Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2018 18:56 - КАНАРИ И КАНАРЧЕТА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 3013 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 04.06.2019 20:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Произход и значение на името канарии (Канарски острови)

 АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ ( ТОВА Е ЧАСТ ОТ ПУБЛИКУВАНАТА КНИГА "АТЛАНТИ И ЧУДОВИЩА")

За значението на името Канарии има три версии, първите две от които са „надживяни“, „преодолени“, а третата, „задълбочената“, се е циментирала като непоклатима аксиома. Че „Канарии“ не произхожда от „canard”, френското название на патицата, съм напълно съгласна. Че не идва и от разноцветните канарчета, които дълго време са били ценна островна стока, изнасяна за Европа, това също е очевидно – логиката е обратна, думата „канарче“ е производна от Канария. Но, уви, ще се наложи да оборя и такъв авторитет Плиний Стари, който извежда името на архипелага от словото „canis”, куче – общоприетата версия, над която никой повече не се замисля.

Канарските острови са били известни още от древността. За тях са писали Омир, Хезиод, Диодор Сицилийски, Плутарх, Плиний Стари, Птолемей, Помпоний Мела, Сенека. Нещо повече, името Канария е било известно на някои древноримски автори, които са се опитвали да го обяснят. През XIV век. архипелагът е преоткрит от европейските мероплаватели, а по-късно е завладян от испанците, които се отнасят към местните жители с познатата конквистадорска свирепост. Народът, обитаващ от прадревни времена островите Гран Канария и Тенерифе – непокорните гуанчи, високи, руси и светлооки, носители на уникална култура и свободолюбив дух, е почти изтребен физически. Неговите оцелели потомци изгубват своята историческа памет и се смесват с общото население от другите островни етноси и с колониалните пришълци.

 

image


Днес, когато алтернативната история безапелационно сочи Канарските острови като част от потъналата Атлантида, а официозната подло мълчи, гуанчите празнуват триумф постмортем, a името на архипелага гърми в Интернет. Всички се силят да го обяснат… и всички стигат до няколкото известни цитата от „Естествена история“ на Плиний Стари, с които неминуемо се съгласяват. Даже видният изследовател Николай Непомнящий, автор на ерудирания труд „Последните атланти“, посветен на гуанчите, благочестиво се уповава на казаното от римския авторитет.

В книга V от „Естествена история“, разглеждаща Африка, Плиний Стари съобщава, че Светоний Павлин, пръв от римските пълководци, се е добрал до земите оттатък Атлас, „до реката наречена Гер“, „през пустиня от черен пясък, където понякога се появявали изгорени скали. Жителите на съседните на тази планина (Атлас) гори, се наричат канарии, защото като кучета („canis”) ядат част от вътрешностите на дивите животни“. По нататък Плиний Стари добавя, че нумидийският цар Юба II (I в. пр. Хр. ) е извършил пътешествие до „островите на Мавритания“, за които „няма точни слухове“, но „неотдавна стана известно, че те лежат срещу земите на автололите, те са открити от Юба, който отворил на тях работилници за боядисване на тъкани с гетулски пурпур“.

Плиний изброява няколко острова, между които о. Канария, наречен така заради „множеството кучета с огромни размери, две от които били доставени на Юба; там можело да се забележат следи от съоръжения…“. Плиний изброява плодните дървета на благодатния остров и споменава, че Юба е отвел със себе си в Африка кучетата от тази особена островна порода.

Преди да разтълкувам казаното от римския писател относно името на остров Канария, ще отбележа три изключително интересни елемента в неговото съобщение. „Изгорените скали“, които се появяват понякога „в пустинята от черен пясък“, ме карат да мисля за следите от евентуален техногенен катаклизъм, предизвикан от Атлантида. Територията „ оттатък Атлас“ съответства точно на ширината на Канарските острови – част от изгубения континент. Другият интересен за нас, българите, факт е, че автололите, според обяснението на Плиний в същата книга, са част от гетулите, които практически владеят цялото пространство от Либия до Атлас и атлантическото крайбрежие на Мароко, делейки се на няколко, произхождащи един от друг народи – баниури, автололи, несими. Техни царе са Бокх и Богуду, от чието име „Далечна Мавритания“ носи названието Богутиана. Според съвременната историческа наука гетулите са предците на берберите, туарегите и кабилите. Гетули – гети, кабили – Кабиле (Тракия): имаме над какво да се замислим.

 

image

И третият елемент, разбира се, е съобщението за „съоръженията“ на Канария, докато на друг остров от архипелага, о. Юнония, според Плиний, се е намирал „малък храм, изграден от камък“.

