Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2019 13:13 - ПРОИЗХОДЪТ НА ЛИГУРИТЕ , СПОРЕД ИТАЛИАНСКИЯ ИСТОРИК ДЖУЛИО МИСКОЗИ,ПРЕВОД : МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 1813 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 16.11.2019 10:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Уважаеми приятели,
В публикациите си за произхода на италийските народи никога не съм засягала въпроса за ЛИГУРИТЕ,ако не се броят беглите ми бележки за този древен народ,който е населявал и част от територията на днешния кантон Тичино.Лигурите обаче са свързани най-вече с областта Лигурия,която носи тяхното име и чийто главен град през Късната Античност,Средновековието - а и в днешно време е Генуа,славната морска република,съперник на Венеция,родината на принцовете Дориа и на Христофор Колумб.
Уточняването на произхода на ЛИГУРИТЕ е важен за българската историческа наука.Ето защо предлагам мой превод на монографията на Джулио МИСКОЗИ "Древна Генуа и нейните околности"(Antica Genova e dintorni,издателство Мондани),която,въпреки,че е публикувана през 1972г.т.е.преди половин век,си остава най- сериозният и пълен труд върху произхода на древните лигури.Тук предлагам превод със  съкращения на първите две глави:


Гл. I 
ОТКЪДЕ ИДВАТ И КЪДЕ СЕ УСТАНОВЯВАТ ЛИГУРИТЕ В ПРАИСТОРИЧЕСКИ ВРЕМЕНА

Потомци на Либий Херакъл Арнийски,първичните лигури от 1700г.пр.Хр. заемат огромна територия в Северна Италия.Конституирали се в Истрия т.е.в древната Либурния,те се разселват както в Пулия,така и в областта Мисилиота,създавайки обширни колонии.В долината на Арно основават град,наречен Арнизия - днешна Лука,но главният им център несъмнено се е намирал в Паданската равнина и това са градовете Либия( дн.Новара) и Либарна( дн.Аркуата).Действително народът на либатиите ( или либуите) се е установил между Дора Балтеа и Секстия,близо до Колония Аска и именно той се обявява за наследник по пряка линия на Либий Херакъл Арнийски.
*
Алпийските лигури,които някои наричат "планински",както пише Семпроний Тудетан,държат Лигурия от Варо до Магра,но и оттатък,чак до река Арно и до пристанището Ливорно( Либорно - бел.моя),владеейки етруските,наречени апуани.
(...)
Източните лигури се наричат бриниати и заемат земите край град Бриня(дн.Бруняно).Тринкатите населяват долината на Фоино и земята на Борго Фермио.Гарулите,лаевите и лапицините,обитаващи край Фонте(Извор) Лабовие( дн.Фонтабуона),наречена Лаваня(р.деи лаеви) ,както твърди Клуверий,населявали и пространството между Стурла и Лаваня.Лигурите касмонати са с неизвестно първоначално местообиталище,но не е изключено те да произхождат от ретите(rethii) от Вал Камоника,а що се отнася до камолиите,те извеждат произхода си от Бог Амулий,чието име носи цар Амулий,чичо на Ромул (прачичо - Бел.моя).
Велиатите или велейатите,граничели с Клосидио си Ломбардия към Пиаченца.Тук се разполагат и целетатите и цердициатите,обитаващи между Клосидио и Литурбио в Ломбардия,наричана по- късно Галия Тогата (Римска Галия) - и според Клуверий,тъкмо те са дали  имената на Челета и Чердино.От литуатите произлиза името на Борго Литуто.Тернаите и ведиантите се разполагат по р.Таро,а над тях Казеалатите,които основават Борго а Каменели ( име,производно от думата "камък"- Бел.моя) - дн.Санто Стефано д"Авето.
*
Западните лигури обитават оттатък земята на Сабазия(дн.Савона)т.е.след Финале,което е представлявало границата между сабазиите и западните лигури.Тези,които се разполагат в западната част на този участък,се наричат интемилии(Вентимилия),а тези - в западната- ингауни и имат две морски колонии,съответно - Албиум Интемилия и Албиум Ингауния.Вторите,според някои източници,се обявяват също и за алпийски лигури,защото Лигурийските Алпи се простират от Колле (хълмовете)ди Тенда  до земята на Сабазия Сага(Савона),но Полибий нарича всички тях "морски"- от Марсилия до Пиза.Накрая ще спомена и ЛИГУРИТЕ епантери,които се разполагат над игауните.Тит Ливий споменава епантерите като народ,обитаващи Вал д"Ароша(Arroscia),за тях пише и Клуверий.
