Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2019 19:43 - БОГ АПОЛОН - ИМЕТО НА НАЙ-КРАСИВИЯ СРЕД БОГОВЕТЕ. АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 2478 Коментари: 12 Гласове:
6

Последна промяна: 13.09.2019 11:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Неведнъж съм признавала каква неутолима страст за мен са имената.Имената на боговете и митологичните герои  са ми скъпи като имената на приятели.Техният смисъл ми се разкрива внезапно,чрез светкавица,в миг на върховно вдъхновение,сякаш самото божество,отегчено да изчаква бавната човешка мисъл,махва снизходително с десница и ми подарява отговора.
  Понякога за разкриването на някое древно име,ми е нужен минимален тласък,случайно слово,което отпушва отколе зарит кладенец и мисълта ми бликва по предначертани канали,нямащи нищо общо с думата или действието,което е дало подтика.
 Този път началният импулс дойде от статията на изследователя Андрей Киряков,който разглежда възможността името на връх Мусала,пораждащо толкова недоволства и спорове,да не е турско и арабско,а тракийско.Според Андрей,Мусала вероятно произлиза от Музала и означава "Връх на Музите",вдъхновяващите персонификации на изкуствата,чийто повелител,бог Аполон,както по всичко личи,е тракийско,а не гръцко божество.За жалост и с извинение към Андрей,на самата мен познатото име на най-високия връх на България,Балканския първенец,винаги ми е звучало нетърпимо грозно и вътрешното  чувство ми говори,че,уви,в този случай наистина става дума за турцизъм,заличил завинаги прежното название на заветната висина.Още повече,че имаме примера с Джебел-Муса(някогашната Абила в Мароко,при Гибралтар),Талат-Муса(Антиливан) и други планински върхове,назовани по същия начин.Явно се отнася за мюсюлманска практика емблематични квоти в териториите,завладени от исляма,да бъдат преименувани с този дълбоко уязвяващ  достойнството на победените,термин.
   Преди години насърчих моя баща да внесе предложение до поредния пишман- президент, Мусала да бъде назован с единственото име,връщащо самочувствието на нашия народ и утвърждаващо го във вечността - "Връх България".Отговор не получихме,но аз избрах това име за заглавие на първата си книга.

   Отклоних вниманието си от конкретната тема на статията на Андрей,но името на прекрасния бог Аполон остана в съзнанието ми.Жицата се нажежаваше,хвърляше искри.Моят юношески идол,вечен образ на мъжката красота обсеби мислите ми.Аполон е богът,на когото всички влюбени жени по света оприличават избраниците си.Той е моделът,до който се домогват най-известните красавци на всички времена.И днес една женска възхвала:"Ти си истински Аполон"кара и най-преситения от комплименти мъж,да се гордее повече,отколкото ако чуе пошлото холивудско клише "секс символ".
   Но бог Аполон,когото познаваме от семейната снимка на Олимп,не е древното тракийско божество.Повелителят на Парнас,заобиколен от сонм музи и харити,е моделиран,за да бъде вграден в класическия пантеон,по-скоро политически,отколкото решигиозен - и има твърде малко общи черти с бога от тракийския култ,от който води началото си.Затова и не вярвам,че името на връх Мусала пази спомена за някакъв тракийски Музейон.Прекрасният младеж с развети златни къдрици,с алабастрово тяло с идеални пропорции и изваян "гръцки" нос,държащ в ръцете си китара,когото виждаме в статуята Аполон (Белведерски) на Леохар или в стенописа "Парнас"на Рафаело в Сикстинската капела,е късна мечта за човешко съвършенство,елинистическа и ренесансова,базирана само върху светлия аспект (Феб) на едно прастаро,сложно и често страховито хтонично божество.
    Изконните функции на тракийския Аполон,син на Лето( Времето)роден на Делос(буквално "дело",творба) - остров,който точно от този момент става неподвижен,са да отмъщава и наказва светотатството и прекалената човешка гордост - най-страшния грях на смъртните.Да си припомним примера със сатира Марсий,когото прекрасният младеж одира жив,задето е дръзнал да се съревновава с него.Но според мен и това е по-късен мит.Бог Аполон въздава възмездие със стрелите,изпратени от прословутия му сребърен лък и наказва човеците с най-ужасната гибел,срещу която няма лек на земята - чумната епидемия.Тъкмо такъв го описва великият Омир още в Първа песен на "Илиада",когато Аполоновият жрец Хриз отива в ахейския лагер "с откуп богат да изпроси от плен дъщеря си любима",но бива обруган,унизен и изгонен от самозабравилия се Агамемнон.В своята безизходност,Хриз се обръща към Божествения Отмъстител:

