нея изисква НОВАТОРСКИ МОМЕНТ,ЯРКА АВТОРСКА ЗАСЛУГА,каквато не забелязах в тази компилация.Питам се защо тогава самоукият учен държи непременно да публикува подобни популяризаторски текстове(представени,разбира се,като приносни за малозапознатите)?Според мен логиката води към единствения възможен отговор- господинът е в "творческа криза" и лашкайки се конвулсивно от тема към тема,просто симулира продуктивност.А това не е нужно никому ,освен на дрогираните му адепти,които чакат всеки ден слънцето "да изгрее",т.е.да прочетат ново откровение от своя пророк.Не ме разбирайте криво,не отричам заслуженото от г-н Спароток,но съм ужасена от мита за неговата непогрешимост по всички възможни въпроси.
  •    А сега на вниманието на компилатора-езиковед,комуто куцат езиците и на всички читатели,които се интересуват от "думи за роднини".
  •    Не е нужно да преброждаме девет дерета и да носим стомна от десето,щом думата "babbo" -баща,татко - и днес се употребява в Тоскана,пък и в цяла Италия.Тя идва от етруския език и от Лидия,а Лидия е древнобългарско царство,за което съм привеждала множество доказателства."Tata"- тате,тато- и сега се употребява в Южна Италия,в тесен семеен кръг."БАТА"- старши,по-голям - е мъжко име в Сицилия и с него са се кръщавали отрочета поне до средата на 19 в."Тетка" и днес се употребява в много страни на Европа -"tante".В Италия думите suocero,suocera  означават "свекър,свекърва", а "zio,ziа" - не само звуково напомнят "чичо",но и смисълът им е точно този - чичо,стринка/вуйчо,леля (поради свиването в италианския,както и в повечето съвременни езици,на термините,обозначаващи роднинство).Името Тетида,любезни г-н Спароток,не ще рече "тетка",защото произлиза от словото "титан",каквато морската богиня и майка на Ахил ,несъмнено
(продължение вж коментарите)



Гласувай:
6



1. milady - :-)))....даа,интересно, Интернет се превръща бързо в някаква своеобразна секта..
13.09.2019 15:09

