Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2018 16:00 - ВРЪХ БЪЛГАРИЯ ГЛАВА I. ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ - ПРОДЪЛЖЕНИЕ , АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 2669 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                           (продължение)
И тук стигаме до най-интересното. Всички знаем кой е „хитроумният” Одисей, един от първостепенните персонажи в „Илиада”, твърде често двигател на действието и главно действащо лице в „Одисея”. Той повече от всеки друг древногръцки герой е емблема на гърците, изразител на техния национален характер. Бащата на Одисей се казва Лаерт. Но странно. Лаерт се нарича и един от героите на Шекспир в „Хамлет”, чието действие се развива не другаде, а в Дания. Още десетгодишна, когато за първи път прочетох „Хамлет”, се удивих от това съвпадение, но дълго време си го обяснявах с особения асоциативен начин, по който Шекспир избира имена на героите си, свързвайки ги не със съответната на драмата епоха и народност, а с вътрешната природа на персонажа. Така можем да си обясним избора на името Хорацио, носено от сърдечния приятел на Хамлет – то ни внушава, че носителят му, благороден философ, университетски възпитаник, притежава древни добродетели, необходими за истинското приятелство. Името на краля, Клавдий, ни поставя нащрек – тук нещо куца, някакъв ужасен недъг, грижливо прикриван, ще изплува в хода на действието. Но какво е значението на името Лаерт в контекста на трагедията? То не е смислово натоварено, братът на Офелия можеше да се нарича и другояче, без това да промени нещо в кодираната връзка между етимологията на имената и трагичната фабула. Истината е, че Лаерт е едно скандинавско (по-точно датско) име и това е единствената причина Шекспир да назове с него своя герой. Ето кой е царувал над древната, населена с траки Итака – скандинавецът Лаерт, а след него и син му Одисей. Римляните, потомци на троянците, са наричали Одисей Улис и като махнем наставката „с”, остава един гол, очебиен, видим от всички страни Уле. Скандинавецът Уле, пришелецът Уле. Уле, който открадва снежнобелите коне на тракийския цар Рез и убива законния им притежател, Уле, чийто върховен подвиг е измамата с Троянския кон. Уле, гръцката марка, един лукав плебей, чийто комбинативен, авантюристичен дух безспорно му помага в оцеляването и издигането, най-вече в средата на една благородна древна култура – тракийската – която не очаква коварни удари и трудно може да им отвърне. Явно, имало е нещо гнило в Дания, но то, за зла чест, е дошло при нас. Фактът, че Омир в „Илиада” и „Одисея” налага потракийченото му име „Одисей” е още едно доказателство за тракийската народност на най-великия поет на всички времена.

И като капак името Йо, носено от прочутата нимфа, прародителка на гърците, е скандинавско женско име, а като мъжко собствено име то съществува и днес в Дания.

Често съм се питала откъде е дошло това неблагозвучно име „Гърция”, „гърци”, щом самите те се наричат „елини”. Сега съм убедена, че то идва от „грак” – „graec” – „грек” (дифтонгът „ae”), думата, с която древните тракийци не само са оприличили на „грачене” неразбираемия говор на завоевателите, но и са определили като налитане на ята гарвани, като бич божи, техните нашествия. По законите на българския език Graecia се е превърнала в Гърция.

 

 

 

 

Споделих аргументите и находките, на които се натъквам при обикновен, читателски прочит на „Илиада”. Убедена съм, че при внимателен изследователски анализ могат да бъдат разкрити много повече истини, подкрепящи моята теза. Това важи и за цялата теория, че не гърците, а тракийските народи са истинските създатели на най-древната и велика цивилизация в Европа. Доказателства в подкрепа на тази теория са купища, противниците й разчитат само на инерцията и невежеството. Ще се очертае и страшната трагедия на траките: те не само са били поробени, но поробителят им се е подписал под тяхното наследство и то хилядолетия наред носи неговото име. Едно плагиатство с планетарни измерения. По същия начин, подир някой и друг век, ако човечество все още съществува, то ще си въобразява, че културните паметници, намиращи се на територията на днешна Турция, са плод на турския творчески гений.

Афоризмът, приписван на Абрахам Линкълн, гласеше, че малко хора могат да бъдат лъгани много време, много хора могат да бъдат лъгани малко време, но много хора не могат да бъдат лъгани много време. Изглежда, че Линкълн се е излъгал.

Ние, българите, приличаме на човек, който се събужда след нападение – получил е амнезия, не знае кой е, документите му са откраднати, самоличността му – отнета. Защото крадецът е търсил тъкмо тази харизматична самоличност. Приличаме на сираче, чието наследство е ограбено, а грабителят, настанил се в бащиния му дом, постоянно му натяква, че го е приел на своя сметка, че го търпи и хрантути. Нещо повече, представя се за негов наставник и му дава уроци, насочени към пълно заличаване на идентичността. Защото гърците по-целенасочено от турците и във всички случаи много по-дълготрайно от тях разрушават спомена за българското минало. Да си помислим колко доказателства и документи са могли да унищожат само в петте века на турското робство, когато са имали върховенство над нашата църква. А в двайсет и пет века?