"О,Сребролъки,ти,който град Хриза закриляш,
браниш свещената Киля,над Тенедос властно царуваш!
Боже Сминтей!

  Хриз призовава бога в най-злокобната му проява на Сминтей - Мишкоубиец,прозвище,което веднага рисува апокалиптичната картина на пълчища заразени мишки и плъхове,който извират от избите и умират по улиците на градовете,предавайки болестта на хората.Явлението е описано от множество писатели,но на-подробно и "научно безстрастно"прави това Албер Камю в "Чумата".Хриз иска най страшна мъст:

"Нека със твойте стрели да изкупят данайците моите сълзи!"

   Бог Аполон,който и без това е постоянен защитник на траките в "Илиада" ,не чака друга покана и тръгва към данайския стан:

"Страшно звънтяха стрелите върху раменете на бога,
както разсърден вървеше,подобен на нощ непрогледна.
(...)
Седна далече от стана и метна стрелата.
Първо поваляше богът катъри и кучета бързи,сетне помете със свойте стрели и войските.
И непрекъснато клади на мъртви нагъсто горяха".

Дори нямам нужда да гледам текста пред себе си,цитирам по памет,понеже още осемгодишна научих наизуст почти цялата Първа песен на поемата,поразила ме като откровение.
Но странно,когато преди три-четири години посетих село Болгаре в Ломбардия,видях параклисчето,издигнато в памет на жертвите,покосени от последната голяма чумна епидемия,вилняла в Европа през 1630 г. - то носеше названието "I morti del Boldraccolo" -"Мъртвите от Болдраколо".Така научих,че потомците на панонските българи,дошли с лонгобардския крал Албоин и основали това и други селища в Северна Италия,са наричали чумата БОЛДРАКОЛО - БОЛЕСТ ОТ ДРАКОНА,от дявола.Кой е драконът и дяволът,пращащ злото,сега няма да гадая,макар да зная,че ще се вдигне вихрушка от въпроси.Важното е,че понятието Бол за древните българи е означавало болест - в случая - най-ужасната.И тъй като ,според вярванията на траките,Бог Аполон в неговата хтонична същност,наказва човеците с чума(Бол),изведнъж се досетих,че името АПОЛО -APOLLO ще рече А-БОЛО - ТОЗИ,КОЙТО НОСИ ЧУМАТА! Име на жесток бог на тайнствените земни стихии,което е почти немислимо за Феб,прекрасния носител на светлината.
  Доказателство,че името Аполон наистина е Аболон-Чумоносец,е фактът,че според мита богът убива  дракона Питон и завладява неговото прорицалище в Делфи,което означава,че изземва и продължава някои негови  страховити функции.
  А-БОЛО - Чумоносецът,който обаче и лекува човешкия род чрез своя син -  бог Асклепий,чието название,според мен,ще рече А-СКЛЕП - ТОЗИ,КОЙТО НЯМА СКЛЕП(ГРОБ),Безсмъртният.

  Известен е древният музикален инструмент "авлос",същият,на който свири клетият Марсий на състезанието,донесло му мъченическата гибел.Авлосът е двойна флейта,която някои автори смятат за изобретение на бог Аполон,но повечето са на мнение,че нейна създателка е Атина.Ето защо отхвърлих този вариант за произход на името на бога (АПОЛО - АВоЛО),смятайки,че чумата е гравирала много  по-дълбоко отпечатък в човешкото съзнание от флейтата.
  

ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА НАД ПУБЛИКАЦИЯТА СА ЗАПАЗЕНИ!

