Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2019 17:20 - АФРОДИТА И ВЕНЕРА? КАКВО ЗНАЧИ ИМЕТО НА ЛЮБОВТА? АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 3582 Коментари: 9 Гласове:
6

Последна промяна: 17.09.2019 13:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Афродита Книдска.
Според легендата,самата богиня,виждайки статуята на Праксител,възкликнала:"Къде ли ме е съзрял гола,та ме е изобразил така правдиво?"Говори се,че хетерата Фрина,любовница на Праксител,му е позирала за статуята,но е явно,че скулпторът е въплътил в творбата си и вечния блян за съвършена женска красота,а не само прекрасните форми на куртизанката.
Венера Милоска на Александър от Антиохия.
Тази статуя,сама по себе си обожествена,е ненадминат идеал,с който нито една жена от плът и кръв,не би могла да се сравни.
Колко ли още дивни мраморни въплъщения на богинята,пред които са принасяни в жертва бели гълъби в храмовете й,не са достигнали до нас,разрушени от кървави войни,природни бедствия и посегателства на религиозни фанатици?
Как най-често си представяме богинята на красотата и любовта? Точно като в платното на Сандро Ботичели "Раждането на Венера".Но има и много по-чувсвени картини,от които образът й лее сладострастие.Тя не е богиня на целомъдрието,а на чувственото наслаждение.
Защо обвиняваме Парис?Кой мъж не би й дал златната ябълка?
Животът й на божество триумфално продължава и днес,но "биографичните й данни"са оскъдни.
Аполодор твърди,че тя е щерка на Зевс и Диона.
Друг мит разказва,че е родена от морската пяна на остров Кипър.Представете си този блажен остров в древността,преди да бъде опустошен от човека - девствени лесове,скокливи потоци - заслужавал е името си,което буквално означава кипър,гиздав,с гъвкава снага - като кипарис или като нашия Кипровец ( Чипровци).Един от епитетите на богинята е Киприда - не само указание за родното й място ,но и намек за дивния й стан.
Гръко-римският пантеон ни я представя като съпруга на хромия Хефест(Вулкан),която му слага рога с бруталния хубавец Арес(Марс) - една история за шавлива невяста с налят бюст,кръшен ханш и наперена походка,каквито има във всеки квартал.Тъкмо този пределно очовечен,та чак опошлен образ на богинята,доказва ,че тя не е гръко-римско божество в началата на своя култ.
Овидий,позовавайки се на по-древни източници,възпява любовта и към прекрасния млад ловец Адонис и скръбта й при неговата гибел.
Омир я описва като защитница на троянците и нежна майка на Еней,роден от любовта й с Анхиз.
Афродита,както  почти всички "гръцки"богове,е тракийско божество и само много по-късно е вписана в класическия пантеон.
Това е ясно от името й.
В енциклопедиите пише,че в превод то ще рече:"родена от морската пяна".Нищо подобно."AFRO" на арамейски има съвсем прост и точен превод и означава "ЗЕМЯ".Следователно става дума за едно много древно хтонично божество,чието име ще рече "РОДЕНА ОТ ЗЕМЯТА".И ако помислим добре,това е логично: чувствената любов,която тласка две създания едно към друго и вплита в прегръдка,продължаваща рода,мъжа и жената,е земна стихия,проява на земния елемент,макар че в лудостта на страстта,приема формите на небесно видение.
Щом "афро"означава земя,тогава и името на континента Африка има същия смисъл.Напълно вярно.Но земята е ЧЕРНА и оттам произлиза латинското име на богинята - Венус.На латински "venus" значи "черен"и оттам идва названието на кръвоносния съд,носещ черна,окислена кръв -"вена".В латинските езици veneno пък означава отрова (черна).
На италиански Венус е Венере,име,влязло и в нашия език като Венера.Негово производно понятие е глаголът venerare - почитам,обожавам.
Какво разочарование - най-красивата богиня,въплъщението на любовната страст,тази,която в мечтите ни люлее млечно бяло тяло и лъчисти къдри,всъщност се зове "ЗЕМНОРОДЕНА и ЧЕРНА"?!
Не страдайте и не се окайвайте,мъже,а приемете даровете на Афродита като ЗЕМЕН ДАР,най-прекрасният,който може да поднесе нашият ЗЕМЕН живот.

ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА НАД ПУБЛИКАЦИЯТА СА ЗАПАЗЕНИ!
ОТКЪСИ И ИДЕИ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ САМО С ИЗРИЧНОТО РАЗРЕШЕНИЕ И ЦИТИРАНЕ НА АВТОРА И ЗАГЛАВИЕТО!