"самоукият учен"( немислима словесна комбинация,освен ако не се отнася до някой преродил се Хермес Трисмегист)
цитирай
2. milenavarbanova9 - ПРИНУДЕНА СЪМ ДА ПРОДЪЛЖА ПОСТА СИ В ПОЛЕТО ЗА КОМЕНТАРИ,ПОРАДИ НЯКАКВА НЕУРЕДИЦА В БЛОГ.БГ,поради която текстовете ми се заличават
13.09.2019 15:50
продължение:
...е била.А тъй като титаните са закърмили човешкия род с познание,в италианския език е останала думата "tetta,tette" (бозки),майчина гръд.В сицилианския език и днес е в употреба словото "nenne" (ненки) и още множество думи от домашния,интимен речник на сиканите(секулите),първичното население на острова,чийто език е несъмнено древнобългарският.Аз съм събрала част от тези думи и съм ги предложила на читателя в книгата си "Връх България".
За езиков преглед на произхода на понятието МАТЕР,МАТЬ, мисля ,че просто е несериозно да става дума сред аудитория,имаща и най-слаба представа от лингвистка.Всички сме наясно как е произлязло то и как се е видоизменяло в различните езици.
Да,българските "думи за роднини" са много древни,но за да откриете точните им аналози и да докажете елегантно,че произлизат от прастария ни език,а не са някаква заемка,трябва да станете от стола и да попътувате.Нужна е широка култура във всички области на познанието,която се натрупва още от детска възраст- и която при вас очебийно липсва.Университетската диплома,така презирана от Вас и от Вашите подгласници,също никак не е излишна за този,който гръмко тръби,че какзва"истината,само истината и нищо друго освен истината за българската история"
В заключение бих се радвала,ако поднесете на читателите не преразкази на проф.Ганчо Ценов,акад.Вл.Георгиев и Уикипедия,а текст,съставен изцяло от Ваши приноси- любопитна съм на колко страници ще се поберат.А,щях да забравя - оставете зазъбицата с тоя нещастен Кроват - проф.Ганчо Ценов е човек и също може да сгреши.Името на великия български владетел е било и си остава Кубрат.
П.П. Едва от края на м.май т.г. започнах епизодично да следя публикациите на г-н Спароток.Компилативният им характер ме порази още с първия прочит на първата му статия,която случайно ми попадна.Не съм почитател на подобен тип"историческа книжнина",тя трябва да бъде квалифицирана като предимно популяризаторска,но у нас той се е наложил и толкова много историци и университетски преподаватели правят същото,че вече сме забравили първообраза на истинската историческа творба,създадена,за да ни разкрие ново знание,а не да преповтаря написаното някога.Разбира се,повторението също е нужно,но тогава пишещият обезателно се явява като популяризатор,стига почтено да цитира авторите и трудовете,които използва.Претръпнала,не обръщах повече внимание на характера на писанията на г-н Спароток,докато не ми попадна някаква негова статия,разглеждаща "Именника на българските владетели".В текста си господинът твърди,че:
1.Именникът е автентичен документ.
2.Никъде в Именника не става дума за ханове - хан не е българска владетелска титла.
3.Българската държавност е много по-древна от общоприетата й в официозната история възраст.
4.Всички факти,оповестени в Именника,отговарят на историческата истина.
И всичко това г-н Спароток изрича,без да спомене и дума за за кардиналния труд на проф.П.Добрев "Царственик на българското достолепие",публикуван поне преди 25 години,който отдавна не само доказа същото,но и ребилитира автора на Именника,обвиняван от множество късни историци,че е допускал грешки в имената и годините на възшествие на българските владетели.Ако не знаеш нищо за книгата на този голям български учен,ще останеш с впечатлението,че самоукият господин собственоумствено се е домогнал до такива колосални открития относно един от най-важните документи в българската история.Г-н Спароток свенливо премълчава участието на П.Добрев в изследването на Именника,но затова пък в края на публикацията си мъгляво анонимно му се заканва,бутайки "тия,дето пратиха българите в Памир" в един кюп с радетелите на тюркската и прочее теории.Дали е имало клон от българския народ,който е обитавал подножията на Памир и Хиндокуш и е създал там държава - самоукият гуру засега не може нито да докаже,нито да опровергае.Но етиката,която би трябвало да е задължителна и за самоуките,налага да се отдаде дължимото на един голям труд,върху който стъпваш,а не да го премълчаваш.Аз не съм адвокат на Петър Добрев,макар че с него и съпругата му ме свързва трийсетгодишно приятелство.Самият Петър Добрев никога не е писал догми.Ясно е ,че науката ще се развива,ще се откриват факти и посоки.И ние не трябва му се "сърдим за грешките",а да му отдадем заслужената слава на първия съвременен български учен,който тук,в България,разби бетона на нелепата тюркска теория и доказа арийския произход на нашия народ,извеждайки името БЪЛГАРИН от МЪДЪР,ЗНАЕЩ,ДОБЛЕСТЕН ЧОВЕК.