Надявам се, че тази антична трагедия на забравата е стигнала до последния си акт и финалът й вече настъпва. За съжаление, през последното столетие тъкмо официалната българска историография, въплътила всички наши национални комплекси, отдалечаваше този финал. Спомням си една конференция, от трибуната на която Вера Мутафчиева, професор-доктор по история, известна писателка, наследствена интелектуалка, дъщеря на виден византолог, отбелязваше защо в Средновековието българите прикачвали на гърците епитета „коварни”. „Защото – каза тя – умният изглежда коварен в очите на глупците.” Уважението ми към тази личност тозчас изчезна. Готският историк Улфила определя българите като най-доблестния народ на земята наред с готите, а „коварен” в очите на доблестния означава „подлец”. И нищо друго.

 

 

 

Беше малко преди Коледа на 2009 година. Пътувах в един от вечните натъпкани емигрантски автобуси за чужбина. Моята непозната съседка извади от чантата си смачкана изрезка от вестник и мълчаливо ми я подаде. Беше речта на Г. Папандреу, произнесена при едно от първите вълнения в Гърция, свързани с невъзможността й да върне многомилиардните си заеми. Това не беше икономическа или политическа реч, тя се бе изродила в ледена гавра с България, пълна с толкова злост и презрение, че потреперих. Хилядолетни бездни се раззинаха пред мен. В заключението й гръцкият първи министър възвестяваше скорошното ни изчезване от лицето на земята.

Ние не трябва да се принизяваме до неговата омраза. Трябва само да го разочароваме.

 
Гласувай:
7
01. germantiger - ...
16.07.2018 20:42
Лаертовци има няколко при Гьоте - не се шегувам

Всички са българи - ПО СВЕТА, не просто в някакъв ареал или континент!

ВЪОЩЕ ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ/ако го е имало ПРЕДИ 13,7 МЛРД ГОДИНИ ДАЛ НАЧАЛОТО НА ВСЕЛЕНАТА/макар и спорно Е ВСЪЩНОСТ ВЗРИВ НА БЪЛГАРСКОТО САМОЧУВСТВИЕ.

Българи са всички БЕЗ - циганите, престъпниците, нагрите и дръпнатите (впрочем четох, че японците също са българи)
цитирай
2. germantiger - ВЪОЩЕ ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ/ако го е имало ...
16.07.2018 21:02
ВЪОЩЕ ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ/ако го е имало ПРЕДИ 13,7 МЛРД ГОДИНИ ДАЛ НАЧАЛОТО НА ВСЕЛЕНАТА/макар и спорно Е ВСЪЩНОСТ ВЗРИВ НА БЪЛГАРСКОТО САМОЧУВСТВИЕ.

Българи са всички БЕЗ - циганите, престъпниците, нагрите и дръпнатите (впрочем четох, че японците също са българи)

Всички сияйни, умни, красиви, благородни, епични и патетични герои СА БУГАРИ

Всички престъпници, незабележими хора, долни, мерзавци/русизъм са небългари

Без съмнение !

Бах, Беетовен, Вагнер, Кант, Гьоте, Шиллер са вулгари

Няма крале и КАНцлери има само кан Фридрих Велики, кан-кан Бисмарк и сие
цитирай
3. milenavarbanova9 - към germantiger
16.07.2018 22:13
Съвсем не съм обидена.Даже благодаря на Вашия птичи аватар от името на моя анадолски аватар.
цитирай
4. germantiger - Света не започва и не свършва с ко...
16.07.2018 22:29
Света не започва и не свършва с конската опашка

за аватарите - едни се реем като орлите високо, други сте в Анатолия/анадола или делиормана
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!Възхищавам ти ...
18.07.2018 16:37
Здравей, Милена!
Възхищавам ти се!
Наистина има и логика, и достоверност в написаното от тебе!
Гърците носят име, дадено им от нас
Ако примерно нашето "Грък" идва от грекос, излишен труд е, наистина Няма проблем да си ги наричаме греки и държавата - Греция
А, но в обратното има проблем!
Как да напишат и изговорят грък?
Така, че ясно е ,че грък предхожда грек! И производната е " грек", а не "грък"
Те и унгарците ни са задължени в това направление! Наричат се "Магьяр", но официалното име на държавата е Унгария-от Онгурия!

Желая ти успех!

Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 142970
Постинги: 102
Коментари: 735
Гласове: 799
Архив
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031