Гласувай:
6



1. syrmaepon - От Wikipedia
16.09.2019 09:09
Афри е латинско име, използвано за обозначаване на жителите на тогава известна северна Африка на запад от река Нил и в най-широкия си смисъл се отнася до всички земи на юг от Средиземноморието (Древна Либия). [10] [11] Това име изглежда първоначално се е отнасяло до местно либийско племе, прародител на съвременните бербери; виж Теренс за обсъждане. Името обикновено е било свързано с финикийската дума ʿafar, означаваща „прах“, [12], но хипотезата от 1981 г. [13] твърди, че произлиза от берберската дума ifri (множествено число иран), означаваща „пещера“, по отношение на обитателите на пещерата [14]. Същата дума [14] може да се намери в името на Бану Ифран от Алжир и Триполитания, берберско племе, произхождащо от Яфран (известно още като Ифран) в северозападна Либия. [15]
При римското владичество Картаген става столица на провинцията, която след това е наречена Africa Proconsularis, след победата си от картагенците в Третата пуническа война през 146 г. пр. Н. Е., Която включва и крайбрежната част на съвременна Либия. [16] Латинският наставка -ica понякога може да се използва за обозначаване на земя (например в Селтика от Селта, както се използва от Юлий Цезар). По-късният мюсюлмански регион Ифрикия, след завладяването му от Екзархат Африка на Византийската (Източна Римска) империя, също запази форма на името.
Според римляните Африка лежала на запад от Египет, докато „Азия“ се използвала за обозначаване на Анадола, а земите на изток. Географът Птолемей (85–165 г. сл. Хр.) Е очертал определена линия между двата континента, като посочва Александрия по протежение на основния меридиан и прави провлака на Суец и Червено море границата между Азия и Африка. Докато европейците разбраха реалния обхват на континента, идеята за „Африка“ се разшири със знанията им.
Други древни етимологични хипотези са постулирани за древното име "Африка":
Еврейският историк от първи век Флавий Йосиф (Ант. 1.15) твърди, че е кръстена на Ефер, внук на Авраам според Битие 25: 4,
цитирай
2. syrmaepon - Исидор от Севиля в своите Etymol...
16.09.2019 09:10
Исидор от Севиля в своите Etymologiae от VII век от XIV.5.2. предполага „Африка идва от латинското aprica, което означава„ слънчево “.
През 1881 г. Маси заяви, че Африка произлиза от египетската аф-руи-ка, което означава „да се обърне към отварянето на Ка“. Ка е енергийният двойник на всеки човек и "отварянето на Ка" се отнася до утроба или родно място. Африка ще бъде за египтяните „родно място“. [17]
Michèle Fruyt през 1976 г. предлага [18] свързването на латинската дума с africus „южен вятър“, която би имала умбрийски произход и първоначално означава „дъждовен вятър“.
Робърт Р. Щиглиц от университета в Рутгерс през 1984 г. предлага: „Името Африка, произлизащо от латинското * Aphir-ic-a, е сходно с еврейския Офир.“ [19]
Ибн Халикан и някои други историци твърдят, че името на Африка идва от цар Химярит, наречен Африкин ибн Кайс ибн Сайфи, наричан също „Африкус син на Авраах“, който покори Ифрикия. [20] [21] [22]
цитирай
3. milenavarbanova9 - ъкъм сирмаепон
16.09.2019 09:38
Благодаря за изчерпателната информация(в думите ми няма и намек от заяждане).Мисля,че тя в голяма степен не противоречи на казаното в статията.Берберите са древно население,което произлиза от гетулите,народ,твърде сходен с траките.Смисълът на названието Африка не би могъл да бъде толкова сложен ("да се обърне към отварянето на Ка"),защото народите,страните и континентите по принцип носят прости имена,свързани с някой характерен белег - иначе тези имена не биха могли да се запазят в хилядолетията.Някои от сведенията,които привеждате,са в обратна връзка с името Африка т.е.те произлизат от него,а не то от тях.
цитирай
4. krumbelosvet - Ох, тия историци, особено някои от тях
16.09.2019 16:19
Всеки се хваща за това, което е прочел. Особено ако МАЛКО е прочел.
Има у Исус Сирах думите, простете, "По-добре да срещнеш мечка лишена от мечета, отколкото глупец с неговата глупост." Един знаменит професор от МЕИ, казваше "По-добре да срещнеш мечка лишена от мечета, отколкото човек, който е прочел (само) една книга"... Мисля, че тълкуването на milenavarbanova9 е по-обосновано и правдоподобно, без претенции за последна инстанция.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
17.09.2019 08:05
С интерес прочетох материала!
Считам, че в основата на постановката си права!
Сложните неща са винаги устроени на прост принцип Въпрос на досещане е
Именоването специално е обикновено резултат на някакъв белег, който веднага се набива на очи Не търсиш енциклопедии, за да го дадеш Прякорите също Например Максимин Тракиец Как да се тълкува допълнението към името му-прякорът!
Аз например считам ,че и немец е с римски произход Горски човек означава Римляните имат лош спомен от горите и от хората живеещи в тях- в днешна Германия Така ,че не се дължи на това ,че не могат да говорят!
Или пък Огнена земя Тя е по- скоро Ледена или Ветровита, но в първата нощ в протока, на Магелановите моряци силно впечатление направили многобройните огньоне по брега? Въпреки ,че през деня не видели дори един туземец? И хиляди подобни примери
Да ме извинява Сирма, но едва ли академик е кръщавал Африка, да прави такива справки
Има и нещо друго Историята не е точна наука Дори и с датировка в последния век
Бомбардировката в Дрезден например през ВСВ Използвани са термични бомби, хора направо са се изпарявали
Официално са обявени 250 хиляди жертви- повече от Хирошима!? Стигнало се е до намеса на САЩ, заради протеста от това масово убийство и да наредят на Англия да спре бомбардировката на цивилни обекти
Все пак жергтвите са силно преувеличени, въпреки ,че Дрезден е изравнен със земята Били са 25 хиляди, което също не е малко!
Затова има хипотези в историята Има ги и в точните науки, когато нещо е очевидно вярно, но не може да се докаже, поне в момента!
Така ,че не е необходима строгост към хипотезите
Правдоподобно, истинно е твърдението на Милена, така ,че не намирам основание, то да бъде оборвано!

