Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2019 20:24 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО КОТИС, АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 2676 Коментари: 14 Гласове:
6

Последна промяна: 31.08.2019 08:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  КОТИС - Името,носено от ред одриски царе,с право предизвиква интереса на изследователите.Фактът,че се появява и като име на лидийски владетел,красноречиво говори,че Лидия - със столица Сарди,наричана в най- древни времена Тарна(Търна) - прародина на етруските (стелата в Лемнос) и на волските,е тракийска и дори директно българска земя.Предположенията за произхода на царственото име КОТИС са различни - от име,произлизащо от това на "тракийската богиня Котито" до транскрипция на ГОТИС ( подразбирайки "готи"като идентично с "гети")."Гетики" означава "конници" на санскрит,така че име КОННИК би било подходящо за цар но изписването на КОТИС не оставя никакво съмнение,че не става дума за "ГОТИС" или "ГЕТИС,ГЕТИК".Според мен името на одриските владетели произлиза от КОТ,третия от хекатонхайрите,за които говори Аполодор в своята творба "Митологическа Библиотека",събрала сведения от много древни и недостигнали до нас писмени паметници.Според Аполодор първият истински властелин на земята е Уран.От брака на Уран и Гея се раждат трима колоси с по сто ръце и петдесет глави - хекатонхайрите Бриарей,Гий и Кот,най- силните и страшни същества,създадени някога на земята. Смятам, че прадревното потекло на одрисите и изобщо на тракийските народи, ми дава основание да направя това предположение.Не казвам,че цар Котис I произхожда от сторъкия Кот,а че у одрисите(потомци на исполините,хореи,едреи) е бил жив митът за тези страховити създания - символ на мощ,власт и ужас.



ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ.




Гласувай:
7



1. barin - Познати имена, Милена от тракий...
20.08.2019 21:50
Познати имена, Милена от тракийските монети, които съм имал. Отскоро започнах да се интересувам от произхода и значението им.
Поздрави!
цитирай
2. milenavarbanova9 - към barin
20.08.2019 22:04
Вечно буден и четящ!Благодаря,barin!Приятна вечер!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздравления , Милена!
21.08.2019 00:40
Интересно!
Преди няколко години имах постинг за Ибери и Пиринеи/ на испански/ И сравнения с Хебър и Ебро Отделно за галисийската гаита Трябва да го потърся, темата беше актуална тогава за мен!....
А какво мислиш за имната на Реметалк и Реоскопур- това са последните царе, заедно с Котис на васалното на Рим Одриско царство/ или Сапейско, на името на династията/?

Лека нощ!
цитирай
4. dobrodan - Здравей, Милена,
21.08.2019 10:11
думата "ибер" означава граница, гранична зона или земя; няма общо с посоките на света. Отбелязвам, че имената Соломон, Саломе и други могат да бъдат обяснени само с произход от името Чулман - ще го срещнем и като Сулейман. Името Котис идва от стара пратюркска по произход дума - коту, означава красив, също като котките. На монета с образа на Котис Трети има тризъбец Дуло, лесно се намира и вижда това.
цитирай
5. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
21.08.2019 10:38
Благодаря,г-н Симеонов,
За Раскупор вече съм писала - погледнете предишната статия - за Реметалк имам определена идея,но още не съм сигурна.Чистосърдечно признавам,че не съм сигурна си в трактовката на името Хебризелм,защото разпространеното становище,че понятието "евреин"(отправната ми точка) означава "този отвъд" не ми звучи достатъчно убедително.Имам и други варианти,може би доста по-правдоподобни,но трябва да де проверят.Сигурна съм обаче,че Хебри,Ебро,Хебър,Ибър и пр. са идентични с понятието "евреин - Hebrew",каквото и да означава то.Приятен ден!
цитирай
6. milenavarbanova9 - към dobrodan
21.08.2019 10:50
Здравейте!
Отговорът ми в голяма степен се съдържа в този към г-н Симеонов.Не зная защо тълкувате тракийските и български понятия чрез тюркските езици.Мислех,че с тази ера е приключено.Но в крайна сметка всеки има право на мнение.Поздрави!
цитирай
7. andorey - Нещо за името Европа, което съм п...
21.08.2019 11:26
Нещо за името Европа, което съм писал преди доста години - http://andorey.blog/history/2019/08/21/.960114
цитирай
8. dobrodan - Ако наистина искате да разтълкувате имена и значения на определени думи,
21.08.2019 12:49
няма нищо лошо да погледнете и в тюркските езици :). Не са радиоактивни :).
А, за Реметалк. Милостив, благодатен. От "рехмет". На турски значението е друго:).
цитирай
9. milenavarbanova9 - Благодаря,Андрей,ще я прочета веднага.
21.08.2019 18:39
Благодаря,г-н dobrodan,развила съм устойчивост към радиацията .Но благодаря за податките и указанията.Все пак мисля,че името Реметалк е съставно и смисълът му е различен .
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
21.08.2019 20:46
Да ти кажа, това отвъд или от другата страна има смисъл при името на руснаците И настина е така,те са отвъд лимеса, от другата страна на границата! Има още едно логично обяснение, че става дума за селяни !
Наистина градовете в Русия са строени по- късно от Българите на Велика България- Киев например!

Питам за Реметалк, те са няколко, защото има и Ситалк!
Талк в двете имена не е случайно, явно има смисъл! Търсех в латинския, но освн очакваното талк , няма друго нищо Ре означава връщане назад или повторение!

