Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2020 13:45 - КОГА ПАК ЩЕ СТАНЕМ ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ.Мерките,които Швейцарската Конфедерация е приела за справяне с кризата,предизвикана от коронавируса
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 1897 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 30.03.2020 14:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 По данни на swissinfo.ch,публикувани в 19.00 на 29 март 2020 г.

14 894 - положителни за коронавируса ( докато ген. Годжи използва неправилно медицинския термин "заразени",нещо съвсем различно- б.М.В.).

300- починали
280- болни в тежко състояние

Най-засегнати кантони - Тичино,Во,Женева и Гризон ( Гриджони),защото са гранични.

Мерки,приети от Съвета на Конфедерацията - Конфедерационното Правителство,на 23 март:

- Разрешава на правителството на кантон Тичино временно да спре дейността на сектор "Строителство"(до 5 април).
Разрешава му да предприеме мерки и за временно затваряне на други - неосновни - икономически отрасли,ако по-нататъшната обстановка го изисква.
Всички останали кантони трябва да представят подробни и строго мотивирани молби - в случай,че решат временно да преустановят дейността на някои икономически отрасли - на вниманието на Съвета на Конфедерацията,който внимателно ще ги разгледа,преди да ги отхвърли или одобри.

- На 6 март е взето решение за забрана на събирането на групи от над 150 човека на открито и в закрити пространства.С напредването на епидемията,тази мярка в Кантон Тичино е заменена с пожелателен призив към гражданите да останат по домовете си.Тази седмица предстои да се разгледа забрана на гражданите да напускат домовете си до 5 април .

- Маски,защитни облекла,дезинфектанти и пр. са напълно осигурени.С маски трябва да се движат само болните ( от простуди,друг вид грип).На заболелите от коронавируса и техните близки е наложена карантина.В магазините хората влизат един по един,получавайки номер.Трябва да се спазва дистанция от 2 м.между хората.Засега болничните легла са достатъчни.

- Швейцария почти затваря своите граници ( в този параграф са изброени случаите,в които преминаването се разрешава или забранява).

ЗА ДА НАМАЛИ МАКСИМАЛНО ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПОРАЖЕНИЯ ОТ КРИЗАТА, ДА ГАРАНТИРА РАБОТНИТЕ МЕСТА И ДА КОМПЕНСИРА ЗАГУБИТЕ НА МАЛКИТЕ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, СЪВЕТЪТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА В БЕРН, ПРИЕМА НА СЛЕДНИТЕ РЕШЕНИЯ:

- Работодателите да внасят молби за редуцирано работно време на своите фирми,за да се избегнат каквито и да било съкращения.Заплатите ще се изплащат в цял размер.За целта Конфедерацията отпуска 12 млд франка на 12 март и 30 млд франка на 20 март - общо 42 млд франка за да бъдат отпуснати:

* бързи заеми на фирмите в размер на 10 процента от  годишния им доход с 0 процента лихва.Заемите с максимален размер 500 000  франка ще се получават в рамките на един ден и ще се връщат от фирмите в период от 5 до 7 години.Този вид заеми изцяло се гарантират от Конфедерацията.

* Заемите с максимален размер 20 млн франка ще се отпускат с лихва 0,5 процента,щще се гарантират 85 процента от Конфедерацията и 15 процента от банката.За тяхното отпускане е необходим повече от 1 ден, но те пак се вписват в категорията "бързи".

- От обявяването на мерките досега 51 000 фирми са подали молба за преминаване на редуцирано работно време.Това е равно на 656 000 работници и служители или на 15 процента от работещите в Швейцария.

- Безработните запазват досегашната си издръжка.Премахва се изискването за представяне на т.нар. таблици,в които безработните трябва задължително да вписват месечните си търсения на работни места,доказвайки търсенето с печати на фирмите,които са посетили,за да кандидатстват за работа.Тези таблици се представят в бюрата по труда и педантично се изследват от техните служители.Това е специфична особеност на швейцарската социална система,която не позволява на безработния да имитира търсене на работно място - б.М.В.

- Временно се премахват лихвите за забавено изплащане на сметки,такси и данъци ( като никой не губи работата си и заплатите се изплащат в пълен размер б.М.В.)

- Конфедерационният Съвет ще заседава два пъти седмично - в сряда и петък ( т.е. заседанията на Централното правителство стават по-чести в условията на кризата - то не делегира властта на никакъв "щаб", който е съмнителен от законова гледна точка и който гражданството никога не е избирало и упълномощавали - б.М.В.)

Ресторантьорският и хотелиерският бизнес,основен за Швейцария,в който е заета армия от стотици хиляди сезонни и постоянниработниции, търпи най-големите загуби.От началото на епидемията досега доходът в този бранш се е снижил с 20 процента. Тъкмо обратното, в селското стопанство,което властите оценяват като първичен,базов,сектор, развитието и поръчките скоростно се разрастват.
Е,да но това е страна,която запази селското си стопанство,макар че географските и климатични условия не са много благоприятни.
А какво ще ядем ние,когато световната върхушка,чийто жалки марионетки са Боко и неговия фамозен ЩАБ,реши да ни кръцне вноса.Впрочем една напълно разорена от нечувани кражби страна като нашата и без друго ще се озове пред ГЛАДОМОР - най- много в рамките на месец.

