Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2020 10:32 - Историята е 'приказки'за 'лека нощ'..или,Наука,или..аз бъркам!?
Автор: fun1001 Категория: Тя и той   
Прочетен: 1802 Коментари: 8 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

  Решавам, да прокоментирам..този пасаж.../поредният хИстор.патос )))

/ http://hranislav.blog.bg/?month=5-20&day=11

Да се появиш на картата на света след 5 века тирания, след 5 века потисничество и геноцид не е шега работа и не всяка народност би се справила, не всеки би устискал. Големи сме по оцеляване. И не само да се появиш, но да започнеш с бързи крачки да наваксваш пропуснатото, та чак в началото на 20-ти век да те сравняват с японците и германците... България през 1878 г. е възкръснала не за пръв път като феникс из пепелта!

Народът ни има дълбок корен и явно сериозна небесна подкрепа. България и българите са един от стълбовете на човешката цивилизация, казано и без капка преувеличение!

следва :DW

Турското робство - вечното оправдание за провалите

"Турско владичество", "робство" или "съжителство"? Скандалът...


Какъв е бил животът на българите в Османската империя?

Към края на османската власт България е сред най-развитите части на Османската империя, раждаемостта е рекордно висока, а българските занаятчии просперират. Още факти за тази епоха откриваме в мащабно изследване.

Между 15-и и 18-и век общият брой на селищата в българските територии почти съвпада с броя им в съвременна България - около 5 500. Броят на градовете през османската епоха е около 80, като в тях живеят над 10% от населението. За да се увеличи броят на данъкоплатците, а покрай това да се повишат и приходите за хазната, османските власти провеждат активна демографска политика - независимо дали става дума за християни, мюсюлмани или юдеи, обяснява доц. Мучинов. В началото на османското владичество Истанбул разселва преселници от Анадола в Лудогорието и низината на Марица, които са стратегически за сигурността на империята. С течение на времето обаче този поток рязко намалява. Постепенно той е заместен с обмена на население между османските територии, Русия и Австро-Унгария. В България се установяват около 300 000 кримски татари и групи северокавказци, приели исляма. Приблизително същият брой българи-християни бягат към Русия и Австро-Унгария по време на войните между империята и тези две християнски монархии. Малко известен е фактът, че силното обезлюдяване на Източна България вследствие на руско-турските войни през десетилетията преди Освобождението подтиква Истанбул да предприеме кампания за завръщането на избягалите в Русия и Влашко българи, на които се обещават данъчни и други привилегии. В епохата на своя разпад империята просто не разполага с достатъчно демографски ресурс за презаселване на обезлюдените краища с мюсюлмани.

Възходът на българските занаятчии и търговци

sledva / 2 

 




Гласувай:
7



1. dobrodan - Османско владичество мисля, че е най-правилният термин.
03.06.2020 10:46
Поданици сме били, не роби. Има разлика, нали?
Далеч не всичко е вървяло гладко, по мед и масло.
Но, това е историята. Този период от нея не е за възхвала, така е. Обаче роби.....е, не.
Винаги съм се питал....ако бяха ни завладяли гърците....или сърбите....или русите.....щеше ли да остане името "българи" изобщо?
цитирай
2. fun1001 - ..даа, бих казала- 'взаимоизгодно съжителство"..
03.06.2020 11:36
Щелиян Щерионов: Историческа демография на България,
Издателство на БАН „Проф. М. Дринов“, София, 2019 г.

Българското население нараства с 1 милион

През целия период на османското владичество българите-християни са преобладаващата етно-религиозна общност в границите на автономната Българска екзархия, утвърдена със султански ферман. През по-голямата част от този период темповете на демографско нарастване сред българите-християни превишават съответните показатели за поданиците на султана, изповядващи исляма. В стопанско отношение България дори е сред най-развитите части на империята, а качествените и много ценени стоки на българските занаятчии и земеделци намират широк прием не само на обширните османски пазари.