Скъпи приятели,публикувах тази статия с невъобразими усилия.Блогът изтриваше огромни части от текста,редакцията беше невъзможна.Постоянно получавам съобщения "грешна каптча",което е немислимо,регистрирана съм съвсем нормално и при това отдавна.Скоро няма да мога да пиша и ще стана "чукчи читатель,а не писатель".Благодаря за гласовете,макар че ги дадохте при непълен текст - ентусиазмът ви ме радва и учудва.Е,сега,след денонощие на празни опити да публикувам,имате статията пред вас,в цялостния й вид.Благодаря за търпението!
 




Гласувай:
6



1. barin - Здравей, Милена. Помня от курса за ...
07.09.2019 06:02
Здравей, Милена. Помня от курса за планински водачи през септември 2007 г., когато ръководителят Иван Кандиларов каза, че името Мусала не е турско. Обясни го по друг начин, не си спомням точно как. На много хора звучи турско, идващо от Муса, но си мисля, че не е така.
Поздрави!
цитирай
2. milenavarbanova9 - Благодаря, barin! Ако е Мусала е ...
07.09.2019 10:13
Благодаря,barin!
Ако е Мусала е тракийско и българско име,това би било чудесно,защото името на най-високия връх в територията на една държава,има и окултен смисъл.Но стои въпросът:щом е българско,какво тогава означава?
цитирай
3. bezistena - Поздрави, Милена, за неутолимата ти страст към имената и скритата Българска история!
09.09.2019 14:48
Ето какво означава на висшето Божествено сакрално ниво и познание името на свещения ни връх, разкодирано с помощта на

Свещения шифър, който ви разкриваме чрез
Тайната на Свещения Български език http://bezistena/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546:

– първо на преходното ниво пред прага на Божия храм и пантеон, където ни очаква емблематичен Български първожрец:

МУСАЛА=СУЛАМА ± Н (кодировъчен назал)=СУЛАМАН=Соломон

– и сега да влезем в Божия храм със сакралната етимология на името Мусала:

МУСАЛА=МА СУ АЛ=Ма (Богинята Майка) и Иса Ел (Ламя)

култовият Български връх носи имената на Българските Богове Демиурз, познати с най – древно познатите им имена по животинската символика от древно Българския календар от 12 рептилски синонима на змия, змей, ламя..., символика преминала в сакрална херметична хералдическа символика на Божиите генетични потомци от жреческия род Дуло

И още :

МУСАЛА=СУ ЛАМА=Иса Ламя –

Просветете се за истинското сакрално значение и семантика на т. нар. "турцизми" в нашия език, които са свещени Български жречески документи с ориенталско звучение за Българската родова памет и история!

Долу ръцете от Турцизмите, които са свръхсекретни документи със сакрална Българска родова и историческа информация
http://bezistena/history/2018/07/23/dolu-rycete-ot-turcizmite-koito-sa-svryhsekretni-dokumenti-s.1618809
цитирай
4. andorey - Привет Милена, мисля че с теб ком...
09.09.2019 20:06
Привет Милена, мисля че с теб коментирахме нещо, което тръгна от въпроса за името Трещеник - гръмотевици - Бог, после за Месагеница, а оттам и за Мусала. Спомняш ли си случая?
цитирай
5. milenavarbanova9 - към bezistena
09.09.2019 21:37
Благодаря Ви за коментара.Повечето изследователи наистина са на мнение,че Мусала не е турцизъм.
цитирай
6. milenavarbanova9 - към andorey
09.09.2019 21:46
Наистина не си спомням.И те моля да ми припомниш за какво става дума.
цитирай
7. andorey - То и аз не си спомням добре, може и в ...
11.09.2019 10:03
То и аз не си спомням добре, може и в някой друг форум да е била тази дискусия.
цитирай
8. get - - Казвате?
12.09.2019 10:36
milenavarbanova9 написа:

АПОЛО -APOLLO ще рече А-БОЛО - ТОЗИ,КОЙТО НОСИ ЧУМАТА!


Ще ми бъде интересно - какво ви е мнението, за нарицателните прикачвани в древните легенди ... към:

- Zeus + Likajos ... и ...
- Apollo + Pajawo ?