Оттатък Вентимилия,ЛИГУРИТЕ се простират чак до испанската граница.Лигурите салии обитават областта на Марсилия,а някои историци ги разполагат и оттатък този район,приписвайки им бащинството на Acquesertiae Salijora.
ЛИГУРИТЕ дециати живеят в Антиб и района му.Лигурите осибии - в Борго Осибио - дн.Конс и долината на р.Аеро.
*
Сабазиите са като апуаните,т.е. автохтони,но после и те приемат името "лигури".Апуаните живеят още от Златния век на Яникулския хълм,докато сабазиите обитават Колле Сатурния.Едните са етруски,а другите - сабини.(...)
Отсампаданските лигури се делят на либонии,таурини,статиели,вагиенни,галаси и саласи.
Таурините обитават между По и Дора(...),те са несъмнено автохтони като апуаните,от арийско-яфетска раса,които по-късно стават част от лигурите.Те са основателите на Тауразия ( дн.Торино) и на Тауразия в дн.провинция на Авелино,където римският консул Бебий насилствено откарва 40 хиляди лигури-апуани.
Статиелите обитават териториите между Апенините и река Танаро,където днес се намира град Акуи.Техният произход е сабино-пеласгийски,както показват инфилтрациите на олбиатите(Олбия или Одеса) във Вал д"Орба и близостта им със сабазиите и лангенските ветурии,всички с пеласгийски произход,т.е.от Черно море.Те дават имената на Ланге и Лангаско в генуезкия район и вероятно на предримския път Гранароло,дн.Нагорнището на ангелите,наречено  -"на лангезите".
(...)
Вагиените или багиените(!)живеят между Танаро и По в Беневагиенна.
Саласите - между двете Дори(реки -бел.моя) и се делят на горни и долни,т.е.живеещи във Вал д"Аоста и в Канавезкия район.
(...)
За инсубриите ( нетрезвите?бел.моя),по-добре познати като амброни,се знае,че са обитавали Ломбардия - те са от скитска раса,жестоки хора,ядящи човешко месо,както пише Стефан Византийски.
*
Колкото до самата територия на град Генуа,според сведенията,съдържащи се във фрагментите на Катон,във Вал Бизаньо живеят по левия бряг на потока,лигурите ферезиани,които дават името на р.Фериторе - дн.Бизаньо и на пристанището Фереген.(...)
На десния бряг,според Стефан Византийски,се намират лигурите геноини,от египетски произход,претърпели корабокрушение в 1550 г.пр.Хр.Тяхното местоживеене е Сталеа(дн.Сталиено);Геноа с "о" - както пише Стефан Византийски.
В Генуа- център или Портория,живеят генуатите - Генуа с "у"- автохтонно население,зенуати- расени,чието Зена(Zena),пристанище,наречено
Seno di Giano( Янус),се намира между Колле ди Кариняно ( Carr-Jano- Колесницата на Янус- б.м.) и Сарцано (Arx- Jani - Скалата на Янус - б.м.).
Във Вал Полчевера обитават ветулонски колонисти или ветурии от пеласгийски произход.Пеласгийската Пели е един от любимите им градове,както свидетелства  някой си Пелий Пелиан от Пели,който е подписал римската бронзова плочка,намерена в XVI  във Вал Полчевера.
Това са народите,които живеят в предримска Лигурия.Достатъчно е да  хвърлим поглед на географската карта и на територията от Генуа до равнината на По и подстъпите към Швейцария,за да се убедим,че тези древни лигури са се разполагали между Генуа,Либарна,Либия( дн.Новара - бел.моя) и швейцарските Алпи.

 



Гласувай:
4



1. syrmaepon - Теккстът наистина е интересен. ...
19.11.2019 16:18
Теккстът наистина е интересен. Благодаря за труда!
цитирай
2. milenavarbanova9 - Благодаря Ви и аз. Не знам дали сте ...
20.11.2019 20:27
Благодаря Ви и аз.Не знам дали сте забелязали,че има и втора част - също в блога.Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774436
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031