В периода непосредствено преди падането на България под властта на османските завоеватели българското население възлиза на около 1,4 милиона души. Непосредствено след Освобождението българите-християни в Княжество България и Източна Румелия са около 2,4 милиона души. Както сочат многобройни документи и анализи на епохата, раждаемостта сред българите-християни е по-висока от тази сред мюсюлманите. Към средата на 19-и век тази раждаемост достига годишно 53 новородени на 1000 души население - рекорд в цяла Европа. Разбира се, това немислимо в днешни времена равнище е вид компенсация на изключително високата детска смъртност.
цитирай
3. fun1001 - ще си прехвърля комента.от гет..тъкмо е по Темата..)
03.06.2020 11:44
добродан, е перфектен в логиката си)) поздрави!!

Имам сериозни основания да смятам, че една от основните цели на религиите е да разбият българската държава (хазарите също са българи, както и владетелите им)...
Двете големи български държави продължават да си помагат....но вече не е същото.

Разбираш, нали?/////Извинявай, но това третото не го разбрах .../////

Постинг: „Как да я обичам точно тази Русия, а ? ...
Автор на постинга: getmans1
цитирай
4. eva666 - 5,5 млн. бУгари = 6 млн. истЕрици )
03.06.2020 13:57
Купете си..5-6 книжки, и седнете, първом,да почетете..
само, с интернет, не става...
напр.за начало- няколко Тома Български Хроники, Стефан Цанев..

не знаете,кои са юдеи и хазари, симити и славяни, ама чепкате..вълната @ патрЕоти, с парашутни гащи..
също,като..онези..'вярващите"...и 'чудесата' на бога )))..
това е примитивно и..нелепо..в 21в!!
без Знание, и поЗнание, няма Мъдрост и Истина..

цитирай
5. barin - Историята е точна наука, Юлия. Н...
03.06.2020 15:11
Историята е точна наука, Юлия. Някои я интерпретират и разсъждават условно, използвайки'ако", "би могло" и 'може би". Мисля, че робство е силно казано, по-скоро съм склонен да приема Османско владичество. Освен това според мен не е било 5 века, а 4 и половина. Падането под османска власт го датирам 1422 г. по- точно след 17 септември, когато умра Константин II Асен. По-подробно след няколко дена може при желание от твоя страна ще ти пиша съобщение за доводите ми и документите, на които се базирам.
Поздрави!
цитирай
6. fun1001 - барин, благодаря за'безСтрастният'комент.особено,ми е ценно, че 'излиза' от твоите уста)
03.06.2020 18:29
barin написа:
Историята е точна наука, Юлия. Някои я интерпретират и разсъждават условно, използвайки'ако", "би могло" и 'може би". Мисля, че робство е силно казано, по-скоро съм склонен да приема Османско владичество. Освен това според мен не е било 5 века, а 4 и половина. Падането под османска власт го датирам 1422 г. по- точно след 17 септември, когато умра Константин II Асен. По-подробно след няколко дена може при желание от твоя страна ще ти пиша съобщение за доводите ми и документите, на които се базирам.
Поздрави!


пп.
аз съм лаик,любител.. не съм историк, но, това не ми пречи,да имам..
точни анализи и преценки..
Не харесвам,да се 'набъркват'..'чувства', емоции
разбираш ме ,усещам.)
науката, е Наука, а,"любовта"...фикция ) още,повече--националната..
против това съм.../ и това е Константна в моето житейско.кредо
....поздрави..
цитирай
7. milady - hranislav.blog.bg...Защо,замълча, 'младият разгорещен колега)
04.06.2020 19:41

Народът ни има дълбок корен и явно сериозна небесна подкрепа. България и българите са един от стълбовете на човешката цивилизация, казано и без капка преувеличение!/

Българите сме..по целият Свят...
още повече...Ние,си мислим, че Света ,е създаден за нас..
Патриарх Енодий, „Похвално слово за крал Теодорих“.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fun1001
Категория: Тя и той
Прочетен: 1553761
Постинги: 1175
Коментари: 8883
Гласове: 1559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031