А сега за фамозните кучета. Плиний Стари несъмнено е знаел латински доста по-добре от мен, но няма латински падеж, в който от думата „canis” (куче) да се получи „canaris” или  “canaria”. В италианските речници обаче фигурира понятието “cannuri” или “kannuri”, което означава „западноафриканските народи на запад от езерото Чад“. Езерото Чад се намира почти в центъра на северната половина на африканския континент, така че указаната територия подлежи на уточнение. Интересното обаче е, че в италианския език двойното „n“ съответства на “mn” в латинския. И тук на помощ ни идва Клавдий Птолемей („География“ кн. 4), цитиран в съчинението на Н. Непомнящий, който пише: „У Птолемей намираме упоменаване на областта „Ганария“, разположена… на ширината на най-западния остров от канарската група. Там (според Птолемей) са живели племена, наречени „камнурии“, същите каквито са и канариите. Древните автори привеждат названията на народите, живеещи по атлантическото крайбрежие на Мароко: “Canarii, Perois, Pharusiens”. “Ganar” – продължава Н. Напомнящий  - „е родовото име, дадено от западноафриканския народ волоф на берберските племена, живеещи на север от река Сенегал“.

Странно, но Непомнящий не прави основното заключение, че щом според Птолемей понятията „камнурии“ и „канарии“ са идентични, следователно в името на Канарските острови без колебание можем да разпознаем словото „камък“, „скала“, „канара‘, а в древните жители на архипелага – планинци, обитатели на скалите и върховете, защото островите са най-високите точки – планинските върхове - на потъналия континент. Странно, а всъщност няма нищо странно – Непомнящий е руснак, знае думата „камень“, камък, но не му е извесна думата „канара“, за да направи връзката. Оцелелите планинци от Атлантида са се разселели по атлантическото крайбрежие на Африка, не само в близост до Атлас, но и далеч по-надолу – до река Сенегал, естествената граница между днешните Мавритания и Сенегал. Във времената на древния Рим, тя е бележила граничната черта между белите и черните африкански народи и географската й ширина действително съответства на тази на езерото Чад. Но ако потомците на атлантите са смесили с гетулите в областта на Магреб  и на юг от Атлас, то следователно и в цяла Северна Африка – от Атлас до Либия, обитавана от гетулите ( „прадеди на бербери, туареги, кабили“), можем да търсим следи от атлантско присъствие. И ги намираме – в т. нар. Гарамантида, величествената империя, за чиито паметници, покрити сега от сахарските пясъци, тепърва ще се говори. Оставяме настрана Египет, тази малка Атлантида, чиито начала ако се съди по възрастта на сфинкса, са положени още преди бездната да погълне континента-майка.

Наблягам на свидетелството на Плиний Стари, че не Юба II и придружаващите го нумидийци, са дали името на о. Канария (днес Гран Канария), а са го „открили“ вече назован така, явно с името дадено му от коренното население и произхождащо от местния език. Това, население идентично с гуанчите от Тенерифе, на Канария се е наричало „канарии“.

Ако думата „канарии“, етноним на коренното население на архипелага, е така абсолютно тъждествена по смисъл и звучене, с българското слово „канара“, значи това е изключително важно откритие за нас, българите. Тя не е случайна дума, а името с което се е самоназовавал цял един прадревен народ (смятан днес за потомък на атлантския). Това е термин, който е представлявал неразрешима главоблъсканица за поколения изследователи. Това е езиков сфинкс, чиято загадка не е разбулил самият Плиний. И този сфинкс разкрива сега тайната си само чрез българския език.

Самото понятие „камък“ е ключово за човешката цивилизация, то е еманация на земната твърд, една от четирите основни стихии на Мирозданието, така че словото, с което е обозначено в даден език, също не е случайно. Пълната тъждественост между думите „камъни“ (в българския език) и „камнурии“ (в гетулския или може би дори в атлантския) е много важен симптом за езиково родство.

Твърди се, че езикът на гуанчите - „канариите“ е мъртъв навеки. Ако обаче на Гран Канария и Тенерифе отиде някой български изследовател, който знае какво търси, сигурно ще открие следи от този език – имена на царе, топонимия, надписи в пещерите. Стига, разбира се, да намери пари за пътуването и престоя си, защото българската държава, представлявана десетилетия наред от тъпи търгаши и невежи чиновници, никога няма да му плати командировката.

Засега на флага на Канарския архипелаг, от двете страни на щита със симетрично подредените седем острова, стоят в хералдическа поза две кучета. Грешка на Плиний Стари. На знамето, развяло се над върховете на Атлантида, трябва да се възвисява само една величествена канара – символ на вечността.