Поздравления за материала ,Милена!
цитирай
6. milenavarbanova9 - Към leonleonovpom2
17.09.2019 08:38
Здравей,Иване,
Благодаря за насърчението и за хубавите думи!
Относно предположението ти,че "немец" означава "горски човек" - какво имаш предвид - " немец" или "германец"?
цитирай
7. syrmaepon - Съгласна съм напълно, но въпросът е защо арамейски ? Същото може да важи и за арамейската дума
17.09.2019 09:55
milenavarbanova9 написа:
.Някои от сведенията,които привеждате,са в обратна връзка с името Африка т.е.те произлизат от него,а не то от тях.


особено, ако действително има племе с такова име. Може би дори трябва да търсим етимологията в африканските езици.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
17.09.2019 14:07
Има такова германско племе- немети, на латински неметес оттук е една крачка до немец
А немус е гора, лес! И от съчетанието на немети и немус ЛЕСНО СЕ ПОЛУЧАВА НАЗВАНИЕТО НЕМЕЦ!
Нали Тилелейските гори са там, точно леса са използвали германците/ а в гори е била цяла Германия/, в съчетание със заблатените пасища да разбият трите Августови легиона , водени от Вар! 10 % от редовната римска армия! Затова Август до смъртта си повтаря- Вар, върни ми легионите!

Хубав ден ти пожелавам!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Продължение... Към Милена!
17.09.2019 14:28
Германи също ,според мен, е с автор Рим
Родствени, братски племена означава
Обърква ме само бог Герман и наличието на Германеа в България- Сапарева баня Впрочем , относно арамейската връзка, която ползваш, град Германеа има и в Сирия Това по спомени
Както и в " О писменех" често се споменава Христова и Сирийска азбука? Описвал съм този момент в постинг ,посветен на книгата, относно автентичносттта и/ че не е късно произведение/ и, че ако все пак не е писана от цар Симеон, което е почти невероятно, тя е резултат на негова поръчка и негов надзор Последната дума е имал той! !Книгата всъщност е отговор- защита на немски свещеник , оспорващ наличието на Българската азбука!
Но това е друга тема!

Пожеламвм ти здраве и успех!
цитирай
10. milenavarbanova9 - Скъпи приятели,
20.09.2019 21:23
Благодаря на всички коментирали статиите ми!Извинявам се,че не отговорих веднага,но бях страшно заета с друг вид работа.Иване,get ,dobrodan и krumbelosvet,благодаря ви ,както за добрите и насърчителни думи,така и за подробните разяснения,над които размишлявам.Ще ви пиша много скоро,както в коментари,така и в съобщения.Желая ви хубава вечер и ведри почивни дни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774766
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031