Ще станем Швейцария на Балканите,ама по-късно - както го предрича Слава Севрюкова - преди това трябва да оправим сметките си с еничарите.





Гласувай:
7



1. didanov - здравей Милена в някои аспекти
30.03.2020 14:36
швейцарците закъсняха в сравнение с австрийците, но общо взето мерките са идентични. Кога според Швейцария се очаква пика на заразата?
България не може да сравнява с бюджета на Швейцария, но направо е смешно да се предлагат кредити на българите вместо полугодишни отсрочки по кредитните задължения. НО общо взето мерките за възпиране на заразата в БГ са по-ефективни от тези на швейцарците, макар и икономически убийствени. Поздрави
цитирай
2. didanov - според мен се задава една гладна година
30.03.2020 14:47
и е решаващо да се вземат конкретни мерки в тази посока - защото като свършат продуктите в магазините, а те все някога ще свършат, ще стане страшен и поголовен глад. Защо ли - защото селското стопанство в цяла Западна Европа зависи от гастарбайтерите от Източна Европа - а 80 процента от селскостопанските продукти в БГ са вносни. За пример - в Испания един от най-големите производители една трета от ранната реколта е застрашена, защото няма кой да я обере. С времето ще стане още по-лошо. Не че съм се затъжил за испанските домати, напротив те са ми най-отвратителните, но в България е момента се произвежда много малко за задоволяване на собствените нужди. А има потенциал да изхрани три Българии!! За това, който успее да организира и защити прибирането на реколтата, той няма да стои гладен през есента - това важи за всички държави. За това би трябвало да се организира старите бригади , но на доброволни начела - млади хора, студенти или безработни, които за символично заплащане да подкрепят държавата в тази тежка ситуация. Как това ще стане в условия на карантина трябва да се реши от специалистите. НО мисля, че е възможно.
цитирай
3. milady - ето, това Е Акцента, кой избра набързо този Щаб в БГ..?
30.03.2020 15:43
.......
това, размиване на ОТГоворността,НЕ е случайно,
и е обременено с фалове,и нови проблеми..
многоо важен Анонс, си посочила днес..
и аз ти Благодаря за подробн.инфо, малкият син, и снахата и Боби,са там.
хубав ден ти желая, и нови успехи,милена..)

- Конфедерационният Съвет ще заседава два пъти седмично - в сряда и петък ( т.е. заседанията на Централното правителство стават по-чести в условията на кризата - то не делегира властта на никакъв "щаб", който е съмнителен от законова гледна точка и който гражданството никога не е избирало и упълномощавали - б.М.В.)
цитирай
4. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
30.03.2020 15:58
Е,да заключението на поста звучи невероятно!
Аз се водя по-скоро от прорицанията на една от най-великите български пророчици,Слава Севрюкова,отколкото от формалната логика.Логично погледнато - вече почти са ни затрили,изличили са ни от лицето на земята.Но пък колко неща са се случвали,опровергавайки формалната логика! Кой през 18 в.би казал,че Япония ще стане велика държава? Кой в Ацтекската империя преди испанската експанзия, би твърдял,че шепа конквистадори ще завоюват цял континент?
Днешната наука и целият ни начин на мислене са материалистически,но това ще се промени и то скоро.Ще се види колко прави са били древните да смятат,че събитията в материалния свят следват събитията и предначертанията в духовния.Наложеният катарзис е основен симптом,че нашият земен живот ще се промени - към по-добро,макар че това изглежда невероятно! Напротив,тия народи,които досега са тънели в материално благополучие,ще се озоват на дъното.
Но трябва да го извоюваме,а не да блеем и да се оплакваме,запрени в кошарата,там е работата. Смятам,че България е близка до взрив, българинът търпи и унижения,и липса на свобода,но глад не се търпи.И ето че най- гладната цивилизована нация в Европа,ще помете статуквото,наложено на човечеството. Това не е небивалица,не е бълнуване на луд. Предстоят страшни събития,но трябва да ги посрещнем достойно.И ще имаме достойна отплата.
цитирай
5. milenavarbanova9 - Сърдечни поздрави,Юлия!
30.03.2020 16:10
Сърдечни поздрави,Юлия!
цитирай
6. dobrodan - Поздрави за новата книга първо :),
30.03.2020 22:02
по темата - никога.
цитирай
7. apostapostoloff - А защо да не станем
31.03.2020 19:39
Пакистан на Балканите?
цитирай
8. sidhaarta - АМА ТОВА КОГА Е БИЛО??!!
04.05.2020 00:11
"КОГА ПАК ЩЕ СТАНЕМ ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 768665
Постинги: 327
Коментари: 1801
Гласове: 1891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031