цитирай
3. dobrodan - Милена, хм-хм... Хе-хе:),
13.09.2019 17:36
ако си по-вътрешна с Павел, я го запитай колко коментара ми е спрял тези дни?
Павел писатель, Павел не читатель! Всичко ви извадих и написах, и какви още неща излязоха... не можеш да си представиш, съвсем честно го казвам.
Ето ти и цитат, че инак е трудно:
"Като съм се заял с латински...време е да гръмнем и една сачма. Патроните...после.
Има такива красиви форми на думата МАТИ. МАТУРА, МАТРИАРХАЛЕН, МАТЕР.
Всички те водят до едно смислово значение - зрял, годен, красив. Корен МАТ.
Добре...В тюрки езика - МАТУР, матурьi. Същото значение. Тук омонимите нямат място.
В руски език - МАТЁРЫЙ, пак същото значение. Заемка от латински? Не.
Сравнете думата PATER. Корен АТА. Чудно добрите за сравнение думи БАТ, БАТИР...БАТЕР....ПАТЕР. После...латините били древен народ?! Кога свариха да занесат тия думи до...тюрките? ОТЕЧЕСТВО и PATRIA са от един и същи тюрки корен АТА, господа. Неприятно, но факт. Думата за МАЙКА в тюрки езиците е АНА. Е...латинската дума, производната...не е сега мястото да я казвам. Вероятно после значението се пренася и върху думата година и става омоним."
И на всичкото отгоре г-на Серафимов се оправдава като ученичка, че имал админ?! на блога си - това е цензура, админ е термин от коренно различна област :) и нямало, видиш ли, вече опоненти :):):) едва ли не...
Куртбат е името, на хиляди години е, не е Креват, Курвар, дори не е Кубрат :).
Ако човек смята, че може да защити виждането си, той го прави - или пък не.
Но да не публикуваш различни от твоето виждане неща... лошо, Серафимов, лошо.. МмммМ!
Случайно или не, в тюркски език думата за баща е бабай, баба. Което "Б" в европейските езици се обеззвучава до папа или дори Папата.
В "Нариман тарих" ще намериш неща, които доста ще ти помогнат в търсенията. Працивилизацията е била реалност. Но... търпение му е майката :)!
цитирай
4. barin - Здравей, Милена. Интересно, че в ...
13.09.2019 18:46
Здравей, Милена. Интересно, че в българския език има думи за очти всички роднини. Само леля може да бъде сестра набащата и майката и се налага уточнение. В други езици съм чел, че нямат толкова думи за роднините и обикновено уточняват след употребата на думата. Що се отнася до количеството на текста на темите- скоро не се е случвало да се отреже част от написаното. Администраторите трябва да го оправят, но тях това сигурно не ги интересува.
Поздрави!
цитирай
5. milenavarbanova9 - Благодаря за коментара,barin!
13.09.2019 19:20
А за текста - не,не става дума за надвишаване на броя на знаците, а за"грешна каптча".Пререгистрирах се и продължава да излиза тая глупост.Не мога да публикувам,не мога да редактирам.Ако излиза нещо,то е на парчета.
цитирай
6. milenavarbanova9 - към dobrodan
15.09.2019 11:11
Извинете,че не Ви отговорих веднага.
То е ,защото трябва да повторя същото,което казах и преди - и което самият Вие сте написали в края на коментара си.Има працивилизация,която е създала понятийната система на днешното човечество.А има и много заемки от арийските езици,които са проникнали в арабския и чрез него - в езика на тюрките.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
16.09.2019 17:47
milenavarbanova9 написа:
Извинете,че не Ви отговорих веднага.
То е ,защото трябва да повторя същото,което казах и преди - и което самият Вие сте написали в края на коментара си.Има працивилизация,която е създала понятийната система на днешното човечество.А има и много заемки от арийските езици,които са проникнали в арабския и чрез него - в езика на тюрките.


Така е турците ползват арабската азбука и нормално е, езикът им да е повлиян от арабите Вярно е , има общ праезик и той идва от Черноморието-най старата цивилизация е тук, документирано е от преди повече от 8 хиляди години

Но няма да се връщаме толкова далече Рим, в продължение на хилядолетие е обединил всички земи на Средиземноморието-Черно море е един дълбок залив на Средиземно море Това е единственият случай ,когато е съществувала една държава около цялото Средиземно море-хиляда години!
Римляните са взели всичко в свои ръце за този дълъг период Арабите са били подчинени на Рим- изцяло Но мисълта ми е , че Рим е законодател и в езика в този период, няма как да е другояче Да, ползвали са този праезик И са наложили и другите да се съобразяват с тях! А не те с арабите
Затова смятам ,че е уместно да се търси за езикови справки латинският
Мое мнение е, разбира се, не е абсолютно!

Хубава вечер, Милена!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774618
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031