Да не забравяме също, че Илиада(та) е пренаписана и текста й е кодифициран (прераробен/унифициран) от "александрийските елинисти" - някъде около Трети век, преди наша ера?

С уважение!

П.П.
И допълнение с препратка към прото-европейската коренова: *pluno-, *plno- дала в съвременния английски “full”, а в съвременния български ПЪЛ/ен/на/но ... неналична или ако е налична в модерния гръцки, то там звучи - "астенеа" и като "носос" !

Защо ли така имаме налична в българския СТАРО-ГРЪЦКА ДУМА за БОЛЯ-БОЛЕСТ-БОЛКА ... а в новогръцки същата липсва?

- Още веднъж с уважение?
цитирай
9. milenavarbanova9 - към get
12.09.2019 20:05
Pajawo е звуково много далечно от Аполо -Аполон.Богът е изкусен певец,дори според мита,е дарил изкуството на пеенето на хората,има древни автори,които твърдят,че Орфей е потомък на Аполон,но ако ще свързваме името му с музиката,то по-близко е Аволо, от авлос.Но не е така.Много детайли водят към заключението,че името му е свързано с чумата.
А ако имате предвид Пеан като лечител,то пак произлиза от "пея" и отговорът ми е същият.Да,богът разболява и изцелява,но името му според мен е свързано с болестта.Пеан е епитет - като Сминтей.
цитирай
10. get - До 9. milenavarbanova9 - Имам в предвид УПОТРЕБА НА ДВЕ ДУМИ В СЪЧЕТАНИЕТО ?
14.09.2019 15:57
milenavarbanova9 написа:
Pajawo е звуково много далечно от Аполо -Аполон.Богът е изкусен певец,дори според мита,е дарил изкуството на пеенето на хората,има древни автори,които твърдят,че Орфей е потомък на Аполон,но ако ще свързваме името му с музиката,то по-близко е Аволо, от авлос.Но не е така.Много детайли водят към заключението,че името му е свързано с чумата.
А ако имате предвид Пеан като лечител,то пак произлиза от "пея" и отговорът ми е същият.Да,богът разболява и изцелява,но името му според мен е свързано с болестта.Пеан е епитет - като Сминтей.


Аполон(Apolon) + епитет: Pajawo?

След като имаме указание, че Аполон се явява й божество със СОЛАРНА ХАРАКТЕРИСТИКА/символика - то тогава се натрапва че? ... името може(следва) да отговаря на понятието Не-Пълно ... а втората част да отговаря смислово на ПОЯВА(проявен)?
Тоест това име идва да каже на СОЛАРНА СИМВОЛИКА - Непълно проявено//Зимно Слънце = а-не-пълна+Поява!
Защо "не-Пълно", защото имаме частицата "А"- която в гръцкия(стар) придава отрицание на основното действие/я ... ПОЛОН - си е едно към едно, реконструираната и вече от мен упомената прото-Европейска дума, която е налична и в българския - звучаща: "Пълно" - а в реконструираната прото-европейска коренова лингвистите казват, че е със звучение: *pluno-, *plno- дала в съвременния английски “full” ... в български "пълно" ... в античния гръцки "пано"?
Последното "пано"(?) е твърде смущаващо - тъй като не дава обяснение ОТКЪДЕ Е ПОЯВАТА(звучението) в "името" на (а)ПОЛОН?

Като НЯМА НИКАКВА ВРЪЗКА между уж "старогръцкото" ПЕАН(пея/песен) и нарицателното за бога Аполон "Появяващ/Пайаво" ... и още по-странното е, че в НОВОГРЪЦКИЯ НЕ СЕ Е ЗАПАЗИЛА ДУМАТА за "пея/песен"(която в съвремене гръцки, звучи "трагудя") - а е налична в БЪЛГАРСКАТА _ПЕЯ?
Както примерно, се е запазила - както това е станало с думата за ТАНЦ - "хорей(ст.гр.), "хорос"(н.гр.) и "хоро(бг.)?
цитирай
11. milenavarbanova9 - към get
15.09.2019 11:03
Тезата,която защитавате,не е лишена от основания.Но,извинете моята неосведоменост в тънкостите на астрономията,защо "появата" е непълна?Какво означава това?Питам чистосърдечно,без да се заяждам.
цитирай
12. get - До 11. milenavarbanova9 - Въпросът ви е с фундаментален характер - пхоради което би следвало да направя ... ?
16.09.2019 10:40
... препратки, към автори пишещи за ИЗНАЧАЛНАТА АРИЙСКО-ЕВРОПЕЙСКА КУЛТУРА, ОБРЕДНОСТ И ТЕОГОНИЯ, като едни Ж. де-Мюзил, М.Илиаде, Р.Грейвз ... ет цетера, но избягвайки излишна обстоятелственост - ще направя опит за резюме - ако не се получи достатъчно разбираемо - простете?
milenavarbanova9 написа:

