Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2019 16:33 - ПРОИЗХОД И СМИСЪЛ НА НЯКОИ ИМЕНА НА ТРАКИЙСКИ ЦАРЕ - ПЛЮС ОЩЕ НЕЩО ВАЖНО. АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 1767 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 22.08.2019 08:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Тази статия е продължение на предходната.Обяснението на имената на тракийските царе и преди всичко,на одриските владетели,е много важен елемент,който доказва ,че траките са директните наследници на пеласгите (атлантите и техните потомци).
    * ОДРОЕС - легендарен одриски цар.Както отбелязвам в предишната си статия,Одроес означава буквално ЕДРЕЙ,ЕДЪР - както в тракийския свят и в Палестина са наричали исполините,потомци на синовете на Пела-гея,Бялата отвъдморска земя - Атлантида.Употребяваното от Мойсей име АМОРЕИ - ИДВАЩИ ОТ "ОТВЪД МОРЕТО" обозначава точно тях.
    * ТЕРЕС - името е идентично с това на Тарас,легендарен герой,син на нимфата Сатирия и на бог Посейдон ( в митологията често евфемизъм,означаващ Атлантида),основал град Таранто( в Пулия),според Павзаний.Това име,указващо и култ към подземните (хтоничните) богове - terra-земя - е свързано с понятията за "ужасен"в латинските езици - terrible,terrifiant,terrificante.Терес е мъжкият вариант на името,но има и женски - запазен в Зап.Европа - Тереза,Тереса.
    *РАСКУПОР - писала съм многократно за това име,чийто смисъл е ЦАРСКИ СИН(РАС КУ - ПОР). Самоназванието на етруските е РАСЕНИ(РАШЕНИ).РАС произлиза от "лъч","светлина","царствен""светъл".Името Рез (персийското Реза,индийското Радж,келтското Райън) означава същото.В Етиопия има сакарален планински връх Рас Дашен - Царски Зъб.Езическото име на българския владетел РАСАТЕ ,син Борис I,има идентичен смисъл.
    * РАСКОС - значението е сходно.Хрумва ми,че името означава и "разкош","великолепие".
    * ПИТОДОР - буквално "дарен от Питон".Името е свързано с култа към подземните божества и с посветените им мистерии - КАБИРИТЕ на о.Самотраки,светилището в Делфи(в най-дълбока древност Делфи също се е наричало Питон).
    *ОЛОР - това име,носено и от бащата на Тукидит,потомък на древен тракийски царски род, на латински( производен от тракийския ) език ,означава буквално ЛЕБЕД. Може би понятието "олово" - БЯЛ метал е свързано смислово с него.Съществува келтско име ОЛОРИН, а на езика на народа ЙОРУБА в Северозападна Нигерия ОЛОРУН  е най-могъщият,първичният бог,Творец и защитник на доброто. Този народ,чиято територия е разположена не толкова далече от потъналата Атлантида,може би пази спомени и свидетелства за нейните синове,влезли в космогонични те му митове.
    *МЕНЕГЕН - изключително интересно име,което аз бих превела чрез понятието "meneghino" - менегин,употребявано и днес в Миланската област и характерно за миланския диалект.То означава " роден тук","местен","коренен жител".Съзираме го и в името ИДОМЕНЕЙ" на критския цар,внук на Минос,което можем 
да тълкуваме като "роден при Ида","коренен обитател на Ида".
   * СЕВТ - Убедена съм,че името Севт е свързано с древната традиция,която познаваме преди всичко от римската именна система (а римляните са потомци на траките),родителите да дават за имена на своите синове числителни редни, по реда на тяхното рождение.Това е начин да се подчертае първородството и правото на всеки следващ син върху родовите привилегии,фамилното име и наследството.В този смисъл според мен СЕВТ означава СЕДМИ,същото каквото означ ава и СЕПТИМИЙ(преминало от своя страна в родово име).
    *ВОЛОГЕЗ - първоначално смятах,че името може да се разтълкува чрез германското ВОЛФГАНГ - "вълча стъпка",но се убедих,че то означава само ВЪЛК - ВОЛОКЕС,ВОЛКЕС.
    
  НАКРАЯ ЩЕ СПОДЕЛЯ ЕДНО МОЕ ОТКРИТИЕ,което доказва,че спорът действително ни възвисява до истината.Прочетох статията на Спароток за сердите(последната публикувана в блога му).Темата ме интересува,защото още през 2016 г. в книгата си ВРЪХ БЪЛГАРИЯ" пиша ,че серди(Сердика,Тракия) и сарди (Лидия,Сардиния) са един и същ народ(разликата в названията идва само от дифтонга),като привеждам и някои топоними -Сарди(столицата на Лидия,която в още по-дълбоко древност се е наричала Тарна,Търна),планината Тъмнен и др. Спароток тълкува етнонима "серди-сарди" като "сърцати"(от "сърце"),което е и невярно - и вярно! - защото този етноним произлиза от понятието "среда","среден",което недвусмислено се потвърждава от името на основания от сердите град Сердика - СРЕДЕЦ.Един от коментаторите в блога на Спароток - г-н Помаков, бе изтъкнал,че истинската етимология на СЕРДИ е свързана именно със СРЕДА,а СЪРЦЕ е вторична връзка,доколкото този най-важен за живота орган заема "средищно",централно място в организма.Вземайки участие в дискусията по този повод,се съгласих с г-н Помаков и ИЗВЕДНЪЖ В СЪЗНАНИЕТО МИ БЛЕСНА СВЕТКАВИЦА - ТА СЕРДИ И МИЗИ ВСЪЩНОСТ СА ИДЕНТИЧНИ ПОНЯТИЯ.И ДВАТА ЕТНОНИМА ОЗНАЧАВАТ - СРЕДНИ,СРЕДИЩНИ,ЦЕНТРАЛНИ ! НАРОДИ,КОИТО ПО СВОЕТО ТЕРИТОРИАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ,А ВЕРОЯТНО И ПОЛИТИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ,ЗАЕМАТ ЦЕНРАЛНО МЯСТО В ДАДЕН РЕГИОН! 
  МИЗИ И СЕРДИ - най-сетне заедно в историята и в сърцата!

ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА НАД ПУБЛИКАЦИЯТА СА ЗАПАЗЕНИ!ВЖ ПРЕДИСЛОВИЕТО НА ПРЕДИШНАТА СТАТИЯ!



Гласувай:
5



1. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!И аз смятам че е ...
12.08.2019 17:25
Здравей, Милена!
И аз смятам че е Среда В средата на полето е, стратегическо място в средата на Балканския полуостров То правилно е преведено и при двете Български държави- Средец Това стратегическо за Европа място е отчетено от Константин Велики ! Впрочем повечето време той управлява от Средец Но отвъдевропейските територии на империята, особено тези в Азия, налагат Константинопол за столица! Но реално за такава той чувства Сердика!
-Сердика е моят Рим- казва той!

Хубава вечер!
цитирай
2. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
13.08.2019 09:15
Г-н Симеонов,
Благодаря за хубавите думи!
Отговорила съм Ви в коментар под предишния пост.
Приятен ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 775860
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031