Спартак е имал ординарец, тракиец-РодоМИР Какво ти е мнението за имената , завършващи на Мир?
Да, мир на старобългарски е бил свят, сега си има друго значение, но важно за съществуването на света
Попадение, има го в тракийския, има го и в Българския Съхранено е и в имената на Първата Българска държава, както и н тези на хърватите Но те също твърдят ,че произхожда от Кубратовите Българи-Маламир, Будимир, Владимир.....

Хубава вечер!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Относно евреите
21.08.2019 21:20
Истински евреи са испанските, наистина
Полските са хазари-родственици на Българите, приели късно юдаизма!
Испанските накрая са изгонени от Испания Това е репетирано многократно в столицата Толедо Когато евреите станат нетърпими, гонят ги отвъд стените на града!След време ги връщат, до следващото изгонване.....
Така ,че има логика в твърдението ти за евреин!

Желая ти успех!
цитирай
12. dobrodan - Дали да се извинявам предварително:)
22.08.2019 00:33
Талк какво е? Говоря, тълкувам, придавам смисъл. В английски talking, в руски бестолковьiй например. Е... В тюркски тел, в английски tell me... И така нататък. Не беше трудно:).
цитирай
13. leonleonovpom2 - Добродан, понеже коментарът ти е ...
22.08.2019 07:58
Добродан, понеже коментарът ти е адресиран към моя, ще си позволя да отговоря
Не се сетих да направя връзка с тълкувам
Но , принципно
Търся връзка първо с латински, после с производните му езици, заради връзката между траки и римляни от преди хилядолетия Не отричам,че може да има връзка и с турския Но тя идва по друга линия и пак чрез траките Има Одрински, Тракийски университет Чиято задача е да докажае, че турците произхождат от траките Те не произхождат от траките, но реално, коренното население на Мала Азия участва във формирането на нацията им И Българи- също!
И виж какъв затворен кръг се създава Те взимат, в езика ,дума от Българите там, която после видоизменена се връща при нас ,тук и ние я приемаме като турска
Има италианска дума taccia- тачча Най общо е-ползвам се с лоша слава Да тачиш някой на Български, би трябвало да се ползва със слава ,но не лоша Но славата участва, макар и противоположна, в двете думи
Или пък право на италиански е порочно учение Може и вако и тако- и право и криво И е така! При нас се е запазил само правия вариант А може би и първоначално е бил само такъв?
Хетският език е разчетен....чрез английският Има огромен писмен материал, но дълги тодини разчитането му било безуспешно Хетите, предшествениците на римляните , а и на нас вероятно Ами не е случайно разчитането
Един приятел издаде сравнителен Българо - английски речник Колкото и да е невероятно, общите думи са хиляди,нямам предвид специалните термини в спорта, техниката....
Затова правилно е да се търси произход, според мен, в много стар, утвърден език, като латинският, който е бил и световен език А след това да се уточняват зваимовръзките Съгласи се, че е меко казано смешно, да се търси произход на латински думи от турския!?

Хубав ден!
цитирай
14. dobrodan - Нямам изобщо за цел да изкарвам турците център на вселената:),
22.08.2019 09:13
просто проследих съвсем набързо връзките на корена тол - тел в няколко езика/езикови групи. За съжаление латинският език има доста много думи, които съвпадат съвсем точно в езиците на тюрките. За справка е книгата на Рафис Салимжанов, никой няма да сгреши, ако я прочете. Английският език е абсолютно еклектичен, реално това е изкуствено създаден език. Горе-долу като немския.
Официално се приема, че от прастария български език са произлезли и тюркските езици. Дали е така, господ знае. Мога да кажа само, че ако е вярно, то тюрките доста са окепазили :) един иначе добър и сложен език. Това обаче не пречи да си правим проверки за думите и в техните езици. Много стари неща се пазят там и тогавашните славянски диалекти също са си краднали здраво и не само думи.
Това от чисто изследователска гледна точка го казвам.
Виж, дали произхождат от траките не мога да кажа, но че балканци са ходили до Китай и Монголия неведнъж мисля, че не можем да го оспорим. Така се зараждат и днешните тюрки. Има в коментарите към последната статия на Серафимов един линк към форум-наука. Любопитно е, че според писалия материала тукашните българи сме кавказци генетично в огромен процент. Е... Да цитирам ли Джагфар тарих с бурджаните на Аспарух пак или да си го преведа целия, че тогава? Естествено е да се търсят стари думи в латински и гръцки, все пак са писмени езици. Пък ако там ги няма, продължаваме, докато се покажат:).
цитирай
15. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
24.08.2019 01:05
Г-н Симеонов,прав сте,че -"талк" в имената на Реметалк и Ситалк е от значение и че е трудно за тълкуване.Вариантът,предложен от dobrodan,уви,не ми се струва убедителен.Все още не съм се спряла на категорично обяснение.А частиците - мер и - мир в тракийските и български имена означават това,което се разбира и днес "мир,свят".
Прочетох с много голям интерес статията Ви за Тимур и репликата на dobrodan под нея.Не коментирах,защото съм невежа в тази тема и зная само най-популярните факти за Тамерлан и сблъсъка му с Баязид.Чела съм и за поразителния факт с "духа на войната". Но май това е всичко.Впрочем неотдавна гледах видео,в което френски изследовател открива почти нелегално,с дрон,гробницата на Чингиз хан,нещо,което монголското правителство е забранило.Текстът Ви е отличен и ще ме накара да се разровя по този въпрос.Най- искрени пожелания за здраве и успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774818
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031