Тезата,която защитавате,не е лишена от основания.Но,извинете моята неосведоменост в тънкостите на астрономията,защо "появата" е непълна?Какво означава това?Питам чистосърдечно,без да се заяждам.



Първоначално "АРИЙСКАТА" тоест ДУХОВНАТА КУЛТУРА а от там и КОСМОЛОГИЯ НА ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКАТА НАРОДНА-ЕЗИКОВА И КУЛТУРНА ОБЩНОСТ - не е обежествявала ЧОВЕКОПОПОДНИ(антропоморфни) по своята същност богове-богини а ПРИРОДНИ СИЛИ - с мъжко и женско естество?

Така че, примерно един ЗАМОЛКСИС-ЗЕМОЛКСИС среща се и алтернатовното ЗЕЛмоксис - ИДВА ДА КАЖЕ - (с оглед това което е останало в Българския земеделско и обичаен фолклор(празнуване на земеделско-календарни празници) - Като за: Сува/Сур(о)ва=Млада Бога=Бог Син ... прераждащата и ЗЕМНА на Бог - Форма! Защото и имаме Космична+Соларна?

Което вече в по-късни времена след профанизиране и вулгаризиране на тези изначални ЕВРОПЕЙСКО-АРИИЙСКИ ВЯРВАНИЯ(КОСМОЛОГИЯ) - при едни такива, като: а) елинизма б)юдаизма - добиват а)антропоморфна форма б) отговарят на Син Божий//(помазания)Месията-Цар и водач на "избран народ"(?) - със соларно-хтоничен и постоянно възраждащ се при всеки земеделско-календарен цикъл МЛАД БОГ!

Така че, Сува(съвременно: СИВ, СУРОВ=Млад) в далечни времена е отговаряло на ПОРОДИЛИЯТ СЕ ОТНОВО В МЛАДЕНЧЕСКА ФОРМА - НОВ ЖИЗНЕН-СОЛАРЕН ЦИКЪЛ ?
А в котекста на предходния ми пост - се е изразява чрез а-ПОЛОН//тоест:НЕ-пълно(лен), или още равнозначно на Сува/Сур(о)в ... А СУВАСТИКАТА - знаем, че символизира СЛЪНЦЕТО - в неговия сезонно-земеделски и КАЛЕНДАРЕН ХОД?
А от там Зиус/Зеус/Зевс, просто е несъвършен елино(гръцки) репит-произнасяне на ЖИВ/ЖИВА/ЖИВО - в санскрит звучащо Шива=Живо, от там идва и производна(та) в български ШАВА ... така че, променете една буква само: "Ш" на "Ж" и ще ви стане ясно за КАКВО ИДЕ РЕЧ?

Другата - вече отговаряща на по-късната антропоморфна по своя характер форма, е наричана ДЕО - която в най-старите и запазени форми на изписване е била ТИН/ДИН - отговарящо на съвременното и българско ДЕН/опозитно на Нощ ?) = Светло(!) ... като същото "Жи(в)" уе била допълвана и с епитета "Ликайос" (което гръко-юдеите превеждат, като "кучешки" ?) а в действителност идва да каже на съвременен български - Лъч/ЛЪЧИСТ/ЛИЧАЩ/ЛИЧЕН ... ет цетера?

- Това накратко ... и сами си направете изводите за Нас ?... и за ДРЕВНОСТТА НА НАШИТЕ ВЯРВАНИЯ И ОБРЕДНИ-ТРАДИЦИИ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774466
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031