Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2019 19:46 - ОРЕНДА - ОЩЕ ЕДНО СВЕЩЕНО СЛОВО,КОЕТО СВЪРЗВА БЪЛГАРИ И ИТАЛИАНЦИ. АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 1216 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 30.08.2019 09:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В България понятието ОРЕНДА  е известно не само на специалистите - историци,културолози,антрополози - а  (  и даже в по-голяма степен) на ентусиастите,влюбени в историята,които в последните десетилетия са всъщност моторът на историческото познание.Думата "ОРЕНДА" е позната дори на българския прогимназист ( поне така  беше по мое време),защото е свързана с урока за великата победа на нашия владетел Крум над византийския император Никифор,чието име - по ирония на съдбата - означава "победоносец."Свидетелството за  грандиозната наздравица,която Крум вдига с обкования в сребро череп на побъркания садист,обрекъл на мъченическа смърт младенците в Плиска,които овършава с желязна диканя и заповядал да се дере жив добитъка на българите, е запечатана в българското съзнание като вечен пример за участта,която ще застигне всеки враг,нахлул в Отечеството.Този незабравим епизод ,който днес платените подлоги на българомразеца Дьорд Шорош,използват ,за да обвинят в дивашка свирепост нашия народ и неговия владетел,един от най- великите царе на Европа,е всъщност пример за човешка и държавническна справедливост  - КАТО НЕ ЩЕШ МИРА,НА ТИ СЕКИРА -и вероятно последната засвидетелствана ОТКРИТА демонстрация на древната концепция за ОРЕНДА в междудържавните отношения.
   Тук няма да тълкувам доколко тази концепция противоречи на Христовото учение.Християнските владетели,съвременници на Крум Страшни ,със сигурност са били по-жестоки и по-подли от него, а фалшивата им вяра едва ли им е  вдъхвала по-хуманно от неговото,на езичника,поведение.Целта ми е да изтъкна още няколко смислови детайла на понятието ОРЕНДА и да разгледам разпространението на свързаните с него думи в италианската реч.
  Фините енергии,торсионните полета и различните нива на вибрациите,променящи материята,едва напоследък бяха разкрити от съвременната наука.Явно,висшите касти на древните общества са били осведомени в тънкости за тези явления.Поглъщането на енергията на поразения смъртен враг за древните воини е бил не само начин да увеличат своята,попивайки качествата на убития,но и да не му позволят никога повече да възкръсне ,да се прероди,да се превъплъти или да продължи да вреди от трансцедента.Това е пълно унищожение,анихилиране на противника.Този акт,върховен за победителя и ужасяващ за падналия враг,е създал един специфичен глагол в латинския език(наследник на тракийския) - HORREO- благоговея и се ужасявам, дума с двуяк смисъл,която после е родила еднозначното НОRROR - " ужас,възприето в множество европейски езици.Само в италианския обаче това слово има развита коренова система,а не е единично понятие както във Франция,Германия,Англия и пр.
   Италианското слово,което ме подсети за "ОРЕНДА" е неин омоним и е смислово идентично - това е прилагателното "ORRENDO","ORRENDA" - ужасен,ужасна,като в архаичната реч то е имало отчетлив отенък на благоговение и почит.Старинните италиански думи "orranza,orrare,orrato" - почит,почитам,почитаем,- са свидетелство за това.Такъв е смисълът и на остарелия термин "orrevole",обръщение към старши по ранг и към благородник.Тези старинни понятия са заменени  по-късно с познатите onorare и onorevole(почит и почитаем).В поетичния италиански е съхранен и многозначителният израз ORRIDITA DEI LUOGHI - свещен дух на дадено място.
  Никой италианец,освен неколцина учени, не е чувал словото ОРЕНДА.Но това не променя факта ,че българският и италианският език са два скачени съда,както са свързани и нашите вени,в които тече една и съща кръв.      

ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ!


Тагове:   Оренда,


Гласувай:
6



1. leonleonovpom2 - Поздравления ,Милена!
29.08.2019 21:54
Чудесен, аргументиран материал!
Така е, имаме общ произход! И световен генетик, проф. Карамелли , го твърди
Впрочем, , когато папа Инокентий Трети води преговори с нашия цар Калоян, иска от него доказателства за произход първо и за царска принадлежност Да не е самозванец
И Калоян посочва, че е от рода на Симеон и на Самуил, както ,че предците му са от стар...РИМСКИ род
Папата , в отговор , пише ,че е проверил и написаното от Калоян се е оказало самата истина!
Спорехме с историци, че признанието, според тях е конюктюрно!?Но може ли Калоян рисково да твърди такива неща? Има ли таранция, ако не казва истината, че няма да бъде обвинен в измама
Но Калоян посочва и нещо друго Когато легатите , папските, му казват ,че идват от Рим, градът на героя от Троянската война Еней/ Енеос- Еньо/, с цел да го респектират, той с усмивка отговаря ,че знае много добре с кого е воювал народът му в тази война Легатите са изумени!
Така ,че напълно съм съгласен с финала на постинга ти! С тълкуваниято преди това- също!

Хубава вечер!
цитирай
2. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
29.08.2019 23:02
Благодаря,г-н Симеонов,
Тук вече теренът е бетон,паралелите са стопроцентови и възможността за грешка клони към нула Затова пък печатните грешки са бол,клавиатурата ми напълно грохна и дори не мога да поправям - ако се опитам да го направя,грешките се увеличават.
Историята на Асеневци е забележителна и самото име Асен Белгун казва много неща.Името и произходът на великия Крум - също.Мислила съм да работя над това,но трябват пари,за да се отиде тук и там,трябва свободно време.Някога са ни водили напред колоси,а сега ни заровиха червеи.
цитирай
3. barin - Здравей, Милена. Накрая на темата ...
30.08.2019 22:34
Здравей, Милена. Накрая на темата чета, че българският и италианският език са два скачени съда,както са свързани и нашите вени,в които тече една и съща кръв. Имаме общо с италианците на няколко пъти в историята. На пръв поглед двата езика изглеждат коренно различни, но нали унгарския и финландския са от една група също, а звучат ощре по-отдалечено. Калоян доказва на папата своя произход и на българите категорично. Той дава връзка между рода на цар Симеон Велики, т.е. Дуло и този на Комитопулите на Самуил. Все пак това е още едно признание за българите и техните корени. Победата на Крум Страшни е една от най-величествените в славната ни история. Според мен, а и според историците, които четяха доклади на миналогодишната историческа конференция във Варна той трябва да стои малко над Симеон Велики по заслуги. Основно като аргумент изтъкват, че Симеон загубва обширните отвъддунавски територии, за сметка на новопридобити от Византия.
Аз лично италианците ги преценявам като кекави войници, става дума за след римско време. Добри са в други направления, като музиката и кулинарията.
Поздрави!
цитирай
4. milenavarbanova9 - Здравейте,barin,
31.08.2019 08:07
Сигурно и народите,като отделните хора,се променят.И ние сме били народ,известен с доблестта си,а я ни вижте сега.Но италианците,без да им ставам адвокат,не са най-известни с кулинарията или само с музиката си,а изобщо с големия си усет към изкуството - изобразително,архитектура,дизайн,поезия (да си спомним гения Данте) - и с голямата си емоционалност,все неща,които открояват и нашия народ.Това,че двата народа са единокръвни,се доказа и чрез генетичните изследвания.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774916
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031