Гласувай:
7



1. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
13.10.2018 00:11
Сигурно изхождат от канариус-кучешки, но винаги съм го свървал с канара Но не смеех да го обявя, защото знам какъв присмех ще последва Че всичко е Бъллгарско?!
Сега се замислям върху пропуска си, че не потърсих в тълковния речник обяснението за канара Каква дума е? Въпреки ,че много ,много не му вярвам
Защото в него пише ,че кашкавал произлиза от италианскито каччокавало? Доста се рових по темата Просто съвпадение е Има разлика в технологията, много различен е от нашия кашкавал , а и в пласмента-качета ,на кон и така се продава Дошло името през Румъния? Ами румънците допреди 200 години са говорели и пишели на Български
Чисто Българска е думата -получената каша или кашка от млякото се валя-пресова, за да няма дупки в него, кашкавала ,както в качокавалото
Но как да пребориш нихилизма в Българина ,че е по-долу от другите А е почти обратно!Ами кашкавала се произвежда в земите ни от хиляди години, защо италианците ще му дават име Парадокс? Не, глупост!

Лека нощ!
цитирай
2. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
13.10.2018 10:48
Отново Ви благодаря за коментара и напълно основателните съждения.Спомням си подигравките над Раковски,който бе свързал директно българския със санскритския.А сега това се оказва категорично вярно.
Такива глупешки подигравки аз наричам "плебейски присмех". Но вижте кой свещенодейства в класните стаи,университетските аудитории,министерствата,фондациите?Пълни мижитурки,най-долен плебс.А плебеят се срамува от произхода,семейството,националността си - той иска да ги подмени.Гнус ме е винаги,когато мисля за мерзкото помрачено съзнание на тая пасмина,която подмени българската история и я срина до собственото си равнище.Тя не признава нито открития,нито интуиция,всичко трябва да на нивото на блатото.
Колкото до италианците - и там невежеството и криво разбраният национализъм са заличили истинския смисъл на множество понятия или напълно са ги заличили от речниците,картите и паметта.Сблъсквала съм се със стотици примери,когато вместо да се търси дълбокия корен на дадено понятие,то се замазва и обяснява на две- на три по карикатурен начин,с " подръчни"средства,само и само да се изкара "италианско", макар че те не знаят истинския произход на италианското - сиреч на италийските народи.И пр.и пр.
Канара явно е прадревна дума,определям я без колебание като атлантска,пък да се хили който ще.КанаРа.В българския език " кан","кана" означава "царствен",висш,висок,доскоро у нас съществуваше женско име Кана.Да си спомним градовете Кана в Италия и в Галилея,тракийски и арамейски селища.
Желая Ви приятен ден!Милена
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей ,Милена!
13.10.2018 22:05
Канара-Канасубиги- княз от бога! Да ,близко до ума, стига човек да желае, да го поразмърда!
Много лесно мога да докажа ,че каназ и княз са еднакви думи, и че титлата е наистина каназ!Княз!
Но няма да го направя тук, в блога И едната причина е дори текуща, с днешна дата!

много си права, плебеят не търпи по- добрите от него
Доказва го Кралят слънце ! Думите му съм цитирал и друг път:
" Мен не ме притеснява това, че министрите ми са по-умни от мен!? Те работят, работата е за тях, а славата остава за мен!"
Но той е роден благородник
Началникът плебей не обича по- знаещите и можещи от него Иска всички да са под него Ако е незнаещ, да са по- незнаещи от него! Резултатите са очевидни в такъв нариант-Състоянието на най - малкото- до най-голямото подразделение , което такива " управляват"
За щастие ,имах умна ръководителка, да е светла паметта й! Беше наясно ,че знам и мога и ,че съм необходим В мътните години на псевдодемокрация е получавала множество препоръки да се разправи с мен, защото ще седна на стола й в противен случай! Но не се подведе, знаеше ,че имам други интереси, не управленски
Но малко са такива
Но някой примат на нейно място, първо това щеше да направи! Какво като мога, знам и ме ценят Той пък има власт!

Както един новоназначен директор! Не допусна мое авторско до патент, въпреки ,че по него се произвеждаше продукция за милиони долари за износ В замяна пусна негово, не дало и стотинка и не проработило
Приех го спокойно В условията на демокрация, аз нямаше да съм собственик на патента , а работодателяТ?! Защото ме таксуваха като нещо подобно на роб негов?
Стигаше ми признанието ,което получих преди това, включително и от представители на американска фирма....

Хубава вечер, Милена!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 775004
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031